Home » Den norske hemmeligheten bak effektiv og miljøvennlig solvarme

Den norske hemmeligheten bak effektiv og miljøvennlig solvarme

by Roald Amundsen

I en verden som blir stadig mer bevisst på klimakrisen, får grønn energi stadig større betydning. Men hvordan lagrer vi denne energien effektivt og praktisk i hjemmene våre? Et team av norske forskere har funnet en løsning inspirert av et naturfenomen som vi alle kjenner.

Naturen gir en kontinuerlig syklus hvor energi absorberes, lagres og frigjøres. Innsjøis, for eksempel, smelter om våren og frigjør lagret varme om høsten når den fryser på nytt.

Andre materialer følger denne smelte- og størkningsprosessen. Utnyttelsen av disse naturegenskapene kan åpne for nye metoder for energilagring.

solidarisk energilagring

Ved å bruke et av disse materialene jobber et forskerteam i Norge med å lage en grønn energilagringsenhet for oppvarming av boliger og fritidsboliger. De har utviklet en liten tank, som ligner på en varmtvannsbereder, som er i stand til å lagre solenergi.

En av de bemerkelsesverdige aspektene ved denne tanken er størrelsen, liten nok til å passe under en vask. den består avestereRikelig med molekyler i fettete avfall, som matavfall, kan gjenvinnes i brukt matolje.

I likhet med is absorberer disse molekylene varme når de smelter og frigjør den igjen når de størkner. Det ble gjort mange forsøk på å lage et slikt system, men uten hell, inntil denne viktige milepælen ble nådd av dette norske laget.

Grønn varme uten elektriske varmeovner

Hvis det lykkes, vil dette prosjektet varme opp boliger uten behov for store kraftverk eller batterier. Systemet er også i stand til å kjøle rom på varme sommerdager.

Estermolekylene, nøkkelen i dette systemet, tilhører familien av «faseendringsmaterialer». Disse stoffene smelter og stivner ved spesifikke temperaturer, noe som gjør dem til ideelle kandidater for temperaturkontroll i boliger.

Denne evnen til å lagre og frigjøre varme har blitt utnyttet i ulike oppfinnelser, inkludert helikopterdrakter. Resultatet for hjemmet og andre boliger kan være et fleksibelt og effektivt energilagringssystem.

allsidig bruk

Systemet bruker fotovoltaiske celler for å varme opp vannet, som deretter sirkuleres gjennom en liten tank som inneholder størknede estere. Solenergi lagres dermed og kan brukes om natten til å varme opp huset.

Overskuddselektrisitet fra vindturbiner kan også brukes til å smelte estere. Dette systemet uten varmeveksler krever bare en femtedel av plassen til en varmtvannsbereder, noe som gjør installasjonen mer økonomisk.

Teamet til SINTEF, med sin erfaring innen oljeforskning, har klart å skape et ideelt system for boliger og fritidsboliger, spesielt der plassen er begrenset. Den kan også brukes i industrianlegg for å lagre og bruke spillvarme.

Syntetisk

Denne norske innovasjonen, inspirert av naturen, representerer en milepæl i jakten på en miljøvennlig varme- og kjøleløsning for hjemmet. Grønn energilagring gjennom et så praktisk og fleksibelt system kan forandre måten vi bruker energi på. Det er fortsatt utfordringer å overvinne, men fremtiden ser lovende ut for denne teknologien, som kombinerer enkelhet, effektivitet og respekt for miljøet.

For bedre forståelse

Hvordan fungerer systemet? Den bruker de smeltende og størknende egenskapene til estere til å lagre og frigjøre solenergi.

Er det aktuelt i hjemmene? Ja, systemet er designet for å være kompakt og kan installeres i hjem og andre hjem.

Hva er miljøgevinstene? Gjennom bruk av sol- og vindenergi tilbyr den et økologisk alternativ til tradisjonelle varmesystemer.

Energilagringssystemet beskrevet av forskerne holder på varmen som produseres av solenergi i løpet av dagen. Systemet gjenoppretter deretter denne varmen når det er kaldt, om natten, for eksempel gjennom radiatorer eller varmevifte.

[ Communiqué ]

You may also like