Home » De fire vanligste helserisikoene om sommeren: hvordan beskytte deg selv og andre?

De fire vanligste helserisikoene om sommeren: hvordan beskytte deg selv og andre?

by Russell Crowe

«I varmt klima er det vanlig å overvåke helsen til barn, eldre og personer med hjerte- og karsykdommer, bevegelsesforstyrrelser og stoffskiftesykdommer. Selv om dette er høyere risikogrupper, er det like viktig å følge nøye med på de som føle seg sunne og sterke. Dessverre viser erfaring at unge, aktive mennesker som har det travelt med å nyte sommeren, solen og overvurderer styrken, også ofte lever i damp. Alle trenger spesiell omsorg i varmt og kaldt vær. perioder med varme, sier Kivleniece.

Insolasjon

Heteslag er en type heteslag forårsaket av langvarig eksponering for direkte sollys. Det får blodårene i hjernen til å utvide seg, noe som forårsaker blodpropp som i alvorlige tilfeller kan føre til at blodårene sprekker. De første tegnene på heteslag er plutselig svakhet og døsighet, kaldsvette, hodepine eller svimmelhet, og i noen tilfeller til og med oppkast og bevissthetstap.

Barn og eldre lider mest av heteslag og overoppheting: termoregulering eller kroppens evne til å opprettholde en konstant kroppstemperatur er betydelig svakere. Personer som er overvektige og har kronisk hjertesykdom bør også passe seg for overoppheting. Overdreven fysisk aktivitet anbefales ikke, du bør ikke røyke eller drikke alkohol. Bruk alltid hjelm når du er i solen.

Hvis det er mistanke om solbrenthet, bør offeret bringes til et kjølig sted eller i skyggen, og en våt kompress eller et vått håndkle legges på pannen. Offeret skal få kaldt vann og løse klær i bryst- og nakkeområdet. Kontakt legen din for videre tiltak, men hvis du opplever alvorlige symptomer, ring legevakten.

Hudhelseproblemer

Solen og varmen kan ha en negativ effekt på hudens helse, og ultrafiolett stråling får huden til å eldes raskere, noe som forårsaker soling eller til og med brannskader, pigmenter og nye fødselsmerker. Selv om en brent kropp er assosiert med skjønnhet i dag, må det huskes at enhver endring er skade på huden, og over tid kan ulike ondartede neoplasmer vises på huden; Hver hudforbrenning øker risikoen for å utvikle hudkreft flere ganger. Personer med lys hud, rødt hår, mange fødselsmerker og fregner bør være spesielt forsiktige i solen. Denne hudfototypen soler seg vanligvis ikke i solen, men den brenner raskt og har økt risiko for hudkreft.

«Det er tryggere å være i solen om morgenen til klokken 11.00, eller om ettermiddagen, etter klokken 16.00, for da er intensiteten på solen lavere. Det anbefales å bruke solkrem med tilstrekkelig solfaktor, ha løst på og lette klær som dekker kroppen og hjelm med brede kanter Husk at solkremen bør påføres på nytt etter bading da noen av filtrene skylles av i vannet Ved solbrenthet bør huden avkjøles med kalde, våte kompresser eller med termisk vann, bør beroligende og helbredende kremer brukes”, sier farmasøyten.

Relaterte nyheter

Soleksponering kan også forverre ulike hudsykdommer, som lever eller rosacea. UV-stråler har desinfiserende egenskaper, så ved akne kan de i utgangspunktet forbedre tilstanden til huden, men så vil den forverres igjen, siden solen tørker ut huden og favoriserer dannelsen av nye pigmenter og pumper. Hvis du har akne på huden mens du er i solen, velg en solkrem som ikke er komedogen og som ikke tetter til porene dine. På den annen side kan rosacea (en kronisk inflammatorisk hudtilstand preget av rødhet i huden, utvidede blodårer og svie i huden) bli betydelig forverret av sollys, så langvarig eksponering for rosacea anbefales ikke i det hele tatt. Ved rosacea må huden beskyttes mot solen hele året, men spesielt om sommeren, for i løpet av denne tiden er solens intensitet mye større.

Veneproblemer

Under påvirkning av varme utvides venene og skaper en større belastning på veneklaffene, noe som kan føre til blodpropp, ubehag og smerter i benområdet. Faktorer som uniform, stående eller stillesittende arbeid, en stillesittende livsstil, arv, overvekt, alder og for trange og upassende klær bidrar også til venøse helseproblemer. Selv om åreknuter er mer vanlig hos kvinner, sees de også hos menn.

For å unngå venøse sykdommer, prøv å bevege deg så mye som mulig og hold deg i oppreist eller konstant sittestilling så lenge som mulig. Når du er i et kjøretøy, bør muligheten til å reise seg eller stoppe brukes til å flytte og snu. I varmt vær, drikk nok væske, unngå alkohol, kompresjonssokker vil også være nyttig, men kosttilskudd kan brukes profylaktisk for å styrke veneveggene.

Hjertesykdommer

Varme får blodårene til å utvide seg, noe som kan senke blodtrykket og øke hastigheten på hjerterytmen. I tillegg mister kraftig svette væske og mineraler, som er viktige å ta opp. Dette er spesielt viktig for personer med hjerte- og karsykdommer, som høyt blodtrykk og hjertesvikt. De første symptomene som trenger spesiell oppmerksomhet er svimmelhet, svakhet, besvimelse. I dette tilfellet, drikk væsken først, og sett deg eller legg deg ned for å unngå bevisstløshet.

«Det vil være tilrådelig å unngå overdreven fysisk aktivitet i varmt klima. Bruk av alkoholholdige drikkevarer, samt overdreven inntak av salt og kaffe kan også forverre situasjonen. Kostholdet bør inneholde nok antioksidanter, som lett kan absorberes om sommeren ved å spise grønnsaker sesongbaserte ingredienser: salat, løk, spinat Regelmessig fysisk aktivitet er også nødvendig, men det er bedre å gjøre det på den delen av dagen når lufttemperaturen er behagelig eller det er mulig å holde seg i skyggen ”, understreker farmasøyt Anna Kivleniece.

Andre leser nå

You may also like