Home » BD: albumene og grafiske romanene du ikke kan gå glipp av tidlig i 2023

BD: albumene og grafiske romanene du ikke kan gå glipp av tidlig i 2023

by Henrik Ibsen

Året 2023 har så vidt begynt, men de svært gode rekordene dukker allerede opp. Her har du vårt utvalg av tegneserier og grafiske romaner som du ikke kan gå glipp av.

en invitasjon til å unngå

Et mystisk cover, som får deg til å ønske å vite mer. «The Nice House on the Lake» er det siste mesterverket av James Tynion IV og Alvaro Martinez. En gullklump utgitt av Urban comics, der flere gjester møtes nær en innsjø, i en fantastisk villa, for en helg. De tror alle at de kjenner Walter, verten deres. Men virkeligheten er en helt annen. Merk: Bind 2 vil være tilgjengelig 31. mars.

“Det søte huset på sjøen”, bind 1, av James Tynion IV og Martinez Alvaro, red. Urbane tegneserier, €15

nordisk biltur

Jules og Martin, to brødre, dro til Norge for å bestige Preikestolen til toppen. Hvis alle har mer eller mindre offisielle grunner for å gjøre denne turen, er turens fjærer mye mer intime. Med denne fantastisk illustrerte historien tilbyr Jean Crémers fra Liège oss mer en indre reise enn en eskapade på de norske veiene, som mange av oss kan kjenne oss igjen i.

«Kald bølge», av Jean Cremers, red. Rødkål, €23,50

En merkelig «familie»

Uskadelig i utseende, rister tegneserien «Chevrotine» likevel kodene, i den store tradisjonen til magasinet Fluide Glacial. Skiftende absurd, poetisk, villedende naiv eller alle tre på samme tid, multipliserer dette albumet usannsynlige situasjoner og møter mellom heltinnen, hunden hennes, barna og alle de ulykkelige som skjebnen vil legge i veien for henne.

«Fox Post», av Nicolas Gaignard og Pierrick Starsky, red. Glacialvæske, €16,90

en verden av magi

Tenåringer som blir til hester i fullmåne? Dette er den fascinerende verden som tilbys av Equinox, den nye sagaen lansert av Drakoo-utgiveren. Hvis likevekten har hersket til nå, er det ikke lenger slik siden eksplosjonen i tusen deler av den enorme stjernen. Stilt overfor denne usannsynlige katastrofen, vil Céliane, Ayline, Kamara og Sohalia, tre prestinner av månen like forskjellige som de er komplementære, prøve alt for å gjenvinne sin ære og redde verden. Merk: denne nye sagaen skal inneholde fem bind totalt.

«Equinox: Lunar Horse», av Aurélie Wellenstein og Aurora Gate, red. Dracoo, € 12,90

solkonge måne

Ah, fistelen til Ludvig XIV. Denne tilstanden gir ham mange problemer, og bare en operasjon kan lindre den. Men midt på syttendemin århundre, er det ikke mange av dem som ønsker å friste skjebnen. Fordi den modigste legen godt kan bli et regicider, mens operasjonen rett og slett er enestående og potensielt dødelig. Både historisk nøyaktig og grunnleggende utrolig, dette albumet av Charlot og Hübsch anbefales sterkt å lese.

«The Royal Foundation»av Charlotte og Hübsch, red. Vidvinkel, €16,90

en saga gjenoppfinner seg selv

Helten fra tegneserien Far North tilbyr seg selv en veldig fin omlesning, kalt «Torgal Saga». Hvert bind av denne nye serien vil være uavhengig og vil være ansvarlig for en annen forfatter. For dette første bindet har Robin Recht, manusforfatteren og designeren, ønsket å slå hardt ved å iscenesette en Thorgal som nærmer seg slutten av livet og til og med begraver sin kone, Aaricia, fra de første sidene. En modig og perfekt vellykket gest, siden dette eventyret er fascinerende fra begynnelse til slutt og forsterket av en elegant og effektiv linje.

«Torgal Saga: Farvel Aaricia», av Robin Recht, red. Rødkål, €23,50

Mysterier på Kings Hill

En dose Stephen King, en klype Stranger Things… «Fredag» burde forføre en leser som er glad i undersøkelser og mysterier. Scenen foregår veldig raskt, siden ankomsten til heltinnen, som gir navn til serien, finner sted under et tykt snøfall, i den lille byen Kings Hill. Ed Brubaker og Marcos Martin, de to forfatterne, påtvinger sin spesielle stil og mestrer sjangerens koder perfekt. En stor suksess.

«Fredag», av Ed Brubaker og Marcos Martín, red. Glenate, €19

et stykke historie

I «Song» betror en mor, Linh, datteren sin historien om tenårene. Ikke noe ekstravagant i prinsippet, bortsett fra at det fant sted i den vietnamesiske maquis, mellom 1969 og 1975. Linh, som ble direktør, tilbrakte syv år med de kommunistiske revolusjonære og gir oss et vitnesbyrd som vi sjelden leser. for datteren hans, hei anh, denne historien er også og fremfor alt en måte å se tilbake på et mor-datter-forhold som ikke alltid er lett. Hun klarte å forvandle denne unike opplevelsen til en grafisk roman full av nyanser, takket være designerens følsomhet paulina guitonsom også er hans barndomsvenn.

«Sang», red. Ankama, av Hai-Anh og Pauline Guitton, €24,90

En XXL-heltinne

Jade liker ikke å bli tvunget til å ta avgjørelser. Hun er datter av en aristokratisk familie og blir tvunget til å følge livsprosjektet som foreldrene pålegger henne. Men hans store lidenskap er kroppsbygging, som han prøver å skjule så godt han kan. Opprinnelig var denne tittelen en fransk nettserie (tegneserie ment å leses på en smarttelefon), signert av den 100 % kvinnelige duoen Rutile og Diane Truc. Men den «kolossale» suksessen (beklager) presset Jungle-utgavene til å prøve eventyret, med et ekte innbundet album.

«Enorm», av Rutile og Diane Truc, red. Jungel, € 16,95

Mellom framtid og føydalisme

Etter hans sci-fi-saga «Renaissance» ble den nye tittelen fra manusforfatter Fred Duval etterlengtet. Og «Néoforest» skuffer ikke i det hele tatt. Denne historien, som skal deles inn i to bind, tar oss bokstavelig talt langt. Her har sivilisasjonen kollapset og karakterene utvikler seg til en nyføydalisme med grusom vold. Fred Duval og Philippe Scoffoni er flinke i historiefortellingen og visuelle oppdagelser, og overrasker oss side for side. Veldig bra SF, egentlig.

«Neoskog», bind 1, red. Dargaud, €16,50

Bonus: Heroes to Chew

Spirou, Le Marsupilami, Largo Winch, Boule et Bill, Smurfene, Gaston Lagaffe… Alle disse heltene har noe til felles: redaktøren deres, Dupuis. For å lære litt mer om denne utrolige «heltefabrikken», er det nå en spesielt lærerik bok tilgjengelig. Gjennom 1001 anekdoter undersøker forfatterne den utrolige historien til det ærverdige huset som ble etablert i Charleroi siden 1898. På noen tiår har den lille belgiske trykkeren og dets magasin «Le journal de Spirou» (opprettet i 1938) vært trofaste følgesvenner til hele generasjoner av lesere. Et fascinerende eventyr, som også har vært gjenstand for en utstilling med samme tittel, på Charleroi Museum of Fine Arts, siden midten av desember.

«The Hero Factory: 100 Years of Publishing at Dupuis», av José-Louis Bocquet og Sergio Honorez, red. Dupuis, €34

You may also like