Home » Det norske arveparet følger den italienske presidenten til Trondheim

Det norske arveparet følger den italienske presidenten til Trondheim

by Roald Amundsen

Italias president Sergio Mattarella er på statsbesøk i Norge, ledsaget av sin datter, Laura Mattarella, som fungerer som Italias førstedame. På norsk side er det kronprins Haakon som støtter dette besøket, som regent av riket under kongens rekonvalesens. Haakon og kona Mette-Marit fulgte den italienske presidenten til Trondheim den andre dagen av statsbesøket.

Les også: Kronprinsen av Norge overtar regenten under statsbesøket til den italienske presidenten

Ny energi i Trondheim på den andre dagen av det italienske statsbesøket i Norge

12. mai 2023 foretok Italias president Sergio Mattarella og hans datter, Laura Mattarella, den andre dagen av statsbesøket i Norge. Dagen før hadde de konsentrert besøkene til hovedstaden Oslo. Denne fredagen dro de til Trondheim, den tredje største byen i landet bak Oslo og Bergen, med rundt 200.000 innbyggere.

På den andre dagen av statsbesøket til Italias president Mattarella og hans datter, følger arvingeparet dem til Trondheim (Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det Kongelege Hoffet

Hovedtemaet for besøkets andre dag var energiomstillingen. Kong Harald V, som kunngjorde forlengelse av sykehusinnleggelsen med noen dager, overførte sine privilegier som statsoverhode til sin arving. Kronprins Haakon fungerer som rikets regent under dette statsbesøket.

Den italienske presidenten, hans datter kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit startet dagen med et besøk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). I universitetslaboratoriet oppdaget de forskningen som ble utført for å skaffe nye energiløsninger.

Besøk ved Teknisk universitet i Trondheim (Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det Kongelege Hoffet

Les også: Dronning Máxima i Valentino for å sparke den italienske presidenten

«Italia importerer mye energi og har ambisiøse mål knyttet til produksjon av fornybar energi. Her kan Norge være en relevant samarbeidspartner, og norske bedrifter er interessert i mulighetene som italiensk havvind, landvind og solenergi gir.”, forklarer Det kongelige hoff.

Kronprins Haakon holder hovedtalen på Offshore Green Energy Seminar (Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det Kongelege Hoffet

Etter besøket på laboratoriet fortsatte besøket i seminaret grønn fremtiden i universitetets auditorium. Kronprins Haakon holdt åpningstalen på sesjonen med tittelen Nordsjøen og det sentrale Middelhavet: perfekte knutepunkter for grønne industrier. President Mattarella avsluttet seminaret.

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og Italias president inviteres til lunsj av ordføreren i Trondheim (Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det Kongelege Hoffet

Les også: Kong Willem-Alexander og dronning Máxima på regjeringslunsjen arrangert i anledning den italienske presidentens ankomst

Konsert i Nidarosdomen for å avslutte besøket.

Ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, inviterte den italienske presidenten, hans datter og arvingen på lunsj. Etter lunsj ble statsbesøket avsluttet med konsert i Nidarosdomen. Nidaros (eller Nidrosie på fransk) er det gamle navnet på Trondheim. Katedralen er kjent som den nordligste middelalderske religiøse bygningen i verden. Det er også i denne katedralen der kongelige seremonier som kroningen av suverene finner sted.

Konsert i Nidarosdomen (Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det Kongelege Hoffet

Sammen med representanter for det norsk-italienske miljøet kunne arveparet, president Mattarella og Italias førstedame overvære en todelt konsert. Den italienske organisten Ismaele Gatti fremførte verk av blant andre Bernardo Pasquini og Johann Sebastian Bach på det berømte Wagner-orgelet. Deretter opptrådte Nidarosdomens Jentekor, akkompagnert av organist Petra Bjørkhaug.

avatarbilde

nicolas fontaine

Redaktør

Nicolas Fontaine har vært frilans-nettredaktør siden 2014. Etter å ha vært tekstforfatter og forfatter for en rekke belgiske og franske merker og medier, spesialiserte han seg på royalty-nyheter. Nicholas er nå sjefredaktør for Histoires royales. nicolas@historiesroyales.fr


You may also like