Home » «Alger er fremtidens grønnsak»

«Alger er fremtidens grønnsak»

by Russell Crowe

Tholen – Klær, møbler, emballasjemateriale – bare noen av de mange bruksområdene for alger. Ikke overraskende er dette allsidige naturproduktet stadig mer populært. Og sjøgrønnsakene er også varme og på tallerkenen. Martijn van Damme (bildet til høyre) byttet ut løk med spiselig tang og startet sitt eget handelsselskap med bærekraftig dyrkede sjøgrønnsaker. «Det er et pionermarked med store muligheter.»

North Sea Greens leverer tangprodukter til forbrukermarkedet. Vokst lokalt og bærekraftig i Europa. Martijn grunnla selskapet North Sea Greens sammen med sin far, som tidligere også jobbet i løkhandelen. «Matindustrien er virkelig vår greie, og tang har vært vår interesse en stund,» sier Martijn. «Sjøgrønnsaker er ekstremt sunne, de inneholder mange vitaminer, proteiner og mineraler. Videre er jordbruksland under press og plantebasert mat er fremtiden. Algene dyrkes i vann, uten behov for bruk av ferskvann, gjødsel eller plantehelseprodukter. I tillegg hjelper tang effektivt med absorpsjonen av C02. Vi tror at bærekraftig dyrkede alger kan gi et viktig bidrag til mennesker og miljø. Det er fremtidens grønnsak”.

Vokst lokalt og bærekraftig
For kjøp av tang jobber selskapet sammen med en fast gruppe produsenter i Nordvest-Europa, fra Frankrike til Norge. – Vi ønsker å kjøpe så lokalt som mulig. Dyrkingsmetoden i Europa er bærekraftig og alle dyrkere oppfyller kvalitetskravene. Dessuten er vannkvaliteten her god. Alle produsentene vi samarbeider med dyrker i sjøen. En liten del er kontrollert marin høsting. Så produktene dyrkes ikke bevisst, men kuttes for å opprettholde veksten. Vi ser også at algedyrking på land er på vei oppover. Sjøsalat, for eksempel, dyrkes allerede fullstendig i kummer, i et kontrollert miljø, noe som betyr at det er enda mer kvalitetskontroll”.

Tang er et ekte sesongprodukt og er tilgjengelig fersk fra vår til høst. Hvordan dyrkes alger? Martijn forklarer: «Om høsten «fester» sporofyttene til algene til kablene, foreningen og veksten eller dyrkingen finner sted i et innendørs rom, som kalles et klekkeri. Når plantene er store nok, henges de i sjøen. Da er det mulig å høste fra våren, avhengig av vekstareal og art. Royal Kombu, for eksempel, høstes om våren. Det høres enkelt nok ut nå, men det er det ikke. Du kan ikke vokse hva du vil og hvor du vil. Det er mye å vurdere, både når det gjelder tillatelser og sertifiseringer og teknisk. Som med andre naturprodukter spiller klimatiske forhold en rolle. For eksempel, når det er storm, blir vannet grumsete, noe som kan forårsake tap. Dette er absolutt noe å vurdere når man driver oppdrett i det åpne hav. Temperaturen påvirker også og har derfor konsekvenser for veksten og dermed utbyttet.

Høst av alger

North Sea Greens markedsfører rundt ti forskjellige tang. I tillegg til sjøsalat er sjøtrøfler, sjøspaghetti, Nori, Wakame, Royal Kombu, Atlantic Wakame, Dulse og Nori en del av det permanente sortimentet. Alle varianter dyrkes bærekraftig og økologisk. Produktene leveres i hovedsak i saltlake, tørr eller ferskfryst, noe som garanterer lang holdbarhet. «Friske alger i saltlake har en holdbarhet på seks måneder til ett år og det tørre produktet til og med opptil to år. En stor fordel med tørket tang er at den kan bløtlegge produktet, som igjen gir et nesten ferskt produkt. Kun en liten prosentandel leveres fersk. Fersk tang kan bare oppbevares i 48 timer, noe som gjør den høyt verdsatt og eksklusiv. Bare det øvre segmentet ber om dette.»

Mer og mer tang på tallerkenen
North Sea Greens klientell inkluderer restauranter, cateringfirmaer, grossister og næringsmiddelindustrien. «Sistnevnte er et viktig salgsmarked. Tenk tangburgere, pommes frites, snacks og sushilaken, produkter som lett absorberes av markedet og som er etterspurt. Imidlertid produseres det meste av algene som finnes i disse produktene i Europa fortsatt i Asia. Dyrkingen av alger er mye høyere enn i Europa. Dyrkingskostnadene her er også relativt høye, noe som delvis skyldes de relativt høyere lønnskostnadene, bærekraftig dyrkingsmåte og høye kvalitets- og sertifiseringsstandarder.»

