Home » et stort norsk fond ekskluderer Alstom, Altice og Motorola

et stort norsk fond ekskluderer Alstom, Altice og Motorola

by Russell Crowe

Norges hovedpensjonsfond kunngjorde mandag at de har trukket seg ut av de franske selskapene Altice Europe og Alstom, samt 14 andre grupper, inkludert amerikanske Motorola, for deres engasjement i israelske bosetninger på Vestbredden.

«Motorola og andre selskaper risikerer å være medskyldige i brudd på folkeretten i det okkuperte Palestina”, understreket i en pressemelding fra KLP, et fond som forvalter rundt 95 milliarder dollar i aktiva (omtrent 80 milliarder euro).

Et salg på flere millioner dollar

Denne frakoblingen, som refererer til kjøp av aksjer og obligasjoner, følger etter publiseringen av FN i februar 2020 av en liste over 112 selskaper som opererer i israelske bosetninger, ansett som ulovlige i henhold til internasjonal lov. Israel fordømte publiseringen av denne listen «skammeligI følge den hebraiske staten inkluderte det gigantene Airbnb, Expedia, Motorola og TripAdvisor.

«Å trekke seg fra Motorola Solutions var en veldig enkel avgjørelse gitt dens rolle i politiets kontroll av de okkuperte områdene.KLP argumenterte og anklaget den amerikanske gruppen for å ha levert videoovervåking og kommandoprogramvare for å kontrollere grensene til de palestinske områdene. KLP har også trukket seg fra telekommunikasjonskonsern som tilbyr sine tjenester på Vestbredden, og tar oppgjør.attraktive boligområder».

De berørte er Altice Europe til den fransk-israelske milliardæren Patrick Drahi, som avnoterte gruppen i januar, Bezeq, Cellcom Israel og Partner Communications. Fem banker som har lagt til rette for eller finansiert bygging av boliger og infrastruktur i de okkuperte områdene er også sanksjonert, samt ingeniør- og konstruksjonsgrupper, inkludert det franske multinasjonale Alstom. Totalt utgjør det norske fondets salg 32 millioner dollar.

KLP uttaler seg mot menneskerettighetsbrudd

«Selskaper har ansvaret for å respektere og beskytte menneskerettighetene i alle land der de opererer, uavhengig av statens respekt for disse rettighetene.«Understreket en KLP-analytiker, Kiran Aziz, sitert i pressemeldingen.

«Konflikter kan skape en særlig høy risiko for brudd på menneskerettighetene. Derfor må selskaper som opererer i konfliktsoner være spesielt forsiktige for å unngå å bli involvert i menneskerettighetsbrudd og for å beskytte sårbare mennesker.la hun til. I slutten av juni hadde KLP allerede kunngjort sin tilbaketrekning fra den indiske havne- og logistikkgruppen Adani Ports på grunn av forbindelsene til den burmesiske militærjuntaen.

Norges suverene formuesfond, som utnytter offentlige oljeinntekter til å finansiere fremtidige velferdsstatsutgifter, har på sin side også ekskludert flere selskaper tidligere på grunn av deres rolle i israelske bosetninger. Mens israelske bosetninger i de palestinske områdene anses som ulovlige av FN, bor mer enn 600 000 israelske bosettere på Vestbredden og Øst-Jerusalem, hvor spenningen ofte er høy med den palestinske befolkningen.

You may also like