Home » En minister under press for Sveits og WTO

En minister under press for Sveits og WTO

by Russell Crowe

De 164 medlemmene av WTO møtes i Genève til et etterlengtet ministermøte, et år forsinket. Fisketilskudd, pandemi, utfordringer er viktig for institusjonen. I motsetning til opphevelse av patenter i møte med koronaviruset, er Sveits under press.

Offisielt arrangert av Kasakhstan, møtet, planlagt til minst tirsdag til fredag, ble utsatt i fjor på grunn av pandemien. Statene foretrakk også å overføre den til Genève senere. Innvielsen vil bli deltatt av både det kasakhiske statsoverhodet, Kassym-Jomart Tokayev, og presidenten for konføderasjonen, Guy Parmelin.

I institusjonell krise siden slutten av 2019 etter blokkeringen av ankedomstolen av USA, må Verdens handelsorganisasjon (WTO) vise at den fortsatt er i stand til å oppnå resultater. Men diskusjonene er «tøffe» og vi må være «veldig forsiktige», sa administrerende direktør Ngozi Okonjo-Iweala for noen måneder siden.

Uten en meningsfull avtale på nesten ti år, har organisasjonen stått overfor en dødgang i nesten ett år i spørsmålet om midlertidig opphevelse av patenter på handel med koronavirusteknologier. Dette har blitt støttet av mer enn 100 land og er etterspurt av FN-aktører og frivillige organisasjoner som Leger Uten Grenser (MSF).

Hundrevis av fagforeninger har til og med appellert til Parmelin, som skal returnere til Genève på fredag ​​for siste del av samtalene. Ifølge nyere estimater kan ulikhet i vaksiner koste verdensøkonomien 5 billioner dollar (omtrent 5 billioner franc) i de kommende årene.

Vanskelig situasjon for Sveits

Men Sveits, sammen med EU, Storbritannia og Norge, er fortsatt sterkt motstandere av dette scenariet. Den tilbyr sammen med andre et alternativ med tvangslisenser, som den til nå ikke har klart å overbevise. «Vi har tatt et skritt,» sa den sveitsiske ambassadøren til WTO Didier Chambovey til journalister torsdag.

For Sveits er situasjonen vanskelig. Han ønsker en enighet om organisasjonens svar på pandemien, særlig for å begrense eksportrestriksjoner og legge til rette for handel med mellomprodukter. Men hvis land gjør en handels- og helsepakke betinget av opphevelse av patenter, kan de bli tvunget til å blokkere en konsensus.

En første for kvinnen som alltid har forsvart det multilaterale handelssystemet. «Vi håper vi kan finne en løsning på tvangslisenser», sier Chambovey. Sveits hevder at opphevelsen av patentene ikke vil tillate at en ekstra dose vaksine kan produseres før produksjonskapasiteten er utvidet i utviklingsland.

Blant andre forventede diskusjoner bør statene forsøke å komme til enighet etter mer enn 20 år med forhandlinger om fiskesubsidier, anslått til opptil 54 milliarder dollar per år. Målet er å forby subsidier til et fartøy som driver med ulovlig, urapportert eller uregulert fiske. Men også de av overfiske, i allerede overutnyttede områder.

Sikkerhetsutfordringer

Ifølge FN blir 90 % av marine bestander utnyttet eller overutnyttet. En tredjedel av fangstene er knyttet til overfiske. Rike stater skulle ønske Kina ikke kunne stole på unntak på grunn av sin selverklærte utviklingslandstatus.

I et avtaleutkast er det gitt unntak for fattige og utviklingsland med et fiskevolum på mindre enn 0,7 % av verdens kapasitet. Samt tiltak for å begrense bruken av tvangsarbeid, noe for å prøve å tilfredsstille alle. Men utviklingsland finner det fortsatt for gunstig for rike land.

Bortsett fra disse hovedspørsmålene forventes det liten fremgang i flere forhandlinger som har vart i årevis. Moratoriet for skatt på elektroniske transaksjoner kan forlenges igjen, selv om enkelte land fortsatt ikke er overbevist.

På sidelinjen av møtet går flere forhandlinger, ledet av dusinvis av land blant dem hver gang, raskere. Mer enn 60 stater, inkludert Sveits, vil kunne komme til enighet om handel med tjenester. Besparelsene takket være denne avtalen kan beløpe seg til mer enn 130 000 millioner franc på mellomlang sikt.

For Sveits vil ministermøtet være ledsaget av betydelige sikkerhetsutfordringer. Tilgangen til sidene ble vanskelig fra og med torsdag. Totalt er det ventet over 200 statsråder til dette møtet.

/ ATS

You may also like