Home » EKSKLUSIVT-USA ønsker å bevæpne Ukraina med avanserte antiskipsmissiler for å bekjempe russisk blokade

EKSKLUSIVT-USA ønsker å bevæpne Ukraina med avanserte antiskipsmissiler for å bekjempe russisk blokade

by Ashley Olsen

Ukraina har aldri lagt skjul på sitt ønske om mer avanserte amerikanske evner enn dets nåværende beholdning av artilleri, Javelin og Stinger-missiler og andre våpen. Kyivs liste inkluderer for eksempel missiler som kan trekke den russiske marinen bort fra havnene ved Svartehavet, slik at forsendelser av korn og andre landbruksprodukter over hele verden kan gjenopptas.

Nåværende og tidligere amerikanske tjenestemenn og kongresskilder har sitert hindringer for å sende kraftigere og lengre rekkevidde våpen til Ukraina, inkludert langvarige opplæringskrav, problemer med å vedlikeholde utstyr eller frykt for at amerikanske våpen vil bli fanget av russiske styrker, i tillegg til frykten for eskalering

Imidlertid sa tre amerikanske tjenestemenn og to kongresskilder at to typer kraftige antiskipsmissiler, Harpunen laget av Boeing og marineangrepsmissilet laget av Kongsberg og Raytheon Technologies, ble vurdert for direkte forsendelse til Ukraina eller overført av en europeisk . allierte som eier disse missilene.

I april appellerte Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy til Portugal om å forsyne den ukrainske hæren med harpuner, hvis rekkevidde kan nå nesten 300 km.

Men flere problemer hindrer Ukraina i å motta missilene. For det første er tilgjengeligheten av plattformer for å skyte opp Harpunene fra land begrenset, en teknisk vanskelig løsning ifølge flere tjenestemenn, fordi det primært er et havbasert missil.

To amerikanske tjenestemenn sa at USA jobbet med mulige løsninger, inkludert å fjerne en bærerakett fra et amerikansk skip.

Rundt 20 russiske krigsskip, inkludert ubåter, befinner seg i Svartehavets operasjonssone, ifølge det britiske forsvarsdepartementet.

Bryan Clark, en marineekspert ved Hudson Institute, sa at 12 til 24 antiskipsmissiler som Harpoon, med en rekkevidde på mer enn 100 kilometer, ville være nok til å true russiske skip og overbevise Moskva om å oppheve blokaden. – Hvis Putin fortsetter, kan Ukraina gjøre de største russiske skipene ubrukelige, siden de ikke har noe sted å gjemme seg i Svartehavet, sa Clark.

Russland har allerede lidd tap på havet, inkludert senkingen av Moskva-krysseren, flaggskipet til Svartehavsflåten.

HVEM STARTER?

En håndfull land er klare til å sende harpuner til Ukraina, ifølge amerikanske tjenestemenn og kongresskilder. Men ingen av dem ønsker å være det første eller eneste landet som gjør det, i frykt for gjengjeldelse fra Russland hvis et skip blir senket med en harpun fra arsenalet, sa den tredje amerikanske tjenestemannen.

Denne amerikanske tjenestemannen uttalte at ett land planlegger å være det første som leverer missilet til Ukraina. Når denne «godt forsynte» nasjonen forplikter seg til å sende harpuner, kan andre følge etter, sa tjenestemannen.

Naval Strike Missile (NSM) kan skytes opp fra den ukrainske kysten og har en rekkevidde på 250 km. Det tar også mindre enn 14 dager med trening før det fungerer.

Kildene sa at MSN-ene ble sett på som mindre logistisk vanskelige enn Harpunene, ettersom NATO-allierte kunne låne ut mobile bakkebaserte utskytere, som er tilgjengelige, og stridshoder fra Norge.

De to første amerikanske tjenestemennene og kongresskildene sa at USA prøvde å finne en måte for Ukraina å få MSS og bæreraketter fra europeiske allierte.

Kongressens kilder sa at et annet alternativ ville være at Norge donerer NSM til Ukraina, en idé støttet av medlemmer av det norske parlamentet. https://mil.in.ua/en/nyheter/stortinget-foreslår-overføre-nasams-luftforsvar-og-nsm-strike-missiler-til-ukraine. Norges forsvarsminister nektet å kommentere ytterligere bidrag av våpen og forsvarsutstyr den kunne vurdere å tilby til Ukraina.

Alle forespørsler om USA-inneholdte våpen, som harpuner og NSM-er, må godkjennes av det amerikanske utenriksdepartementet, som mottar direktiver fra Det hvite hus.

Et annet våpen høyt på Ukrainas handleliste er flere rakettsystemer (MLRS), slik som Lockheed Martin-laget M270, som kan treffe et mål 70 kilometer eller mer, eller tre ganger lenger, mange av deres nåværende haubitser.

De siste ukene har Biden-administrasjonen bestemt seg for i stedet å sende M777 tauede haubitser som kan utplasseres raskere og sendes i større antall, sa de to amerikanske tjenestemennene.

De to amerikanske tjenestemennene sa at frakt av M270 eller et lignende system som M142 HIMARS til Ukraina ville bli vurdert når kongressen vedtar en ekstra finansieringsregning på 40 milliarder dollar som vil gi presidentmyndigheten tillatelse til å trekke ut ytterligere 11 milliarder dollar. Dette lar presidenten godkjenne overføring av overskuddsvåpen fra amerikanske lagre uten kongressens godkjenning som svar på en nødsituasjon.

You may also like

Leave a Comment