Home » Mange drikker vann fra springen. Er det ikke helseskadelig?

Mange drikker vann fra springen. Er det ikke helseskadelig?

by Russell Crowe

Foto: Pexels

Elīna Kondrāte, «Praktiskais Latvietis», JSC «Latvijas Mediji»

Jeg drikker alltid bare kokt vann, men jeg har lagt merke til at mange drikker vann direkte fra springen. Er det ikke helseskadelig? ILLUTA I RIGA

Sikkert sentralisert drikkevann

Nyheter

Urbanovich: Vi må forberede oss på hva som kan skje hvis …

12 timer

Praktisk talt

Ukjent eller privat anrop – er det trygt å svare?

7 timer

Cocktail

TEST: Velg en rev og finn ut hvor ansvarlig og pålitelig du egentlig er!

9 timer

Les andre nyheter

Om huset har sentralisert vannforsyning, kokende eller ikke kokende vann er alles valg, sier Lauma Buša, forsker ved Det kjemiske fakultet ved Universitetet i Latvia.

«Bedrifter som leverer sentralisert vannforsyning, for eksempel i Riga er SIA Rīgas ūdens, de må oppfylle kvalitetskravene fastsatt av forskriften til ministerkabinettet nr. 671 Minimumskrav til sikkerhet og kvalitet for drikkevann, overvåking og kontrollprosedyrer.

ANDRE LES NÅ

Disse kravene tilsier at vannet skal være fritt for helseskadelig mikrobiologisk forurensning, mikroorganismer og ulike bakterier, inkludert tarmstenger, som er sykdomsfremkallende og kan gi tarminfeksjoner.

For dette installeres vannfiltre, behandlingen utføres, og Helsetilsynet inspiserer med jevne mellomrom drikkevannet ved å ta prøver av drikkevann i ulike deler av byen. Derfor er vannet trygt å drikke selv uten matlaging. Selvfølgelig, hvis du vil, kan du koke vann.»

Situasjonen er annerledes hvis vannet i huset tas fra en brønn eller fra en brønn. Ingen kontrollerer kvaliteten på vannet, eieren er ansvarlig for det. Det er imidlertid mulig å overføre vannprøver for å sjekke vannforurensning mot et gebyr. Vannanalyser kan for eksempel utføres i SIA Rīgas ūdens integrerte vannkvalitetskontrolllaboratorium eller i BIOR-laboratoriet til Statens vitenskapelige institutt.

Hva endrer smaken av vann

Når du koker vann, endres smaken og lukten litt. «Det er folk som liker kokt vann bedre, andre uten å koke. Hvis smaken av vannet fra den sentrale vannforsyningen ikke er behagelig, kan det friskes opp en stund før det konsumeres,» foreslår Lauma Bush, og legger til at noen ganger kan smaken og lukten til vannet endre seg litt hvis vannrørene til huset er veldig gammelt.

Det vil si at så lenge vannet når leiligheten, kan smaken endre seg litt, men det forårsaker ikke mikrobiologisk forurensning som er skadelig for helsen.

RELATERTE INNLEGG

Hvis vannet er hardt, vil noen av mineralene falle ut ved koking. Dette forårsaker avleiringer i kjelene. «Hårdheten til vannet er hovedsakelig forårsaket av kalsium, magnesium og ulike karbonationer. De endrer ikke kvaliteten på vannet, men koking vil endre smaken og lukten av vannet litt.

Hvis vannet har en høy tilstedeværelse av jernforbindelser, har det en spesiell smak, men koking vil ikke redusere det”, forklarer forskeren. Problemet med jernvann står hovedsakelig overfor eiere av private hjem. I slike tilfeller kreves det ekstra filtre i vannforsyningen.

Emner

You may also like