Home » Overraskelse for Norfa-kunder: gourmetrøkte reker og blekksprut | Måltid

Overraskelse for Norfa-kunder: gourmetrøkte reker og blekksprut | Måltid

by Russell Crowe

I fiskeavdelingen til Kėdainiai kulinariske verksted røykes sjømat naturlig med flis, noe som gir produktene en eksepsjonell smak og lukt. Det er også viktig at reke- og blekkspruttentaklene tilbys kjøpere til en konkurransedyktig pris.

Nyheter fra den kalde årstiden

«Vi lagde røkte og marinerte reker om sommeren, men grillsesongen er over og vi har bare latt røkte reker i sortimentet – det er et virkelig interessant produkt, du finner det neppe andre steder,» sier Antanas Šiuša, kvaliteten leder av verkstedet kulinariske Kėdainiai.

Et annet nytt produkt produseres for tiden på verkstedet: røkte blekkspruttentakler.

I den kalde årstiden begynner andre jobber: fersk fisk dyrket i litauiske dammer og fanget i den kuriske lagunen kjøpes og sorteres. En liten del av produksjonen, som sild, fanges i Østersjøen.

– Vi distribuerer fisk i små mengder i hver Norfa-butikk, og transporterer den på is slik at kundene kan finne ferske produkter ved bodene hver dag, sier A. Šiuša.

Reker og blekksprut kjøpes fra litauiske leverandører som bringer sjømat fra hele verden, hovedsakelig fra Norge, Danmark og Nederland.

123RF.com nuotr./Krevetės

Røyke skalldyr naturlig

A.Šiuša forteller at folk likte å bake marinerte reker på grillen i hagen eller i naturen, og de røkte produktene dukket opp gjennom eksperimentering: «I jakten på et mer interessant produkt, testet vi ti råvarer til vi fikk den rette smaken . Vi produserer ikke store mengder røkte reker og blekksprut, men dette produktet kompletterer og diversifiserer butikkens sortiment perfekt, og kjøpere beriker bordet sitt. Gourmetdelikatesser finner du i Norfas viktigste Hyper- og XXL-butikker.»

Julius Kalinskas / 15 min foto / UAB Rivona Fish Workshop

Julius Kalinskas / 15 min foto / UAB Rivona Fish Workshop

Både skalldyr og fisk er naturlig røkt uten tilsetningsstoffer, bløtlagt i kjemikalier. «Vi bruker orspon, som vi kjøper fra litauiske bønder. Røyken fra dette treet gir det en viss smak. Andre tresorter som ask, eik eller andre løvtrær kan brukes, men or er det beste for oss, jeg tror ikke vi tok feil. Vi testet fem røykemetoder og valgte det beste alternativet, sier A. Šiuša.

Ifølge Jūratė Abračinskienė, en teknolog ved Kėdainiai kulinariske verksted, tines reker først: Tineprosessen tar 2 timer i et rom hvor en positiv temperatur på 21 grader opprettholdes. Temperaturen inne i produktet skal være + 1-2 grader. Rekene dyppes deretter i en saltvannsløsning, fjernes, dreneres og bløtlegges i en honningchilimarinade i 4-8 timer. De tilberedte rekene legges på bakepapir, rammes inn og røykes i ca 2 timer.

Foto av Julius Kalinskas / foto av 15min / Røkte reker i fiskeverkstedet

Foto av Julius Kalinskas / 15 min foto / Røkte reker i fiskeverkstedet «Rivona» ved UAB

Kjøpere ønsker å prøve nye smaker

Produksjonen av blekkspruttentakler hos fiskehandleren startet for tre år siden, men fikk ikke mye oppmerksomhet fra kjøperne den gang. Under pandemien har forbrukervanene endret seg, folk vil prøve nye smaker. «Vi leter stadig etter flere interessante produkter for å kunne tilby noe nytt. Vi tester det, tester det og tilbyr det til kjøpere. Det er også viktig at forholdet mellom pris og ytelse er riktig, sier A. Šiuša.

Røkte reker og blekksprut kan spises som mellommåltid, som en frittstående rett, eller som ingrediens i andre retter som salater. «Jeg liker å smake på røkte reker eller blekksprut hjemme, kona og jeg spiser dem som snacks», sier kvalitetssjefen.

