Home » Den norske ambassadøren til Riket hyller forholdet mellom de to landene på grunnlovsdagen

Den norske ambassadøren til Riket hyller forholdet mellom de to landene på grunnlovsdagen

by Roald Amundsen

RIYADH: Den norske ambassadøren i Saudi-Arabia, Thomas Lid Ball, berømmet forholdet mellom de to landene på nasjonaldagen til det skandinaviske landet. Ifølge ham vil deres langvarige bånd bare bli sterkere i årene som kommer.

Utsendingen kom med bemerkningene under en seremoni holdt på den norske ambassaden for å feire årsdagen for hans lands grunnlov. Ulike gjester deltok på arrangementet, inkludert saudiske myndighetspersoner, næringslivsledere og Riyadh-ordfører prins Faisal bin Abdulaziz, som deltok på vegne av Riyadh-guvernør prins Faisal bin Bandar.

«Våre bilaterale relasjoner vokser. Norge har hatt utmerkede forhold til kongeriket siden de ble formalisert i 1961», sa den norske diplomaten i en tale. «Til alle våre saudiske brødre og søstre som er tilstede i dag, vil jeg gjerne si at vi setter stor pris på vårt langvarige bilaterale forhold til Saudi-Arabia. Som Norges ambassadør ønsker jeg å videreføre dette forholdet i årene som kommer.»

– Drivstoffproduksjon er en sentral dimensjon i Norges engasjement i Saudi-Arabia og omvendt. Felles for Saudi-Arabia og Norge er at vi produserer olje og gass. Selvfølgelig er Norge en liten aktør sammenlignet med Saudi-Arabia», forklarte han.

«Vi har også en felles politisk forpliktelse til å redusere utslipp og oppnå karbonnøytralitet ved å gjøre energiproduksjonen grønnere, takket være ny teknologi,» sa han. – For eksempel å fange og lagre karbon ved å investere i fornybar energi og hydrogen, beskytte fiskeressursene våre, produsere bærekraftig sjømat og utvikle maritime næringer ved å gå mot grønne og karbonnøytrale teknologier i alle sektorer. Det er ingen tid å kaste bort i dette området. Vi må fordoble innsatsen.»

«Folk i Midtøsten føler allerede virkningen av klimaendringer. Jeg tror at offentlig bevissthet om dette spørsmålet bare vil vokse, ettersom denne regionen vil være vertskap for de neste to klimatoppmøtene, la han til. Ambassadøren understreket også at bedrifter og industrier i mange sektorer har en nøkkelrolle å spille i å bygge teknologien, kunnskapen og implementeringskapasiteten som trengs for den grønne omstillingen.

Utsendingen påpekte at den norske grunnloven, som stammer fra 17. mai 1814, er en av de eldste i verden, og at undertegningen markerte fødselen til et moderne suverent og demokratisk land, som la grunnlaget for et parlament, delte makt og borgerrettigheter. «I år finner dessverre vår nasjonale høytid sted i sammenheng med krigen i Europa,» beklaget han. Millioner av uskyldige sivile trenger beskyttelse og hjelp til å redde livet deres. De enorme konsekvensene av det forferdelige russiske angrepet på Ukraina merkes over hele verden, spesielt i Jemen og andre land hvor mange mennesker er sårbare for stigende priser.

«Sjelden på vår grunnlovsdag er det viktigere å understreke rettighetene til enhver suveren nasjon til å bestemme sin egen fremtid og å understreke den avgjørende betydningen av folkeretten og FNs charter,» sa han. «På denne nasjonale høytiden hyller vi også kongeriket Norge, til vår kongefamilie», avsluttet han, før han leste en e-post fra kongen og dronningen av Norge med et budskap om fred og harmoni og deres beste ønsker.

Denne teksten er oversettelsen av en artikkel publisert på Arabnews.com

You may also like

Leave a Comment