Sjøgrønnsaker blir også stadig mer populære i storkjøkkenbransjen. Sjøgrønnsaker er stadig mer på tallerkenen i det øvre segmentet og Martijn har også merket en økende interesse for mellomsegmentet. Og det er et godt tegn. Vi ser at folk, spesielt mellom 25 og 50 år, liker å bli overrasket og at cateringgründere liker å markere seg med nye produkter. Det er imidlertid fortsatt mangel på markedsaksept. Tang er et nytt produkt og har all vind i seilene som søker den økende bevisstheten om bærekraftig, sunn og plantebasert mat. Det ser ut til at produktet selger seg selv, men å få sjøgrønnsaker inn på forbrukerens kjøkken er fortsatt en stor utfordring.»

La deg inspirere av oppskrifter og apper
Ifølge ham synes mange fortsatt at det er vanskelig å faktisk bruke alger, noe som i stor grad skyldes at de ikke vet hva de skal gjøre med det. Derfor vil North Sea Greens i den kommende perioden satse sterkt på å inspirere kunder. For å gjøre dette samarbeider selskapet med kokken Wouter Kik fra restauranten Codium i Goes. «Du kan gjøre mye med sjøgrønnsaker, fra kroketter til øl og fra salterstatninger eller tilbehør til et komplett måltid eller en salatberikende. Vi foretrekker å snakke om tang, fordi produktene våre er mye mer enn tang. Det er virkelig et måltid. Sammen med kokken legger vi opp til å jobbe med oppskrifter og alle slags bruksmuligheter for å inspirere kundene. Hvert produkt har sin egen særegne smak, som gjør hvert måltid til noe spesielt. Nori har for eksempel en litt nøtteaktig smak, mens Dulse har smaken av bacon ved oppvarming. Dulse, for eksempel, er veldig velsmakende som krydder til poteter og Royal Kombu brukes ofte i buljonger, for eksempel til den kjente japanske Dashi-suppen.

– I første omgang bør vi først og fremst fokusere på storhusholdningsbransjen. Når forbrukerne har en positiv opplevelse med alger, er det mer sannsynlig at de begynner å jobbe med alger hjemme og deler det med andre. Vi utvikler også forbrukerprodukter for detaljhandelen. En veldig morsom og spennende prosess, med mye å ta hensyn til. Det som nå tilbys i supermarkedet er hovedsakelig asiatisk produkt, og det er virkelig ikke sammenlignbart med vårt rene og ubearbeidede produkt. Selvfølgelig drar vi nytte av populariteten til asiatisk mat. Vi merker at folk også er veldig begeistret for tangen vår. Det gir oss selvtillit til å fokusere enda mer på markedsaksept i neste periode, det er fortsatt mye å hente. Produksjon og salg av alger er uansett fortsatt et pionermarked, et pionermarked med mye potensial”.

Storskala tangproduksjon i Nordsjøen
Taredyrkingen øker i Europa. Men sammenlignet med verdensproduksjonen er den europeiske andelen fortsatt småskala, omtrent to prosent av verdens dyrking. Europeisk tangproduksjon utgjør mer enn 300 000 tonn per år (ferskvekt) sammenlignet med mer enn 32 millioner tonn (ferskvekt) på verdensbasis. De raskest voksende landene er Kina, Indonesia, Japan og Rep. Korea. Disse landene vokser til sammen 95 % av verdensproduksjonen. Mer enn tre fjerdedeler av verdens algedyrking er bestemt til matmarkedet.

Martijn påpeker at det er utvidelsesplaner i Europa. Det er i årevis forsket på storskala produksjon av tang i Nordsjøen. Omtrent 25 kilometer fra Westkapelle på Sjælland og Zeebrugge i Belgia ligger den belgiske vindparken Norther, hvor det ble plantet rundt én hektar i fjor som en test. Den første høstingen fant sted i vår. Dyrking her og ved andre vindparker i Nordsjøen forventes å utvide seg betydelig i fremtiden. Tall viser at europeisk produksjon kan vokse til rundt ti prosent av verdensproduksjonen i fremtiden. Positive fremtidsforventninger til tang som en mulig løsning på global matmangel og algenes rolle i å redusere CO2-utslipp bidrar absolutt til dette. I tillegg øker etterspørselen etter sunn og bærekraftig plantebasert mat kraftig.

Denne artikkelen dukket tidligere opp i utgave 9, bind 35 av Primeur. Se dette www.agfprimeur.nl.

For mer informasjon:
Martijn van Damme
Nordsjøgrønt
+31 (0) 166 744019
info@northseagreens.nl
www.northseagreens.nl

You may also like