Home » DRC: Når det nærmer seg valg, insisterer vestlige partnere spesielt på ytringsfrihet og demonstrasjonsfrihet

DRC: Når det nærmer seg valg, insisterer vestlige partnere spesielt på ytringsfrihet og demonstrasjonsfrihet

by Ashley Olsen

USA, Frankrike, Tyskland, Belgia, Canada, Spania, Hellas, Italia, Japan, Norge, Storbritannia, Nederland, Sverige, Sveits, Den tsjekkiske republikk og delegasjonen fra EU ga en felles uttalelse fredag. 2. juni i forbindelse med valget som er berammet til slutten av dette året.

Ces partenaires de la DRC insisterte på «la liberté d’expression, de la presse, de réunion et de mouvement» qui sont, rappellent-ils, «des éléments d’un processus libre, équitable et pacifique, tout comme d’un Etat av loven».

Denne uttalelsen kommer på et tidspunkt da en rekke hindringer blir stadig mer registrert i politiske kretser, spesielt til skade for opposisjonen, inkludert et marked organisert 20. mai for å protestere mot «en kaotisk valgprosess» som ble voldelig undertrykt. av politi og sikkerhetsstyrker.

«Vi gjentar vår bekymring for overdreven bruk av makt som svar på nylige protester, restriksjoner på bevegelsesfrihet og vilkårlige arrestasjoner», heter det i den felles uttalelsen.

Disse landene sier gjennom sine diplomater at de tar kunngjøringen om undersøkelser «om overdreven bruk av makt under demonstrasjoner» til etterretning.

Motstanderne har mangedoblet aksjoner mot makten de siste dagene. De «forener seg med sine ideer og krefter for å gjennomføre felles handlinger med sikte på å oppnå organisering av valget innen den konstitusjonelle perioden.» På denne dagen fortsetter den store mobiliseringen av opposisjonen å være marsjen som kalles 20. mai. Flere personer ble skadet og arrestert. Sitteplassen som var planlagt til 25. mai foran CENI-hovedkvarteret ble forhindret av politiet. Martin Fayulu, Moise Katumbi, Matata Ponyo og Delly Sesanga annonserte et møte 17. juni på Place Sainte Thérèse i kommunen Ndjili. Nok en marsj varsles 21. juni.

You may also like