Home » 34.000 norske flykunder vil forbli ubetalte for tapte flyreiser

34.000 norske flykunder vil forbli ubetalte for tapte flyreiser

by Russell Crowe

Norwegian har sendt inn en redningsplan. Långivere kan få tilbake noen av kundefordringene, men kundene vil ikke motta pengene. Det var 34 000 av disse kundene som ikke lenger kunne få kompensasjon for tapte flyreiser.

Det er en del av en redningsplan presentert av et selskap i økonomisk nød torsdag.

Selv om det er mange tusen kunder som ikke blir friske, sier Norwegian at dette er en liten andel sammenlignet med antall personer som kjøpte billetter og ikke dro på grunn av pandemien. Ifølge selskapet ble 98 prosent av kundene som kjøpte billetter direkte fra Norwegian og krevde refusjon overført 18. november i fjor. Konkursbeskyttelsen har vært på plass i Norge siden. Det er en prosess der selskapet sammen med sine kreditorer måtte finne en løsning for å redde flyselskapene.

Under denne prosessen ville det vært ulovlig for Norwegian å overføre erstatning til billettkjøpere, og selskapet kunne ikke lenger finne en løsning for de kundene som fortsatt trengte å få pengene tilbake.

– Som selskap ønsket vi full refusjon til våre siste kunder, og vi beklager at dette ikke er mulig, sa Geir Karlsen, finansdirektør, i en pressemelding torsdag morgen.

Jacob Pedersen, leder for aksjeanalyse i Sydbank, som følger luftfartsbransjen tett, forklarer at i en situasjon som Norwegian er det ingen overraskelse at kundene taper penger.

Faktisk er Norwegian et selskap i fare for konkurs og for å unngå dette er det nødvendig at alle, både långivere og kunder, tilbyr visse rabatter. I henhold til redningsplanen vil Norwegian halvere gjelden ved å gi kreditorene kun fem prosent av kundefordringene.

– Fem prosent er ikke mye, men alternativet hadde nok vært null, og det vil nok være flere som synes det er en dårlig avgjørelse, sier Jacob Pedersen.

Norwegian gjennomgår for tiden en omstillingsprosess. Norges møter med kreditorer er berammet til neste uke, hvor redningsplanen avventes godkjenning og muligheter for oppfølging. Det pågår forhandlinger i både Norge og Irland, hvor flere norske selskaper er registrert. Planen må endelig godkjennes av en domstol i Irland.

Dersom den nye redningsplanen blir godkjent, vil Norwegian kunne fortsette omstillingen og begynne å skaffe kapital. Flyselskapet regner med å fullføre prosessen i mai.

Samtidig anbefaler Forbrukerrådet at uavhentede kunder tar kontakt med banken sin.

Thom Iversen fra Forbrukerrådet sier Norwegian lenge har forsinket tilbakebetalingen av penger til kundene sine. og dette bryter med EUs flypassasjerforordning.

Men nå, i restruktureringsprosessen og uten å betale hele beløpet til 34.000 kunder, bryter de ikke reglene.

Han anbefaler disse kundene å kontakte banken sin. Dersom reisen betales med kredittkort, er banken lovpålagt å dekke det utestående beløpet.

— Det er et resultat av finansavtaleloven og avtalene mellom flertallet av kortutstedere, sier Iversen.

Kilder: tv2.dk, nrk.no

Likte du det? Bruk et sekund på å støtte Lina Mac på Patreon!

34.000 norske flykunder får ikke refusjon for tapte flyreiser

sfgdfg

You may also like