123RF.com nuotr./Krevetės

123RF.com nuotr./Krevetės

Fisk fra hele verden

En annen del av fiskehandlerens produksjon er tint fisk eller med andre ord riktig tint fisk. Ifølge A.Šiuša kommer dette produktet til Litauen frosset i store blokker, som tines etter alle nødvendige instruksjoner slik at teksturen til fisken ikke blir skadet.

— Vi planlegger å kjøpe nye avisingskamre snart, sier kvalitetssjefen.

A.Šiuša forteller at verkstedet også produserer saltfisk – sild, sildefileter, som sendes til butikker i saltlake, pakket i 2-5 kilo.

Røkt fisk produseres og røkes: Makrell, ulv, sild, blekksprut, uer og røkt ål selges til konkurransedyktige priser under årets hovedfestivaler.

– Ål er dobbelt billigere enn andre butikker fordi vi prioriterer lavere og rimelige priser, sier kvalitetssjefen.

Foto fra 123RF.com / Røkt fisk

Foto fra 123RF.com / Røkt fisk

Mer fisk kjøpes i november og desember

Norfa-butikkene selger 100 til 150 tonn fiskeprodukter per måned, og fire ganger mer i november og desember. I denne perioden har folk tradisjonelt en tendens til å spise mer fisk.

Ifølge A.Šiuša øker fiskesalget med rundt 30 prosent per år. Dette henger også sammen med utviklingen av Norfas butikknett, men kundene kjøper også stadig mer fisk.

De bestselgende og mest populære fiskene er sild, makrell, litauisk oppdrettskarpe, atlantisk laks, regnbueørret og annen fisk.

J.Abračinskienė anbefaler å spise fersk fisk som nettopp er fanget, siden frossen fisk mister noen av sine ernæringsmessige egenskaper.

For å velge fersk fisk er det viktigste å være oppmerksom på gjellene til fisken, som skal være lys rosa i fargen, og huden på fisken skal være skinnende og elastisk. Fiskens øyne skal være gjennomsiktige, ikke sunket. Å lukte fisken er også veldig viktig: den skal ikke lukte eller vise andre tegn på ødeleggelse.

«Jeg vil anbefale å kjøpe fisken ikke i deler, men alt på en gang, for først da vil det være mulig å skille om den virkelig er av høy kvalitet og egnet til konsum,» råder teknologen.

Fisk er lett fordøyelig og har mange biologisk verdifulle proteiner. Fersk fisk er rik på mineraler og fettløselige vitaminer: A, D og E. «Flere fisk bør spises minst to ganger i uken, omtrent 300 gram hver,» minnes J. Abračinskienė.

Foto av Julius Kalinskas / 15min / Jūratė Abračinskienė

Foto av Julius Kalinskas / 15min / Jūratė Abračinskienė

Teknologi Jūratė Abračinskienė Oppskrift med røkte reker

Varmrøkte reker eller varmrøkt blekksprut er veldig velsmakende å spise som en sidesnack. Med varmrøkte reker kan du også lage en lett og forfriskende salat som krever:

 • 50 g varmrøkte reker
 • 150 g av dine favorittsalatblader,
 • 6 cherrytomater,
 • 1 avokado,
 • 1 limejuice
 • 1 limeskive til pynt.

Sausen trenger:

 • 4 ss s. oliven olje,
 • 2 ss. s. sitronsaft
 • 1 spiseskje. s. honning,
 • 1 spiseskje. s. rødvinseddik,
 • 1 eller s. korn sennep,
 • etter smak av salt og pepper.

Gjør:

Først forbereder vi sausen: vi blander alle ingrediensene til sausen.

Vi vasker salaten og sørger for å tørke den. Riv av salatbladene, tilsett avokadoen i skiver (drysset med en skive sitronsaft så den ikke blir svart), tilsett cherrytomatene delt i to. Topp med varmrøkte reker. Hell et par spiseskjeer saus over salaten. Server med en limebåt. Hvitløksbrød passer godt til disse salatene.

Yoghurtsaus med varmrøkte reker

Varmrøkte reker er enda bedre å spise krydret med saus. J. Abračinskienė anbefaler yoghurtsausen, hans favoritt tzadziki.

For å tilberede denne sausen trenger du:

250 g naturlig yoghurt,

10 g tzadziki krydder,

Litt sukker.

Sausen tilberedes veldig enkelt og raskt, alle ingrediensene tilsettes og blandes. La stå i minst 1 time. Reker dyppes i saus og spises, hvitløksbrød eller brødtoast er perfekt til krydder.

You may also like