Home » Våknepost 30. mai 2023

Våknepost 30. mai 2023

by Roald Amundsen

En kvinne går om bord i en overfylt trikk med en toseters barnevogn med begge hender, med det som ser ut til å være tvillinger. Det hindrer folk i å gå av og ruller over skoene til flere passasjerer, som kryper seg. Men langt fra å bli imponert, tar hun seg gjennom mengden. Når plassen hennes var sikret, pustet hun ut.

Kan denne scenen være mulig i Tokyo? Moren ville sannsynligvis beklaget voldsomt med hodet på skuldrene, og passasjerene ropte til henne. «Hei, vær forsiktig! Brett sammen barnevognen din!»

Men vi er ikke i Tokyo, ikke engang i Japan. Vi er i Israel, i Midtøsten. Her ser vi ikke foreldre tvunget til å be om unnskyldning. Her er det ingen som blir fornærmet hvis barn lager bråk på restauranter. Her er barnet konge.

Tre barn, normalitet i Israel

Med en fruktbarhetsrate på 3 i 2021 ifølge Israels statistiske sentralbyrå, landet det er et unntak blant medlemmene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), som samler 38 utviklede land. Studiene réalisées i 2020 av OECD i matière de natalité lar en klasse etableres: Israel ankom tête med 2,90, suivi du Mexique, med 2,08, og Frankrike, som med 1,79 regnes som en «suksessmodell» i kampen mot den synkende fødselsraten. Japan, plaget av en aldrende befolkning, ligger bare på 1,33. [Le seuil de renouvellement des générations, en dessous duquel la population décroît, est fixé à 2,1 enfants par femme.]

Mens mange utviklede land lider av synkende fødselstall, hvorfor er Israel så fruktbart?

«Hvis du ikke har barn, spør de deg hvorfor. Hvis du har et barn, blir du spurt: «Når er den andre?» Og så videre, helt til du har tre eller flere barn, som her anses som «normalt».

Dette forklares meg av Keren Gil, 44, en ansatt i et farmasøytisk selskap som bor i forstedene til Tel Aviv, landets økonomiske hovedstad. Hun og mannen hennes, Yaron, 45, en eiendomsmegler, oppdrar tre barn: to gutter på 15 og 12 år og en 7 år gammel jente.

det hun sier er ikke det

Resten er forbeholdt abonnenter…

  • Få tilgang til alt innhold du abonnerer på
  • Støtte selvstendig skriving
  • Motta postvekkerklokken hver morgen

You may also like