Home » «50 grams blandinger er på vei oppover og reduserer matsvinnet betydelig»

«50 grams blandinger er på vei oppover og reduserer matsvinnet betydelig»

by Siv Jensen

«Den vertikale oppdrettsnæringen har fokusert for mye på de tekniske aspektene ved virksomheten og forsømt de kommersielle og markedsføringsaspektene. VAXA har bygget en sterk merkevaretilstedeværelse på Island og har utført omfattende markedsundersøkelser for å forstå behovene til kundene sine, noe som påvirket utviklingen av virksomheten vår,” forklarer Andri Björn Gunnarsson, administrerende direktør i VAXA, et vertikalt selskap. basert i Reykjavik, Island .

Selskapet ble grunnlagt i 2017 og tilbyr nå en rekke bladgrønnsaker, salat, urter og mikrogrønt. VAXA leverer ferske, lokalt dyrkede råvarer til et bredt spekter av Islands største detaljhandel- og foodservice-kjeder, inkludert alle Michelin-restauranter til fastfood-kjeder.

Klikk her for å se bildereportasjen.


Andri Björn Gunnarsson

Et forbrukerfokusert merke
Gunnarsson trekker frem som et eksempel: «Vår markedsundersøkelse viste at 90 % av kundene våre kastet salaten på grunn av porsjonsstørrelser. Derfor lanserte vi i år et nytt produkt kalt «Salat for to», som består av en 50 grams salatblanding med mikrogrønt, perfekt for to personer. Målet vårt var todelt: redusere matsvinn og svare effektivt på forbrukernes krav. »

Fra 2021 til 2022 klarte VAXA å doble sine inntekter i samme produksjonsområde og opprettholdt denne måned-til-måned-veksten. «Nå mer enn noen gang må en vertikal gård ha en klar og kort vei til lønnsomhet. «Du kan ikke bygge en gård med mye penger og selge produkter for 5 dollar kiloen,» sier Gunnarsson.

Klikk her for å se bildereportasjen.

Ekspansjon: ekspansjon i Sverige
Mindre enn seks år etter at de første frøene ble plantet på Island, har VAXA hatt en jevn vekst i markedsandelen. «Vi planlegger å utvide på Island fordi vi tror det er flere muligheter i vårt lokale marked. »

VAXA er ikke bare fokusert på Island. De siste årene begynte selskapet å vurdere å utvikle nye virksomheter i utlandet, og valgte til slutt Sverige. VAXA innviet nylig sine første kvadratmeter med dyrking i sentrum av landet. Gunnarsson fremhever det strategiske valget til Sverige: «Vår beslutning om å utvide virksomheten vår i Sverige var et strategisk valg, hovedsakelig på grunn av viktigheten av markedet og dets ideelle beliggenhet nær Norge og Danmark. »

Klikk her for å se bildereportasjen.

VAXA har styrket sitt team i Sverige, som for tiden sysselsetter 8 personer. Den første produksjonsfasen ble fullført og VAXA solgte sitt første produkt i oktober. “Vår beliggenhet gir store muligheter og vi jobber med neste fase av ekspansjonen i Sverige. »

Gunnarsson påpeker videre at Island og Sverige har likhetstrekk når det gjelder markedskonfigurasjon, forbrukernes etterspørsel, lokal produksjon og importpriser. Som han påpeker, «ordet «VAXA» betyr vekst, og det er likt i alle de nordiske landene, akkurat som vårt merke i Sverige er «VÄXA». »

Vertikal jordbruksfinansiering er ganske skeptisk
Gunnarsson forklarer at investeringslandskapet i vertikal oppdrett er i endring. I de tidlige stadiene av bransjen hadde investorene begrenset kunnskap, noe som oppmuntret dem til å bruke hensynsløst. Men etter hvert som sektoren modnes, blir investorene mer selektive. Konsekvensene av å investere i vage eller altfor optimistiske forretningsplaner fra fem år siden, kombinert med eksterne faktorer som krigen i Ukraina, høye renter og inflasjon, har ført til en forsiktig tilnærming.

Gunnarsson legger til: «Til å begynne med var investeringsmiljøet lite bevisst på vertikal oppdrett, og siden den gang har mange investorer blitt utslitte og tar ikke telefonen hvis du ringer dem. Man håper at kunnskapen om og forståelsen av sektoren skal ha blitt bedre slik at næringen tydelig kan identifisere hva som fungerer og ikke. »

I løpet av de neste 5 til 10 årene vil VAXA forbli forpliktet til sin ekspansjon, opprettholde sin konkurranseevne i markedet samtidig som den prioriterer verdiene av å dyrke høykvalitets og bærekraftige produkter, og dermed i betydelig grad bidra til transformasjonen av det skandinaviske jordbrukslandskapet.

Klikk her for å se bildereportasjen.

For mer informasjon :
Andri Björn Gunnarsson, administrerende direktør
VAXA
Lignende. : +354 571 2288
https://vaxafarm.is

Publiseringsdato:

You may also like