Home » Wall Street på halv stang, Kina bekymret, amerikanske banker også

Wall Street på halv stang, Kina bekymret, amerikanske banker også

by Liv Ullmann

Gulvet på New York Stock Exchange (SPENCER PLATT)

New York-børsen vaklet tirsdag, bekymret over tegn på svakhet i den kinesiske økonomien, men også bekymret for den finansielle stabiliteten til amerikanske banker.

Dow Jones-indeksen falt 1,02 % til 34 946,39 poeng, teknologitunge Nasdaq tapte 1,14 % til 13 631,05 poeng og den bredere S&P 500-indeksen falt 1,16 % til 4 437,86 poeng.

VIX-indeksen, eller den såkalte «frykt»-indeksen fordi den måler prisvolatilitet, hoppet 10 % til 16 poeng.

Amerikanske aksjer «har blitt rammet av økende bekymring for at Kina er i mye dårligere form enn tidligere antatt,» sa Edward Moya, analytiker ved Oanda.

Kinas sentralbank kuttet referanserenten til 2,50 % for å øke utlånene ettersom industriproduksjonsveksten stoppet opp og detaljomsetningen steg bare 2,5 % fra året før i juli, mye mindre enn forventet.

I USA overrasket god forbrukerhelse med detaljsalget i juli som økte 0,7 % mot +0,4 % prognose for måneden og 3,2 % år-over-år.

Men denne gode nyheten er tokantet. «En sunn forbruker er ment å føre til en myk landing for økonomien, men for mye forbrukermotstandskraft vil føre til at Fed holder rentene høyere lenger,» sa Oanda-analytikeren.

Også på inflasjonsfronten steg importprisene 0,4 % i juli, den største økningen på mer enn en måned, drevet av økende energikostnader.

Til disse makroøkonomiske elementene ble det lagt til kommentarer fra en analytiker fra ratingbyrået Fitch, noe som forårsaket en klar aversjon mot risiko blant investorer.

På CNBC husket Fitchs Chris Wolfe at ratingbyrået hadde revidert synet på den generelle helsen til finanssektoren negativt i slutten av juni uten egentlig å merke det.

Men hvis denne generelle vurderingen skulle bli nedgradert «ville dette føre til en rekalibrering av finansielle barometre og sannsynligvis resultere i nedgraderinger» for individuelle banker, sa denne analytikeren.

9. august hadde Moody’s allerede nedgradert et dusin regionale banker.

– Å nedgradere bransjen generelt vil tvinge Fitch til å nedgradere flere banker fordi bankvurderinger ikke kan være høyere enn bransjevurderingen, sier José Torres, økonom i Interactive Brokers.

Sammen med energi (-2,44%) er banksektoren (-1,91%) den som ledet toget av børsfall på Wall Street.

JP Morgan tapte 2,59 %, Goldman Sachs falt 1,67 % og Bank of America falt 3,22 %.

Regionale banker, i opprinnelsen til bankkrisen i mars i fjor, mistet også høyden som PacWest Bancorp (-3,71 %), Western Alliance (-4,12 %) og Zions Bancorporation (-4,49 %).

Andre steder endte gjør-det-selv-giganten Home Depot opp 0,66 % etter å ha publisert svært litt bedre enn forventet resultater i andre kvartal, til tross for at all-around rapporterte et fall på 2 % i salget og et fall i nettoresultatet på 9,9 %.

Merket, som hadde senket sine årlige prognoser i forrige kvartal, bekreftet dem denne gangen, og la merke til at forbrukerne var mer motvillige til å bruke mye penger på varige varer eller renoveringsprosjekter.

En nykommer på Wall Street, den vietnamesiske elbilprodusenten VinFast, har gått inn på Nasdaq med et smell.

VinFast fusjonerte med SPAC, et børsnotert selskap som har som formål å gjøre det lettere for et selskap å komme inn på aksjemarkedet.

VinFast, hvis ticker er VFS, som ble notert ved åpningen til $22, steg 68,45 % til $37.

nasdaq

vmt/eb

You may also like