Home » 50 år med blindveier og skuffede forhåpninger

50 år med blindveier og skuffede forhåpninger

by Russell Crowe

6. oktober 1973, Yom Kippur overraskelseskrig. 7. oktober 2023, blodig terroroperasjon «Al-Aqsa-flommen» ledet av Hamas. Det gikk et halvt århundre mellom disse to svært forskjellige hendelsene. 50 år med vandringer, fiaskoer og forrådte forhåpninger. En mørk tragedie som utspilte seg i flere akter. I oktober 1973, under høytiden Yom Kippur («den store forsoningen»), angrep en militær koalisjon ledet av Egypt og Syria Israel med overraskelse. De arabiske hærene påførte israelerne store tilbakeslag, som til slutt gjenvant fordelen.

På bare noen få dager endret Yom Kippur-krigen Midtøstens ansikt. Det er slutten på myten om israelsk uovervinnelighet for arabiske land som også innser at olje kan være et pressvåpen. Den palestinske saken gjør seg gjeldende internasjonalt. Et år etter krigen fikk Palestine Liberation Organization (PLO) ledet av Yasser Arafat observatørstatus ved FN og krevde opprettelsen av en palestinsk stat i territoriene okkupert av Israel siden 1967.

En kortvarig drøm…

I 1987, etter en periode med relativ ro, brøt det ut en ny voldsbølge i de palestinske områdene, som markerte begynnelsen på den første intifadaen: «steinopprøret». Israel undertrykker opprøret med kraft, men uten å kunne stoppe det. Bilder av undertrykkelse går verden rundt og den palestinske saken blir konsolidert på stormaktenes geopolitiske agenda. Etter seks år med forhandlinger i Oslo, Norge, ble situasjonen endelig løst… Og 13. september 1993 håndhilste Israels Arbeiderpartis statsminister Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasser Arafat hånd på plenen foran Det hvite hus i Washington, foran en Bill Clinton – daværende president i USA – på himmelen.

Etter flere måneder med hemmelige forhandlinger har Arafat og Rabin nettopp signert

You may also like