Home » effekt, fare, hva er denne tobakken i en pose?

effekt, fare, hva er denne tobakken i en pose?

by Liv Ullmann

Opprinnelig fra Sverige er SNUS en røykfri tobakk som ligner på tyggetobakk. Forbudt i Frankrike, men for salg på Internett, distribueres blant unge mennesker og er populær blant idrettsutøvere. Det er farlig for helsen…

Tobakk populær i Sverige og i NorgeSNUS er forbudt i Frankrike. er spesielt utbredt i sportens verden (spesielt blant fotballspillere) men også mellom ungdom. Ulike videoer deles på tik tok sosialt nettverk fra slutten av 2022 for å kringkaste sin effekter og risiko. SNUS inneholder nikotin skader tannkjøttetHer er det du trenger å vite før du prøver denne tyggetobakken.

Hva er SNUS?

SNUS er en type tobakk dukket opp i sverige og at det fortsatt er mye konsumert der, så vel som i Norge og USA. I Nord-Amerika finnes den under navnet «snus» eller «røykfri tobakk». Det er en røykfri tobakk i motsetning til sigaretter, sigarer eller pipetobakk. Det er en fuktig tobakkspulver, til å suge eller tygge. Dette pulveret kan selges i bulk (den er brun i fargen) ENTEN kondisjonering i små lommer som vanligvis plasseres mellom tannkjøttet og kinnet. Posen kan også plasseres under overleppen som i Skandinavia eller under underleppen som i Danmark. Forbrukeren holder den i munnen i flere minutter og kaster den deretter.

Hva betyr SNUS?

Begrepet «SNUS» på svensk oversettes til engelsk som «snus». Snus er finmalt tobakk. vises under a tørr form (pulver som kan inhaleres gjennom nesen) eller våt (i pose tygge som SNUS oppfunnet av svenskene).

Hva er effekten av SNUS?

Kvinne legger en SNUS-pakke under leppa © Andrey Popov – stock.adobe.com

SNUS er tyggetobakk. Nikotin går direkte inn i blodet ved å være absorberes av munnslimhinnen. Det virker på nivå med hjernen og forårsaker en følelse av velvære og nytelse ved opprinnelsen, gradvis, til avhengighet. I sport vil nikotin tatt i form av SNUS forbedre ytelsen uten (a priori) å ha negative effekter på luftveiene siden tobakk ikke røykes.

Hvorfor tar idrettsutøvere SNUS?

Ishockey, fotball, ski… Eliteutøvere gir etter for SNUS-fristen til å forbedre sine sportsprestasjoner og ferdigheter. 17. november 2022, fotballspilleren Karim Benzema Han har også delt på sine sosiale nettverk et bilde som han tok med Marcus Thuram, på flyet som tok dem til Qatar for VM. Vi så sistnevnte holde i hånden en liten rund boks som minner om SNUS, Som våre kolleger fra Verden. Marcus Thuram delte det samme bildet på gjemmer boksen under en emoji, utløser kontroversen. HAN sentralstimulerende midler er forbudt i konkurranse av World Anti-Doping Agency (WADA), unntatt nikotin. Imidlertid nikotinen funnet i SNUS «øker årvåkenhet, forbedrer koordinasjon og kognitiv ytelse (…), øker hjertefrekvensen og blodsirkulasjon (derav blodtrykk, red.anm.)» husket italienske forskere i en studie utført på effekten av SNUS og gjensendt på WADAs nettside i 2015 før de spesifiserte det «Nikotinkonsentrasjoner i plasma øker anaerob energi». Under anaerob trening, kroppen jobber intenst i en kort periode og trenger derfor energi raskt i stedet for langsommere aerobe øvelser. Der nikotin er i AMA-overvåkingsprogrammet. Det regnes ikke som et «forbudt» stoff på den forbudte listen over Verdens antidopingkode publisert i 2022.

Hva er farene ved SNUS?

Forsvarerne av SNUS understreker at produktet konsumeres uten forbrenning og uten røyk, noe som vil redusere risikoen sammenlignet med andre røkte tobakksprodukter, som spesielt sigaretter. Han ville ikke øke hyppigheten av lungekreft. SNUS er imidlertid forbundet med andre farer. allerede inneholder nikotin : «Vi vurderer deten pose SNUS tilsvarer tre sigaretter i nikotinabsorpsjon» forklarer foreningen avhengighet Frankrike. OG «nitroserte forbindelser» pekte pånasjonalforsamling i 2013. Disse forbindelsene er anerkjent som kreftfremkallende stoffer. Hans «å ta er ikke uten risiko» bekrefte nettstedet Tobakksinformasjonstjeneste før du rapporterer at «øker risikoen for gingivallesjoner betraktelig» og mer bredt orale lesjoner avhengig av plasseringen av konvolutten i munnen. I 2008 ble Francophone Tobacco Society anslått at det var «høy sannsynlighet» så det :

  • SNUS øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen
  • SNUS er assosiert med risiko for svangerskapsforgiftning og en reduksjon i fødselsvekt hos gravide kvinner.
  • SNUS fører til utvikling av lesjoner i munnhulen «reversibel ved stopp, men gingival resesjon forblir uendret».

Studier har funnet en sammenheng mellom SNUS-forbruk ogforekomst av hjerteinfarkt OG «dets vanedannende potensial er også etablert» tilbakekalte nasjonalforsamlingen. Før han legger til at han «Det hjelper heller ikke å slutte å røyke sigaretter og vil øke sannsynligheten for at ungdom vil gå tilbake til sigarettrøyking.»

Kan du kjøpe SNUS i Frankrike?

Nei, SNUS er ikke lovlig i Frankrike. Salg av det er forbudt. Mer generelt, kommersialisering av SNUS er forbudt i hele Europa siden 1992. Bare Sverige har legalisert det.

Hva er prisen på SNUS?

SNUS selges kun på Internett, i Frankrike. Prisen erca 5 euro per boks.

Kilder:

«Oppvarmet tobakk, SNUS, narkotika og nikotin; Tobakksselskaper forbereder fremtiden sin», French Addiction Associations, 2021.

Aktuell kunnskap om helseeffekter av munntobakk med spesiell oppmerksomhet på svensk snus, Rapport 1. februar 2008, DGS.

Informativ rapport, Nasjonal Samling, 28. februar 2013.

You may also like