Home » Er norsk mat virkelig så dårlig?

Er norsk mat virkelig så dårlig?

by Ashley Olsen

Til tross for populariteten til norsk laks over hele verden, har en ny undersøkelse rangert norsk mat som det verste kjøkkenet i verden. Resultatet vakte oppsikt i landets medier.

Lesere av TasteAtlas nettmatoppslagsverk rangerte norsk mat til det verste kjøkkenet i verden av 95 land inkludert i undersøkelsen. Rangeringen tar hensyn til publikums stemmer på råvarer, retter og drikke. Italienske, greske, spanske, japanske og indiske retter skilte seg ut.

Kjøkken fra de nordiske nabolandene Sverige (62.), Finland (72.) og Island (91.) kom også dårlig ut på rangeringen. Danmark, på plass 35, er den eneste nordiske nasjonen som slipper unna med det. Så er norsk og nordisk mat så dårlig som undersøkelsen tilsier?

norsk tradisjonsmat

Det er rimelig å si at noen av Norges mest tradisjonelle matvarer er uinspirerende. Før kjølingen kom, ble kjøtt og fisk saltet eller lufttørket for å bevare dem i vintermånedene.

Retter som lufefisk (lagret, saltlaketorsk) og spekemat står fortsatt på tradisjonelle menyer i dag, med kokte poteter som tilbehør.

Moderne husmannskost prioriterer bekvemmelighet, så mye at mange anser et merke frossenpizza som Norges uoffisielle nasjonalrett. Den sanne nasjonalretten, en rett med lam, kål og kokte poteter kjent som farikalDen er spesielt verdsatt for sin enkle forberedelse.

De som ønsker å prioritere husmannskost blir ikke hjulpet av den manglende konkurransen i dagligvaremarkedet, som ofte fører til manglende valgmuligheter i supermarkedshyllene.

Snacks er også kjedelige. det enkle vær så snill-en pølse spist i en bolle eller potetpapir kjent som klumpetedet er en favorittgatemat for mange nordmenn, mens en vaffel dekket med ost og syltetøy er en populær godbit for helgevandrere.

Revolusjonen til «det nye Norden»

Men siden tidlig på 2000-tallet har ting sakte begynt å endre seg. «New Nordic»-bevegelsen grunnlagt i København har smittet over på Norge, med landets beste kokker som legger vekt på lokale og sesongbaserte råvarer.

Det sier den norske kjendiskokken Filip August Bendi til avisen Dagbladet at «på ingen måte» er Norge «et land med dårlig mat».

Hans mening er ikke overraskende, siden han tok en bronsemedalje i European Bocuse d’Or i fjor. Faktisk er Norge det landet som har fått flest Bocuse d’Or.

2022-utgaven av den nordiske Michelin-guiden presenterer totalt 255 restauranter, inkludert 74 stjerner og 32 Bib Gourmand. Maaemo i Oslo er et av få trestjerners etablissementer i regionen, mens Trondheim og Trøndelag har tittelen European Region of Gastronomy i 2022.

Norsk kjøkken i to hastigheter

Det er også mye å si for kvaliteten på norske råvarer, spesielt den ferske sjømaten. Så, med så mange kokker i verdensklasse, sjømat av høy kvalitet og prisbelønte restauranter, hvorfor er ryktet til norsk mat så dårlig?

Det er et tydelig gap mellom den blomstrende fine dining-scenen og hverdagsmaten som spises av de fleste nordmenn og besøkende til landet.

Mens kostnadene for et fint bord kan sammenlignes med lignende etablissementer i London eller Paris, er kostnaden for et måltid på en billigere restaurant relativt høy i Norge.

Mangelen på valgmuligheter i norske supermarkeder har innvirkning på mat som konsumeres hjemme og til en viss grad på restauranter. For besøkende er nok den norske preferansen for enkel krydder med salt og pepper en push-faktor.

Dette forslaget støttes av undersøkelsesresultatene, der mange kjøkken i land som Spania, Japan, India og Mexico er kjent for sine sterke krydder og smaker.

You may also like