Home » Bør muligheten for å kjøpe fra tredjeland utelukkes? – EURACTIV.fr

Bør muligheten for å kjøpe fra tredjeland utelukkes? – EURACTIV.fr

by Russell Crowe

Mandag (20. mars) ventes EUs utenriks- og forsvarsministre å godkjenne en plan på 2 milliarder euro for å dykke ned i reservene og i fellesskap kjøpe sårt tiltrengte artillerigranater til Ukraina. Noen fortsetter imidlertid å uttrykke tvil om utelukkelse av tilbydere fra tredjeland.

Felles våpenanskaffelser i denne skalaen representerer nok et viktig skritt for unionen, og medlemslandene har kranglet om detaljene de siste ukene.

Den første delen av EUs foreslåtte tredelte plan er å forplikte ytterligere 1 milliard euro i samlede midler for medlemslandene for å trekke på deres allerede minkende lagre av hurtigutløsende ammunisjon.

I den andre delen bruker EU ytterligere en milliard euro på å bestille 155 mm granater til Ukraina, som en del av en massiv felles anskaffelseskampanje for å stimulere bedrifter til å øke produksjonen.

Det gjenstår å se om det blir det europeiske forsvarsbyrået (EDA) eller medlemslandene som må forhandle om ordrene og om de bare må hente fra europeiske produsenter.

Ifølge EU-tjenestemenn vil medlemsland i tillegg til EDA også kunne handle gjennom en «ledende stat» i konsortier bestående av minst tre medlemsland (og Norge) for å kjøpe ammunisjon til Ukraina.

De faste representantene til EU møttes søndag (19. mars) kveld for å løse utestående spørsmål. To medlemsland, Italia og Nederland, kunne imidlertid ikke gi sin endelige avtale fordi de fryktet å utelukke muligheten for å kjøpe fra ikke-europeiske leverandører.

Etter å ha rådført seg med nasjonale regjeringer over natten, forventes de faste representantene å møtes igjen mandag morgen, i forkant av et ministermøte, i håp om å komme til enighet om lovteksten.

«I begge tilfeller vil det være umulig å kjøpe produkter fra selskaper fra ikke-EU-land.»sa en europeisk diplomat.

Flere EU-diplomater sa imidlertid at de forventet at ministrene skulle støtte dem under samtalene deres mandag ettermiddag. En avtale ville være det første konkrete skrittet siden Estland foreslo ideen i februar SEuropean External Action Service (EEAS) la fram forslaget for noen uker siden.

nasjonale handlinger

Etter å ha brukt opp reservene sine i 12 måneder, begynner medlemslandene å lure på hvor mye de kan dele med Ukraina uten å gjøre seg selv sårbare.

Medlemsstatene har allerede forpliktet seg til å gi Ukraina omfattende militærstøtte verdt 12 milliarder euro, hvorav 3,6 milliarder euro kommer fra Det europeiske fredsfondet (EPF).

Ifølge myndighetene er det siden invasjonen i februar i fjor brukt 450 millioner euro på å levere 350.000 prosjektiler.

Noen hovedsteder er imidlertid også bekymret for at mengden ammunisjon som er igjen i kontinentets arsenaler ikke vil overstige 1 milliard euro, noe som reiser spørsmålet om hva som vil skje med «pengene igjen i våre henderspurte to EU-kilder.

Denne bekymringen stammer fra det faktum at de 27 medlemslandene ikke kjenner den totale mengden ammunisjon som er igjen i deres egne lagre, da denne informasjonen er konfidensiell.

«Det er et reelt problem med nivået på våre aksjer» innrømmet en høytstående EU-tjenestemann, og bemerket at flere medlemsland også har reist slike bekymringer.

EURACTIV har fått vite at noen presser på for å innføre en «solnedgangsklausul». På denne måten kan de resterende pengene etter hvert brukes til andre formål knyttet til militær bistand til Ukraina, som å refundere medlemslandene for materialleveranser.

De resterende pengene kan også brukes til annet utstyr enn 155 mm og 152 mm ammunisjon og de resterende milliarder av euro til felles anskaffelse av ammunisjon ikke begrenset til bare 155 mm kaliber.

Selv om de fleste medlemsstatene ønsker å fortsette å fokusere på Ukrainas presserende behov, insisterer noen på å inkludere mulig levering og kjøp av andre typer utstyr.

Spesielt Frankrike har også presset på for å inkludere overflate-til-luft-missiler.

Leveringsfrister og ukjente mål

For å oppmuntre land til å tømme lagrene sine, er det viktig å overbevise dem om at den europeiske industrien kan produsere mer.

EU-tjenestemenn håper global etterspørsel vil tillate dem å forhandle frem felles forsyningskontrakter med industrien, som vil omprioritere produksjonslinjen og omdirigere produksjonen til Ukraina.

I følge Brussel må europeiske selskaper inngå et «krigsøkonomi»etter å ha kuttet produksjonen i årene etter slutten av den kalde krigen.

I mellomtiden har industrirepresentanter klaget over at medlemslandene ennå ikke har signert de langsiktige kontraktene de trenger for å investere i nye produksjonslinjer.

«Det er klart at EU har samme kapasitet til å skaffe nødvendig og nødvendig utstyr på sitt territorium og samme leveringstider som utenfor EU.» sa en EU-diplomat, med henvisning til en «evaluering av EU-kommisjonen»Om spørsmålet.

Videre, ifølge et utkast sett av EURACTIV, vil lederne erklære på sitt møte torsdag (23. mars) at avtalen ikke vil «skade på den spesifikke karakteren av sikkerhets- og forsvarspolitikken til visse medlemsstater».

[Édité par Anne-Sophie Gayet]

You may also like