Home » Det skjedde 24. mai 1819

Det skjedde 24. mai 1819

by Russell Crowe

Min kjære Elizabeth,

Du har sikkert sett bilder av kroningen av den nye kongen av England, Charles III, i Westminster Cathedral 6. mai. Han etterfulgte sin mor, dronning Elizabeth II, som døde i september i fjor etter en 70 år lang regjeringstid. I motsetning til kongeriket Frankrike, hvor salisk lov forbeholdt tronen for den første mannlige arvingen, kan kvinner stige opp til Englands trone. Noen har hatt svært lange regjeringer og har preget historien. Dette er tilfellet med dronning Victoria, oldemor til dronning Elizabeth II, som jeg snakker til dere om i dag.

Victoria ble født 24. mai 1819 i Kensington Palace, London. Hun er datter av prins Edward Augustus, fjerde sønn av kong George III av England. Men ingen av onklene hennes hadde barn, og i 1837 ble hun dronning av England etter at onkelen Vilhelm IV døde. Han er knapt 18 år gammel, og vil regjere i 63 år og 7 måneder, frem til sin død, 81 år gammel, 22. januar 1901.

Skjebnen hans er bemerkelsesverdig: da han ble født, var det ingenting som kalte ham til denne rollen. Varigheten av hans regjeringstid, på tronen til en mektig nasjon, preget historien til hans land, Europa og verden i andre halvdel av 1800-tallet. Hun kalles «Europas bestemor»: 9 barn ble født fra ekteskapet hennes med prins Albert av Saxe-Coburg-Gotha. Ved sine ekteskap allierte de seg med alle de regjerende familiene i de europeiske statene, og på tampen av første verdenskrig var åtte europeiske suverener i slekt med ham, i Storbritannia, Norge, Romania, Spania, Sverige, Russland, Tyskland og Hellas.

Mens Storbritannias konstitusjonelle monarki (der monarkens fullmakter er begrenset ved lov) ga dronning Victoria bare en svak politisk rolle, stoppet det henne ikke fra å bli et nasjonalt ikon. Hans regjeringstid tilsvarer omtrent den viktorianske tiden (1832-1901), en periode med store økonomiske, sosiale og teknologiske endringer i Storbritannia. Alle disse endringene i samfunnet øker betydningen av Storbritannia ytterligere på den internasjonale scenen og gjør dronning Victoria kjent over hele verden.

I tillegg til dette, min kjære Elizabeth, er utviklingen av det britiske imperiet gjennom det nittende århundre. Det var i denne perioden franskmennene og engelskmennene kjempet om koloniseringen av Afrika. Samtidig vil engelskmennene bosette seg i India, Australia og i enkelte kinesiske havner. Victoria vil være, ikke bare dronning av Storbritannia, men også av Canada og Australia, og keiserinne av India.

Her, i et nøtteskall, er portrettet av denne dronningen av Storbritannia som markerte 1800-tallet. Hvis du vil vite litt mer om det, kan du benytte deg av denne langhelgen til å se filmen Victoria: The Young Years of a Queen (2009), som forteller oss om begynnelsen av denne prinsessens regjeringstid på en ekstraordinær nivå. mål!

Jeg kysser deg.

tante Cecilia

Nyheter n°162 – 24. mai 2023

You may also like