Home » ADRA i Norge åpnet hjerter og hjem for flyktninger

ADRA i Norge åpnet hjerter og hjem for flyktninger

by Liv Ullmann

7. februar 2023 | ADRA Europa

På grunn av krigen i Ukraina emigrerte over 30 000 ukrainere til Norge i 2022. Trenden forventes å fortsette i år, med anslagsvis 40 000 nyankomne. Disse nykommerne fortsetter å skape nye muligheter for involvering for lokale ADRA Norge-lag.

I 2022 har lokale ADRA Norge-lag vært spesielt aktive, blant annet gjennom språkkafeer, ungdomsarrangementer, fritidsaktiviteter, familiemiddager, flyktningvelkomstpakker, sommerleirstøtte og reiser.

«Etter tilstrømningen av flyktninger fra Ukraina har de lokale kirkene vært utrolig støttende. Vi hadde rundt fire aktive lokale ADRA-lag før krigen i Ukraina startet, men det antallet har vokst til ti lag som er aktive over hele landet, sier Frida Reierson, ADRA Norges lokallagskoordinator.

Direktoratet for inkludering og mangfold har bevilget midler for 2022 til lokale ADRA-team for å supplere statlige språkkurs og støtte integreringsaktiviteter gjennom sosiale aktiviteter for ukrainere. De har brukt disse midlene til å støtte språkkafeer, fotballtrening og andre tiltak for barn og unge.

en varm velkomst

Når nye flyktninger slår seg ned i Hole Township, setter ADRA i Tyrifjord sammen lokallag og lager velkomstpakker som inneholder blomster, hjemmelagde kaker, kjøkkenutstyr og søtsaker for å ønske de nye flyktningene velkommen. ADRA og kommunen forbereder mottaket sammen.

Ungdomsaktiviteter og språkskole i Tyrifjord

Hver uke arrangerer det lokale ADRA-teamet i Tyrifjord, under ledelse av Jørgen Roland, språkkurs for ukrainske flyktninger i kommunen. Deltakerne tilegner seg grunnleggende norskkunnskaper gjennom dialog og undervisning.

I 2022 arrangerte det lokale ADRA-teamet fire arrangementer for lokale og ukrainske tenåringer. Spillene for å bli kjent og god mat var hovedpersonene, og målet var å lette forholdet og ha det gøy. Lokallaget samarbeidet tett med Hvalsmoen legevakt og aktivitetskoordinator i Hole og Ringerike kommune.

ADRA spiller fotball med flyktningene i Sandnes.

Hver søndag arrangerer det lokale ADRA-laget i Sandnes ungdomsfotballtreninger. Alle som ønsker å delta er velkommen, uavhengig av opphav.

Inspirerende aktiviteter for høytiden

I advent og jul arrangerte lokallagene workshops, konserter, giveaways, pepperkakelaging og julebord. Å se alle disse aktivitetene fra nord til sør i Norge var inspirerende.

Da det nærmet seg jul, inviterte det lokale ADRA-teamet på Jessheim og SDA kirkens menighet lokale ukrainere og andre til en dag med mat, aktiviteter, goodiebags og konsert av Olav og Torill Tofte. Ett hundre ukrainere og tjue personer fra regionen var samlet til julefesten. «Det var så godt å se at folk hadde det gøy og var så takknemlige. Mange ville ikke reise hjem. Det ble mange klemmer, gledestårer og nye vennskap den dagen, sier Mona Linnerud, lokal teamleder i ADRA Jessheim. Menighetsmedlemmer har strukket seg langt for å skape en hyggelig samling for besøkende. Noen var vaktmestere, mens andre var fotografer, musikere, kokker og servitører.

Det lokale ADRA Norge-teamet i Sandnes ønsket å skape en inkluderende adventstid for lokalsamfunnet, spesielt nyinnflyttede ukrainere, ved å arrangere en bevertet julekonsert. Den kjente ukrainske saksofonisten Igor Rudyi og sangeren Maryna Chebotar opptrådte til en fullsatt sal. Dette programmet var vellykket og mange ukrainere deltok i det.

I Tyrifjord åpnet Kristin og Tore Molstad Andresen hjemmet sitt for en gruppe ukrainske flyktninger. Sammen bakte de julekaker og skapte minner som varer livet ut.


ADRA Frankrike

Form av foreningen ADRA Frankrike. I henhold til General Data Protection Regulation (RGPD) som trådte i kraft 25. mai 2018, kan personopplysningene som samles inn som en del av dette skjemaet, være gjenstand for databehandling av vårt selskap.


Abonner på BIA via Telegram.

Motta den siste informasjonen på mobilen din på Telegram-kanalen @adventistorg eller skann denne QR-koden:

Abonner på BIA via e-post. Det er gratis !

Skann QR-koden eller følg denne lenken skriv deretter inn e-postadressen din. Bekreft deretter abonnementet på e-post.

You may also like