Home » Den største flytende vindparken i Nordsjøen ble innviet

Den største flytende vindparken i Nordsjøen ble innviet

by Edvard Munch

Feltet består av 11 turbiner og leverer strøm til fem nærliggende olje- og gassplattformer, og dekker rundt 35 % av deres behov. OLE BERG-RUSTEN / AFP

I motsetning til såkalte «monterte» havvindmøller, er flytende vindturbiner montert på en flytende konstruksjon støttet av forankringsanordninger.

Norge innviet onsdag i sine nordsjøfarvann det største feltet med flytende vindturbiner i verden, en teknologi som fortsatt vokser frem, men som anses som lovende for energiomstillingen. Hywind Tampen-feltet består av 11 turbiner på 8,6 MW hver, og leverer strøm til fem nærliggende olje- og gassplattformer, og dekker rundt 35 % av deres behov.

Den ble satt i produksjon sent i fjor og ble offisielt åpnet onsdag av Norges kronprins Haakon og landets statsminister Jonas Gahr Støre, cirka 14 mil utenfor kysten. «Europeere og alle vi trenger mer strøm. Krigen i Ukraina forsterket dette.«sa Jonas Gahr Støre, sitert av det norske byrået NTB.»Denne elektrisiteten må være av fornybar opprinnelse dersom Europa ønsker å nå sine klimamål«han la til.

En kostnad på 640 millioner euro

I motsetning til de såkalte «lagte» havvindmøllene, festet på fundamenter i bunnen av vannet, er flytende vindturbiner, som navnet antyder, montert på en flytende struktur støttet av forankringsanordninger. Dette gjør at den kan installeres på dypere vann, lenger fra kysten og hvor vinden er mer stabil, men kostnadene er også høyere.

Byggingen av Hywind Tampen på en dybde på mellom 260 og 300 meter kostet rundt 7,4 milliarder kroner (640 millioner euro). «Ja, det er dyrt, men noen må gå foran.», uttalte statsministeren. I tillegg til Equinor, samler prosjektet det norske offentlige konsernet Petoro, østerrikske OMV, Vår Energi – det norske datterselskapet til italienske Eni –, tyske Wintershall DEA og japanske Inpex.

» data-script=»https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js» >

You may also like