Home » Det polske selskapet PGNiG sier at det ikke vil gjøre full bruk av Baltic Pipe da gassetterspørselen forventes å avta.

Det polske selskapet PGNiG sier at det ikke vil gjøre full bruk av Baltic Pipe da gassetterspørselen forventes å avta.

by Ashley Olsen

Baltic Pipe, som kan frakte opptil 10 milliarder kubikkmeter (bcm) gass per år fra Norge, der PGNiG produserer drivstoffet, åpner 1. oktober.

Hvis den blir fullt utnyttet, kan denne koblingen fullstendig erstatte forsyningene Polen har mottatt i årevis fra Gazprom under en kontrakt som utløper ved slutten av dette året. Russland sluttet å sende gass til Polen i april etter at Warszawa nektet å imøtekomme kravet om å betale for gassen i rubler.

«I dag ser jeg ikke behovet for å bruke den maksimale kapasiteten vi har reservert på Baltic Pipe,» sa Robert Perkowski, PGNiGs driftssjef.

Selskapet forventer å sende 4500 millioner m3 gass per år gjennom forbindelsen, og bruke mer enn halvparten av kapasiteten det har reservert i gassrørledningen. PGNiGs egen produksjon i Norge skal gi 3 milliarder m3, mens resten kommer fra kontrakter med Orsted (Danmark) og Grupa Lotos (Polen).

«Da vi bestilte kapasitet i 2018, antok vi at gassetterspørselen i Europa ville øke, i dag kan vi se en svekkelse i gassforbruket,» sa Perkowski.

Ifølge selskapet betyr kombinasjonen av flere sammenkoblede gassrørledninger med naboer, full bruk av LNG-terminalen i Østersjøen og innenlandsk produksjon at PGNiG ikke er bekymret for «forsyningssikkerhet».

Med gasslagre som er 90 % fulle og rundt 2 prosentpoeng av generelt ufylt kapasitet som reserve, har Polen nesten fullført gasslagringsprosessen før vinteren, sa Perkowski.

You may also like

Leave a Comment