Home » Den internasjonale kvinnedagen: Portretter av 3 Nobels fredsprisvinnere

Den internasjonale kvinnedagen: Portretter av 3 Nobels fredsprisvinnere

by Russell Crowe

De internasjonale kvinners rettighetsdag feires på 8 mars i verden. Hun er symbolet på kjempe for kvinners rettigheter mot ulikheter. Denne dagen hyller kampene for jegLikestilling. Mange kvinner er forpliktet til en mer rettferdig verden. Når det gjelder likestilling, Norge Det er på andreplass av 153 land, ifølge rapporten fra World Economic Forum for 2020. Norge er også landet der Nobels fredspris. For å feire denne dagen trekker vi frem tre kvinner som har vunnet denne prestisjetunge utmerkelsen.

Nadia Murad, et internasjonalt ikon som har brutt tabuer

I 2018 mottar irakiske Nadia Murad Nobels fredspris for hans kamp for å få slutt på bruken av seksuell vold som krigsvåpen. Han oppnår denne prisen sammen med Dr. Denis Mukwege, begge ledere for å øke bevisstheten om seksuell vold i væpnet konflikt. En meget godt mottatt pris som aldri har høstet så mye ros.

Som tusenvis av jenter og kvinner i samfunnet hennes, ble Nadia Murad redusert til seksuell slaveri av jihadistgruppen Den islamske staten (IS) i 2014, før hun rømte.

« Jeg ble voldtatt av en gruppe menn til jeg mistet bevisstheten. «Før FNs sikkerhetsråd ga Nadia Murad Basee Taha, den da 21-åringen som ble kidnappet av Daesh i Irak, en skremmende beretning om hennes fangenskap. Hun forteller om bortføringen hennes i en irakisk landsby, sammen med familien hennes. som 150 andre yazidi-familier, denne etnisk kurdiske minoritetstilhenger av en religion som har sine røtter i det gamle Iran.» På veien ydmyket stridende oss,» beskrev den unge kvinnen for forsamlingen. «De rørte ved oss ​​og voldtok oss. De tok oss med til Mosoul, til en bygning der tusenvis av yazidiske kvinner og barn ble solgt som slaver.»

Nadia Murad, vinner av Nobels fredspris 2018 @ Norvege-fr.com

Malala Yousafzai, det globale ikonet i kampen for jenters utdanning

Ung pakistansk Malala Yousafzaï mottok onsdag 10. desember 2014 i Oslo Nobels fredspris. Han sverget å kjempe til den dagen han så «alle barna på skolen». Dermed blir hun den yngste prisvinneren i Nobelprisens historie. Men Malalas forlovelse kostet henne nesten livet. Den 9. oktober 2012 avlyttet Taliban skolebussen hans i hjemdalen Swat og skjøt ham i hodet. I dag er det fortsatt truet av islamistene.

« Hvorfor er de såkalte mektige landene så sterke i å forårsake kriger, men så svake i å bringe fred? Hvorfor er det så lett å donere våpen når det er så vanskelig å donere bøker? Hvorfor er det så lett å bygge stridsvogner og så vanskelig å bygge skoler? sa Malala under seremonien. Med denne prisen beriker Malala en allerede velfylt liste over priser. Invitert til Det hvite hus som Buckingham Palace eller FN-plattformen, mottar hun flere priser, gir ut en selvbiografi og møter den internasjonale eliten. Den unge pakistaneren utelukker ikke en dag å bli statsminister i landet sitt for å fortsette å tjene hennes sak.

Malala Yousafzai, Nobels fredspris 2014
Malala Yousafzai, 2014 Nobels fredspris @ Odd ANDERSEN

Aung San Suu Kyi, figur i kampen for demokrati

Aung San Suu Kyi vant Nobels fredspris i 1991, men den ble offisielt presentert for ham i 2012 av Nobelkomiteen i Oslo. Det var hans eldste sønn, Alexander Aris, som tok imot prisen i hans sted og holdt en rørende tale på hans vegne 10. desember 1991 i Oslo. Han hadde uttalt at hans mor tok imot Nobels fredspris på vegne av folket i Burma, og mente at den tilhører alle menn, kvinner og barn som fortsetter å ofre sitt velvære, sin frihet og sine liv i jakten på en demokratiske Burma.

Aung San Suu Kyi har vært i husarrest eller husarrest i mer enn to tiår av landets militærregime etter at hun vant det nasjonale valget. Han sa alltid at hans første reisemål i utlandet skulle være Norge. Han vant Raftoprisen for sitt forsvar av menneskerettighetene i Bergen i 1990 og Nobelprisen året etter. Han hadde fått offisielt fullmakt til å forlate landet, men hadde ikke turt å gjøre det i frykt for at han ikke skulle få reise tilbake.

Aung San Suu Kyi, 1991 Nobels fredspris
Aung San Suu Kyi, 1991 Nobels fredspris

I 2017 vil imidlertid lederen for den burmesiske regjeringen vekke mye kritikk. Det tidligere ikonet er sterkt kritisert for sin taushet om situasjonen til rohingyaene, en muslimsk minoritetsoffer for forfølgelse i Burma. En forespørsel fra mange vinnere av Nobels fredspris som til og med ber om at prisen trekkes tilbake. Burma er siktet for folkemord for Den internasjonale domstolen.

