Home » UNFPA Den demokratiske republikken Kongo

UNFPA Den demokratiske republikken Kongo

by Liv Ullmann

Den praktiske kunnskapen vi nettopp har tilegnet oss i løpet av denne opplæringen vil tillate oss å tilby tjenester for reparasjon av obstetriske fisteler til alle syke og sårbare kvinner”;

sier Dr Jim Kongolo fra Lubao General Referral Hospital i Lomami-provinsen.

Vi vil gjøre alt for å forhindre denne sykdommen. Og i tilfelle situasjonen krever at vi gjennomgår kirurgi; Vi skal gjennomføre operasjonen. Nå er vi i stand til å gjøre det.» legger han selvsikkert til.


Dr. Jim Kongolo/HGR fra Lubao-Lomami

Som et dusin av kollegene hans er Dr Kongolo en del av en ny gruppe leger som drar nytte av opplæring i obstetrisk fistelreparasjon organisert ved Saint Joseph Hospital i Kinshasa. Faktisk har grMed støtte fra Norge har UNFPA nettopp styrket den tekniske kapasiteten til leger innen rekonstruktiv kirurgi for enkle tilfeller av obstetrisk fistel i provinsene Øvre Lomami og Lomami. I hver provins danner vi et team bestående av 2 leger, 1 anestesilege, 1 stabssykepleier og 1 operasjonssykepleier.

Utvelgelsen av mottakerne av denne opplæringen ble utført av de provinsielle helsedirektoratene i hver av disse provinsene. Generelt sett fokuserer trening først på det grunnleggende om obstetrisk fistel, dens årsaker, faktorer og konsekvenser. Deretter fokuseres det på kirurgiske teknikker for fistelreparasjon. Studentene hadde også rett til praktiske økter på operasjonsstuen, for å kombinere teori med praksis.

Etter sin praktiske økt på operasjonssalen på Saint Joseph Hospital, berømmer Dr. Yves Mutombo, fra Kamina General Referral Hospital i Haut Lomami, kvaliteten på tilsyn som gjør det mulig å behandle enkle tilfeller av obstetrisk fistel.

De overvåket oss veldig godt. Med den kommende ankomsten av nødvendige kirurgiske forsyninger og utstyr til våre generelle referansesykehus med støtte fra UNFPA; Vi skal redusere tilfeller av fistler kraftig, fordi vi allerede har kontroll. » ; han la til.


Dr. Yves Mutombo/HGR fra Kamina-Haut Lomami

Trener og pioner innen reparasjon av obstetrisk fistel i Den demokratiske republikken Kongo, Dr. Dolorès Nembunzu, også en fødselslege gynekolog og koordinator for Fistelklinikken ved Saint-Joseph sykehuset, hadde forebygging under svangerskapsovervåking takket være prenatale konsultasjoner.

Patologi oppstår vanligvis som en komplikasjon til en situasjon som kan forebygges. En av hovedårsakene til obstetrisk fistel er langvarig fødsel på fødestuen. Legen skal sørge for dette for å hindre nyfødt- og mødredødelighet. Det er behov for effektiv og rettidig omsorg for gravide kvinner. » insisterte hun.

UNFPA-støtte i reparasjon av obstetriske fistler

FNs befolkningsfond fortsetter å oppnå det transformative resultatet av å redusere tilfeller av forebyggbare mødredødsfall ved å gi håp til obstetriske fistelpasienter i Den demokratiske republikken Kongo. Mer enn 5500 kvinner Til dags dato har de reparert fistelen takket være UNFPA teknisk og økonomisk støtte siden 2016.

FNs byrå for seksuell og reproduktiv helse har gitt støtte til den kongolesiske regjeringen ved hjelp av verktøy 14 provinser i behandlingen av denne svekkende sykdommen. Støtte som særlig består i å organisere kampanjer for reparasjon av obstetriske fisteler sammen med kapasitetsbyggende økter om reparasjon av obstetrisk fistel. UNFPA bidrar også ved å distribuere verdighetssett og sosioøkonomiske reintegreringssett for kvinner etter behandlingen, inkludert gjennom lærlingplasser i bedrifter; men også ved å gi helsevesenet tekniske plattformer som er i stand til å håndtere fisteloperasjoner.

Det bør bemerkes at opplæringsprogrammet for reparasjon av obstetrisk fistel støttet av UNFPA gjør at 24 av landets 26 provinser allerede er utstyrt med muligheter for reparasjon av enkle tilfeller av obstetrisk fistel. Bare provinsene Kwilu og Kwango gjenstår.

Norges bidrag til mødrehelse

Faktisk har Norge siden 2022 støttet implementeringen av intervensjoner for å forbedre seksuell og reproduktiv helsehjelp, samt helse og velvære til ungdom og ungdom gjennom midler tildelt UNFPA i Den demokratiske republikken Kongo.

Implementert i tre provinser (Kinshasa, Kongo Central og Tanganyika), har det norskstøttede prosjektet som mål blant annet å styrke nasjonale og subnasjonale helsesystemer med sikte på å gi høykvalitets integrert seksuell helseinformasjon og -tjenester og reproduktive. slik som omfattende håndtering av mødrehelseproblemer. Dette innebærer spesielt Rstyrke kapasiteten til generelle referansesykehus takket være kirurgiske team som er opplært i håndtering av obstetriske fisteltilfeller på en rutinemessig måte.

Kampen mot obstetrisk fistel har vært en prioritet for UNFPA i Den demokratiske republikken Kongo siden lanseringen av kampanjen for å eliminere obstetrisk fistel i 2016. Nåværende initiativ får flere og flere kvinner til å smile etter kirurgiske inngrep og helbredelse. Innsatsen må fortsette og omfatte hele landet. Utfordringene er enorme og UNFPA trenger ytterligere ressurser for å hjelpe landet med å forbedre mødrehelsen.

You may also like