Home » Volodymyr Zelensky snakker om «helvete» for å beskrive situasjonen i Donbass – rts.ch

Volodymyr Zelensky snakker om «helvete» for å beskrive situasjonen i Donbass – rts.ch

by Siv Jensen

Kiev er kanskje det dobbelte av Nordpolen, men krigen i Ukraina utløser uro i Barentsburg, et sjarmerende arktisk samfunn der russiske og ukrainske gruvearbeidere har drevet kull sammen i flere tiår.

Bysten av Lenin står på høyden av Barentsburg. [John McConnico – Keystone]Byste av Lenin, skulptur som med røde kyrilliske bokstaver forkynner «vårt mål: kommunismen»… Alt minner oss om at den russiske tilstedeværelsen i denne byen sørvest for den norske skjærgården på Svalbard ikke er ny.

Etter å ha talt til 1500 sjeler på slutten av den kalde krigen, så Barentsburg sin befolkningsnedgang etter implosjonen av Sovjetunionen. Men 370 mennesker bor fortsatt sammen i dag i denne eks-sovjetiske utstillingsvinduet: to tredjedeler av dem er ukrainere, de fleste fra den russisktalende regionen Donbass, og resten russere.

45 sorteringer siden begynnelsen av konflikten

«Selvfølgelig er det spenninger og diskusjoner på sosiale nettverk som (interne samfunnsgrupper på) Facebook og Telegram, men det er ingen synlige tegn til konflikt på overflaten,» sier den lokale russiske konsulen.

Beskyttet av høye porter og overvåkingskameraer, dominerer det rikt dekorerte konsulatet med marmorinngang, vinterhage og spesiallagde veggtepper i landsbyen.

Kanskje bevis på at sinne koker til tross for alt, 45 mennesker har forlatt Barentsburg «siden starten av operasjonen», innrømmer konsulen, og tar opp terminologien som ble brukt av Moskva om invasjonen av Ukraina som ble sluppet løs 24. februar.

Å forlate er imidlertid ikke lett: Vestlige sanksjoner pålagt russiske banker hindrer ikke bare mindreårige i å sende penger til familiene sine, men vanskeliggjør også kjøpet av flybilletter.

You may also like

Leave a Comment