I 2016 vant Aung San Suu Kyi valget til landets nasjonalforsamling og etablerte demokrati der. Et demokrati truet siden 1. februar 2021. Lady of Rangoon blir styrtet av hæren og sitter igjen i husarrest. Hæren har gjenvunnet makten og unntakstilstand er erklært for ett år. Militæret sa at de handlet for å bevare stabiliteten til staten og fordømte massiv svindel og uregelmessigheter i lovvalget i november 2020 vunnet av Aung San Suu Kyi. Han oppfordret befolkningen til ikke å akseptere kuppet. Siden den gang har landet vært plaget med en rekke demonstrasjoner. En fagforeningsoppfordring til generalstreik ble satt i gang for å presse juntaen. Til tross for undertrykkelse og trusler, fortsetter pro-demokratiske demonstranter å vise sin støtte til Aung San Suu Kyi.

De andre vinnerne av Nobels fredspris

1905: Bertah Von Suttner – Østerrike / 1931: Jane Addam – USA / 1946: Emily Greene Bath – USA / 1976: Mairead Corrigan – Nord-Irland / 1976: Betty Williams – Nord-Irland / 1979: Mother Teresa – India / . Alva Murdal – Sverige / 1992: Rigoberta Menchu ​​​​Tum – Guatemala / 1997: Jody Williams – USA / 2003: Shirin Ebadi – Nord-Irland / 2004: Wangari Maathai – Kenya / 2011: Leymah Gbowee – Libya / 2011: Tawakkolman – Tawakkolman Jemen / 2011: Ellen Johnson Sirleaf – Liberia

Historien om 8. mars i Norge på noen få datoer

 • 1908: Det amerikanske sosialistpartiet oppfordrer samfunnet » Demokratisk kvinnesamfunn »Organiser en nasjonal kvinnedag. En stor demonstrasjon om spørsmålet om kvinners stemmerett arrangeres i New York 8. mars. De amerikanske sosialistene bestemte da at siste søndag i februar skulle bli nasjonal kvinnedag. Denne dagen ble først arrangert i 1909.
 • 1910-15: Den tyske demokraten Clara Zetkin foreslår opprettelsen av en kvinnedag på den andre sosialdemokratiske kvinnekongressen i København i 1910, hvor 130 kvinner fra 16 land deltar. Hans trosbekjennelse er » kvinner trenger frigjøring mer enn menn fordi vi er mer underdanige «Kvinneforsamlingen var ikke interessert i den dagen, da de ønsket å jobbe parallelt med mennene. På den annen side ble kvinners stemmerett i Norge nesten ervervet.» Demokratisk kvinnesamfunn Den beholdt februardatoen, mens den første europeiske demonstrasjonen fant sted i Wien 18. mars. I St. Petersburg markerte kvinnene dagen som amerikanere, den siste søndagen i februar, takket være Aleksandra Kollontaj.
 • 1915: Det var ingen kvinnekongress i 1914 på grunn av krigen. Men i mars 1915 klarte Klara Zetkin å bringe kvinnene sammen på et møte i Sveits. Denne gangen ble kvinnedagen brukt til å protestere mot krigen. I Norge var den kjente feministen Aleksandra Kollontaj hovedtaler på et stort fredsmøte i Oslo.
 • 1917: Datoen 8. mars er endelig etter 1917. Demonstrasjonen var starten på februarrevolusjonen, hvor den russiske tsaren ble styrtet og en demokratisk regjering ble opprettet. I følge den russiske kalenderen feiret kvinnene i Petrograd også denne datoen i 1917.
 • 1920: Det Norske Arbeiderparti og dets kvinneforsamling forenes. Komintern Hvem programmerte verdensrevolusjonen! I dagboken» Den arbeidende kvinnen «(Arbeideren) vi leser:» Den internasjonale kommunistiske kvinnedagen er 8. mars.. Dagen ble feiret med konferanser, møter og forestillinger.
 • 1922: Lenin bestemmer seg for å gjøre 8. mars til en dag med kommunistisk feiring. I Russland regnes denne dagen nesten som en «fmødre «Dagen forble knyttet til den kommunistiske bevegelsen inntil feminister ga den et annet innhold på 1960-tallet.
 • 1923: Det norske Arbeiderparti trekker seg fra » Komintern »Partiet er splittet og Norges Kommunistiske Parti opprettes. Kvinnene i arbeiderpartiet der arrangerer kvinneuke fra 8. til 15. mars, mens kommunistene feirer 2. til 9. mars. Kommunistiske kvinner beholdt sin internasjonale inspirasjon i den ideologiske tradisjonen til Klara Zetkin. Husmorforeninger sluttet seg til kommunistene og deltok i deres møter og demonstrasjoner.
 • [1945:VerdensforsamlingenfordemokratiskekvinnervarsammensattavkvinnerfraheleverdenDeholdtfeiringen8marsogbruktedentilåfremmekampanjenforfreditiårene1950og1960[1945:LaAsambleaMundialdeMujeresDemocráticasestabaformadapormujeresdetodoelmundoEllosretomanlacelebracióndel8demarzoylautilizanparahacercampañaporlapazenlasdécadasde1950y1960
 • 1972: Nye foreninger overtar feiringen av denne dagen. » Kvinnefronten (Kvinnefronten) i Oslo, tar initiativ til verdensdemonstrasjonens første dag og inviterer derfor alle andre kvinneforeninger til å delta.
 • 1975: Under det internasjonale kvinneåret i 1975 ble 8. mars erklært FNs internasjonale kvinnedag.
 • 1978: Den største demonstrasjonen finner sted 8. mars. Mer enn 20 000 kvinner og menn demonstrerer over hele landet. I selve Oslo foregår 2 separate arrangementer.

You may also like