Home » Å bo nær havet, løsningen for å holde seg frisk?

Å bo nær havet, løsningen for å holde seg frisk?

by Liv Ullmann

I flere århundrer har havets fordeler for helsen vært kjent og har blitt studert av leger siden 1600-tallet i England. En ny studie, publisert i tidsskriftet Jord- og miljøkommunikasjon, bekrefter at det å bo nær havet er forbundet med bedre helse, uavhengig av land eller inntektsnivå. For å komme til denne konklusjonen intervjuet forskere fra universitetene i Wien, Exeter og Birmingham mer enn 15 000 personer fra 14 europeiske land (Belgia, Bulgaria, Tyskland, Spania, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Norge, Nederland, Polen, Portugal, Tsjekkia og Storbritannia) og Australia.

Slå deg ned i nærheten av havet og gå dit regelmessig for å leve sunnere

Som en del av arbeidet skulle deltakerne svare på spørsmål om ulike aktiviteter som tilbys på kysten og om deres fysiske og psykiske helse. I følge resultatene kan du få bedre helse ved å bo nær sjøen, men fremfor alt å gå regelmessig. «Vi begynner også å nyte de lignende helsefordelene som innsjøer og bassenger tilbyr,» sa Paula Kellett, forsker ved European Marine Board. «Det er utrolig å se så konsistente og klare trender på tvers av alle 15 landene. I dag viser vi også at alle ser ut til å ha nytte av å være nær havet, ikke bare de velstående.» forklarte Sandra Geiger, hovedforfatter av forskningen, i en erklæring.

Ta hensyn til fordelene med «lik og bærekraftig tilgang» til kysten

For teamet viser resultatene viktigheten av å gi tilgang til kysten til flest mulig. «Les betydelige fordeler pour la santé d’un accès égal et durable à nos côtes devraient être pris en compte lorsque les pays élaborent leurs plans d’aménagement de l’espace marin, envisagent les besoins futurs en matière de logement et developpent des liaison offentlig transport», konkluderte Paula Kellett.

You may also like