Home » Etter USA tar NATO over i samtaler med Russland

Etter USA tar NATO over i samtaler med Russland

by Ashley Olsen

Publisert i :

Etter den russisk-amerikanske diplomatiske tête-à-tête i Genève, avholdes et møte mellom NATO og Russland onsdag 13. januar i Brussel. Russland legger mer press enn noen gang i dagens møte.

Trussel om krig i Ukraina, sikkerhetsgarantiene som Russland krever ved sine grenser … Denne onsdagen åpner den andre etappen av en intens diplomatisk uke mens russisk-allierte forhold er på sitt laveste punkt siden slutten av den kalde krigen og Atlanterhavsalliansen har refokusert på motstanden mot Russland siden den afghanske debakelen. Dette møtet mellom NATO og Russland er også fristen for å avgjøre om det er på tide å avslutte eller fortsette diskusjonene, sa den russiske forhandleren i hovedsak.

Spørsmålene om mulige åpninger mot deeskalering av spenninger er mange, for eksempel rakettkontroll eller nedgangen i militær spenning i Ukraina. Men denne onsdagen er det sentrale spørsmålet som Moskva må ta opp kravet om at NATO ikke skal utvides, ikke til Ukraina, eller til Georgia, eller til noe annet land på grensene, rapporterer vår korrespondent i Moskva, Anissa El Jabri.

Et kompromiss som Russland ønsker » armert betong «Moskva satte til og med en dato: Den neste NATOs generalforsamling i slutten av juni.

« Ukraina har rett til å forsvare seg »

Russland vet imidlertid godt det dette kravet er uakseptabelt for de allierte. Det er ingen tvil for dem, og heller ikke for potensielle kandidater, at Russland dikterer deres vilkår. Derfor er det en kløft mellom de to posisjonene, men en liten stråle av håp gjenstår. Moskva krevde også i desember et forbud mot enhver NATO-utplassering på sin østflanke, og Russland snakker ikke lenger om det i dag.

For sin del, «lUkraina har rett til å forsvare seg «Sa generalsekretæren for Atlanterhavsalliansen mandag ved slutten av NATO-Ukraina-kommisjonen. Og den ukrainske utenriksministeren, Dmitro Kouleba, vender tilbake til anklagen: Posisjonen til landet hans vil ikke endres, Russland har ikke stemmerett om Ukrainas tilslutning til NATO. Han var også nøye med å legge til at problemet var en rød linje for Ukraina og dets partnere og er først og fremst en måte å slå fast at Atlanterhavsalliansen garanterte sin støtte til ukrainerne på mandag, ifølge vår korrespondent i Brussel. pierre benazet.

Tilnærmingen mellom NATO og Ukraina er en gammel historie. I 2008 tilbød NATO Ukraina muligheten til å bli med i Alliansen, en tilnærming som har forsterket seg siden annekteringen av Krim i 2014. Og nå er alliansens grunnleggende posisjon at et suverent og uavhengig Ukraina er » en av nøklene til euro-atlantisk sikkerhet ».

Finland og Sverige bekymret for russisk innflytelse

Hvis Ukraina står i sentrum av nyhetene, er også to andre land bekymret for den russiske trusselen og ønsker ikke at deres utenrikspolitikk skal dikteres. Finland, som deler en grense på mer enn 1000 kilometer med Russland, og Sverige, som har økt militærbudsjettet betydelig, rapporterer vår korrespondent i Stockholm, Frederic Faux.

De to er ikke medlemmer av NATO, i motsetning til Norge, men de samarbeider jevnlig med landene i Atlanterhavsalliansen og vil være villige til å ta steget dersom den russiske trusselen blir for insisterende.

I hver militærøvelse, i hvert våpenkjøp, hever Moskva stemmen, lover gjengjeldelse og gjentar sitt ønske om å forhindre enhver utvidelse av NATO. Sist gang var i desember, og Sveriges statsminister Magdalena Anderson svarte med å minne om » Sveriges rett til å velge sin egen sikkerhetspolitikk ».

Russisk press som for øyeblikket virker kontraproduktivt, for hver gang det utøves, kommer tilhengerne av tilslutning til NATO litt sterkere ut. Feiringen av det etterlengtede NATO-Russland-rådet er et positivt tegn, men risikoen for en dialog mellom døve på onsdag er svært tilstede.

You may also like

Leave a Comment