Home » «Et av våre beste funn»: et 1300 år gammelt par ski oppdaget i Norge

«Et av våre beste funn»: et 1300 år gammelt par ski oppdaget i Norge

by Russell Crowe

Din jobb er å grave fram skatter fra fortiden i isen. Et team av norske arkeologer har nettopp gjenoppbygd et par ski fra rundt 700 e.Kr., etter oppdagelsen av den andre skien, 26. september, på Digervarden-isen, Norge. «Vi har funnet det best bevarte paret ski fra forhistorisk tid! Det skrev en av dem, Lars Pilø, på realfagsprogrammets hjemmeside tirsdag. Isens hemmeligheter. I Norge slutter forhistorien på 1000-tallet når middelalderen begynner.

Etterforskerne måtte være tålmodige. Syv år tidligere, på samme sted, hadde de funnet en 1300 år gammel pre-vikingski med vridd bjørkekant og lærreim. På den tiden var det bare funnet én annen «forhistorisk» ski i en slik bevaringstilstand. Siden 2014 har arkeologer overvåket isen i håp om å reformere paret.

Et tempo som moderne langrennski

Etter å ha observert innlandsisens tilbaketrekking i år, tok en duo av forskere en tur, 20. september, til stedet der den første skien ble oppdaget. Og overraskelse: fem meter fra stedet fant de en annen ski. Den var imidlertid fanget i isen og det var umulig å frigjøre den uten å risikere å skade den. Derfor kom de tomhendt tilbake. Dessverre falt det de påfølgende dagene en stor mengde snø på området.

Da været ble varmere dro et større team dit, utstyrt med isøkser, gassovner og pakkemateriell. Etter å ha gått i tre timer og deretter måket snøen, så forskerne den ene enden av skien, fortsatt fast i isen. De helte varmt vann på den for å frigjøre den. Sannhetens øyeblikk kom da de snudde skien og bindingen dukket opp, lik skien som ble funnet i 2014. «Jeg kan ikke fortelle deg hvor glad jeg er for at den andre skien har dukket opp,» innrømmer Lars Pilø overfor parisieren. Enda bedre bevart enn den første, den andre skien har et spor i bunnen, lik moderne langrennski.

Global oppvarming akselererer oppdagelsestakten

«Den første skien som ble funnet her er radiokarbondatert og 1300 år gammel. Siden det er et par, må den andre skien være på samme alder. Men vi skal også gjøre radiokarbondatering på den nye skien, bare for å verifisere, sier Lars Pilø. Eieren av paret ski ville være en jeger eller en reisende. Denne oppdagelsen ville bekrefte at skiløpere fra 1200-tallet våget seg inn i høyfjellet om vinteren.

Mange spørsmål forblir ubesvarte. De to gjenstandene som ble liggende der på grunn av et snøskred? Gikk bindingene i stykker under en ulykke som tvang eieren til å legge fra seg skiene? Døde skiløperen på dette stedet? Hvis ja, er kroppen din i nærheten av funnet? «Kanskje vi kunne bruke jordpenetrerende radar for å se på isen og se om det er mer å finne. «

«Vi har gjort mer enn 3500 isfunn de siste 15 årene. De eldste funnene er 6000 år gamle. Skiparet Digervarden er utvilsomt et av våre beste funn, sier Lars Pilø entusiastisk. En triumfalisme dempet av miljøkrisen: «Årsaken til at så mange arkeologiske funn av fjellis dukker opp er klimaendringer. Isen trekker seg tilbake og mye av høyfjellsisen vil gå tapt i løpet av århundret. Derfor skjer disse funnene i en mørk kontekst. «

You may also like