Home » 323 landsmenn har allerede returnert til Zemgale ved hjelp av remigrasjonskoordinatoren

323 landsmenn har allerede returnert til Zemgale ved hjelp av remigrasjonskoordinatoren

by Russell Crowe

Illustrasjonsbilde

Foto: Dainis Bušmanis

I 2020 returnerte 158 personer fra utlandet til planleggingsregionen Zemgale, og migrasjonskoordinatoren, Anete Spalviņa, utarbeidet 400 individuelle tilbud. De er stort sett folk fra Storbritannia som er berørt av Brexit, men folk fra USA, Tyrkia, Danmark, Irland, Tyskland, Norge, Finland og andre land kommer også tilbake.

Nyheter


FOTO. Latvia har klart å fange vakre fugler som forblir i Latvia en kort stund i fotoseanser.

7 timer

Nyheter

De kommende endringene i foreldrepermisjonsordningene er bekymringsfulle for kommende foreldre

23 timer

Nyheter

«Latgale har ikke så svake mennesker … Kanskje noen tanter»: Professor Anatolijs Danilāns forklarer hvorfor latinoer blir vaksinert så sakte

8 timer

Les andre nyheter

Folk som fortsatt bor i utlandet og planlegger å reise tilbake, samt de som allerede har flyttet, kommuniserer med Aneti daglig. «Jeg hjelper i hovedsak med å finne ut hvilke papirer som må gjøres mens jeg fortsatt er i hjemlandet. Som oftest er dette dokumenter om eksport av dagpenger, helseforsikring, ytelser og så videre.

Det er ofte nødvendig å jobbe med ikke-borgerspørsmål, for eksempel forstår en utenlandsk ektemann til en kvinne ikke latvisk, og du må hjelpe henne med å integrere, sier hun. Folk er også forvirret om helsetjenester, velferd, å finne et hjem og til og med kreditt.

ANDRE LES NÅ

A. Spalviņa konsulterer oftere om arbeidsforhold. Det hjelper også å utarbeide og oversette CV. De mest utfordrende spørsmålene handler om livet. Kommuner har ikke boligmasse, så folk har ikke mulighet til å bo i kommunal leilighet før de finner hjem. Inntil da må du bo hos slektninger på hotell eller korttidsleieleilighet.

Kom tilbake med hele familien

Folk som har barn i familien i en alder av fem eller seks år og som ønsker at barna deres skal studere i et latvisk miljø og lære språket, kommer oftere tilbake. Generelt gir A. Spalviņa råd til kvinner og deres familier som har bosatt seg i utlandet.

De har tidligere jobbet med produksjon, pakking, velferd, eller vært hjemmeværende. «Folk har ofte tilbrakt 10, til og med 15 år i utlandet, så det er også spørsmål om integrering og psykologisk støtte,» forklarer A. Spalviņa.

De fleste av migrantene fra planleggingsregionen Zemgale har flyttet til Jēkabpils og Jelgava. Dobele og Bauska er også populære alternativer. De fleste migranter bosetter seg nær venner og familie, på steder der de har bodd før. Men ofte etter en stund, hvis de ikke finner en jobb, flytter de til Riga. Det er også tilfeller der en av foreldrene fortsetter å reise og tjene penger i utlandet.

73 har returnert i år

I år har allerede 73 personer returnert og 282 individuelle tilbud er utarbeidet. A. Spalviņa forklarer hva et individuelt tilbud er, og sier: hvis en familie på fire planlegger å returnere, får alle tilbud om sitt eget tilbud, for eksempel mor og far for en jobb, men sammen ser de etter muligheter for å lære latvisk. . Remigrasjonskoordinatoren hjelper deg med å finne skole og barnehage, samt et sted å jobbe og bo.

Dette prosjektet startet i 2018 som et pilotprosjekt av Miljøvern- og regionaldepartementet, men er i dag hovedfunksjonen til planregionene. Det er totalt fem planleggingsregioner i Latvia, og hver av dem har en koordinator. Siden starten av prosjektet har 323 personer returnert til planleggingsregionen Zemgale.

Det er mulig å be om konsultasjon av remigrasjonskoordinator på nettstedet paps.lv. Før pandemien kunne folk komme for personlig konsultasjon, men nå gjøres alle konsultasjoner på e-post og telefon. Remigrasjonskoordinatorene gir råd til latviere i diasporaen: hjemvendte og latviske statsborgere.

Støtte i de første trinnene

A. Spalviņa mener at migrasjonskoordinatorer er en viktig støtte for folk som vurderer å returnere. Vi hjelper til med å ta de første stegene slik at returen ikke fylles med forvirring og uvitenhet. Mens du fortsatt er i hjemlandet ditt, hjelper vi deg med å organisere dokumentene du må gjøre der. Litt etter litt hjelper vi med å ruste barn i skole og barnehage til å finne et sted å bo og jobbe. Til sammen er det ikke en så komplisert prosess, sier han.

Remigrasjonskoordinatoren avviser imidlertid ikke at prosessen uansett ikke er enkel. Spesielt hvis du har bodd lenge i utlandet og ikke har lokal bankkonto eller SmartID. Det er også en lang prosess. Det tar ofte et år, noen ganger to. Folk henvender seg også til remigrasjonskoordinatoren halvannet år etter hjemkomst.

Endelig hjemme

Sigita tilbrakte 13 år i Storbritannia. Han mottok nødvendig informasjon om returen til Jēkabpils-regionen fra re-migrasjonskoordinatoren. For tiden har Sigita med to barn og en mann som ikke er statsborger returnert til Latvia. «Vi vil at barna skal bosette seg på skolen og vokse opp i et latvisk miljø med morsmålet sitt. Vi har begge fått jobb, vi er sammen med venner og familie, sier Sigita.

Edith var 14 år gammel i Storbritannia og nå har hun og familien hennes returnert til Dobele. Han bosatte seg i barnehagen. «Vel, jeg føler at jeg endelig er hjemme,» sier Edith.

RELATERTE INNLEGG

Una, som hadde vært fire år i Irland, innrømmer at det ikke var lett å flytte, men nå har hun funnet et sted å bo i Bauska, barna går i barnehage og familien drømmer om egen bedrift.

Familien Stīpnieki-Izotov returnerte til Jelgava etter 16 års botid i Irland. Historien om deres retur kan sees i denne videoen:

Emner

You may also like