Home » Valg i DRC: 16 vestlige land og EU oppfordrer til «respekt for grunnleggende demokratiske rettigheter og like muligheter for alle kandidater»

Valg i DRC: 16 vestlige land og EU oppfordrer til «respekt for grunnleggende demokratiske rettigheter og like muligheter for alle kandidater»

by Ashley Olsen

Seks måneder etter valget er spenningen stadig mer merkbar i DRC. Ikke særlig snakkesalig siden Felix Tshisekedi kom til makten, vestlige kansellier snakker mer og mer. Denne fredagen vil ambassadene til USA, Tyskland, Belgia, Canada, Norge, Spania, Frankrike, Hellas, Italia, Japan, Nederland, Portugal, Storbritannia, Sverige, Sveits, Den tsjekkiske republikk og den europeiske delegasjonen. Union hørte stemmen din i en felles uttalelse.

Disse diplomatiske representasjonene introduserer seg selv som partnere og gjentar ønsket om å støtte Den demokratiske republikken Kongo og den kongolesiske befolkningen på veien mot konkurransedyktige, fredelige, inkluderende og transparente valg i desember 2023. De gjennomgikk valgnyheter og pekte på en rekke utfordringer .

«Vi ber også om respekt for grunnleggende demokratiske rettigheter og like muligheter for alle kandidater. Vi fordømmer innsatsen for å dele befolkningen basert på etnisitet, språk, region eller opprinnelse, og vi oppfordrer interessenter til å fremme inkludering fremfor splittelse og fordømme spredningen av hatytringer», sier de.

Denne uttalelsen kommer etter to uker preget av spenninger, politiske demonstrasjoner og arrestasjoner i opposisjonens rekker.

«Vi gjentar vår bekymring for overdreven bruk av makt som svar på nylige protester, restriksjoner på bevegelsesfrihet og vilkårlige arrestasjoner. Vi noterer oss kunngjøringen av undersøkelser, og vi oppfordrer dem, til overdreven bruk av makt fra sikkerhetsstyrkene under demonstrasjonene. Sikkerhetsstyrkene må respektere rettighetene til borgerne som er nedfelt i grunnloven, legger disse ambassadene til.

Oppfatningen som genereres ved å gjennomføre revisjonen av valgregisteret mister en mulighet til å styrke tilliten til alle aktørene, påpeker disse 16 vestlige landene og EU.

«Vi tar til etterretning den interne rengjøringen av valgregisteret av CENI og revisjonen som fulgte. Vi noterer oss imidlertid bekymring for at gjennomføringen av tilsynet ikke har fremmet offentlig oppfatning av uavhengig og transparent tilsyn, og dermed går glipp av en viktig mulighet til å bygge tillit blant alle interessenter», sier disse diplomatiske representasjonene.

Derfor anbefaler de på det sterkeste at CENI engasjerer seg med maksimal åpenhet og lydhørhet, i dialog med alle interessenter, for å styrke den kongolesiske befolkningens tillit til resultatene av denne innsatsen. I denne forstand oppfordrer de til implementering av CENI-konsultasjonsrammer med sivilsamfunnet og politiske partier.

«Avholdelsen av konkurransedyktige, fredelige, inkluderende og transparente valg, i samsvar med grunnloven og valgloven i Den demokratiske republikken Kongo, med sunn og robust debatt om spørsmål som er viktige for alle borgere i Den demokratiske republikken Kongo, er en nøkkelelement i utøvelsen av demokrati i DRC, og vi, undertegnede partnere, gjentar vår forpliktelse til å støtte DRC i denne innsatsen», insisterer de.

I mellomtiden opprettholder opposisjonen presset mot makten og kunngjør en ny marsj for 21. juni. Partiene Ecide, Envol, LGD og Ensemble pour la République sendte et informativt brev til bystyret med reiseruten. Marsjen vil starte fra 3. arrondissement i Masina kommune gjennom boulevard Lumumba for å ende ved Place Saint Raphael, 1st rue Limete”.

You may also like