Home » Europeiske gasspriser stiger etter forsinkelse i åpningen av Nord Stream 2

Europeiske gasspriser stiger etter forsinkelse i åpningen av Nord Stream 2

by Russell Crowe

Europeiske gasspriser steg til det høyeste nivået på tre uker tirsdag. Dette er fordi Tyskland midlertidig har stanset sertifiseringsprosessen for den kontroversielle gassrørledningen Nord Stream 2. I tillegg er det en funksjonsfeil i et stort gassfelt i Norge, som forventes å vare frem til fredag.Det er blitt mer usannsynlig at Nord Stream 2 kan bidra til å dempe gassmangelen denne vinteren.


© ANP / HH
Det er blitt mer usannsynlig at Nord Stream 2 kan bidra til å dempe gassmangelen denne vinteren.

Den tyske regulatoren Bundesnetzagentur konkluderte med at operatøren av gassrørledningen Nord Stream 2 ikke var et tysk selskap, noe som er et krav i tysk lov. Lengden på suspensjonen av sertifiseringsprosessen avhenger av hvor raskt den situasjonen har blitt justert. Det er blitt mer usannsynlig at Nord Stream 2 kan bidra til å dempe gassmangelen denne vinteren.

Selskapet som søkte om å drive Nord Stream 2 er lokalisert i Zug, Sveits. Det selskapet har besluttet å etablere et tysk datterselskap for å drifte den tyske delen av rørledningen. Dette datterselskapet må da oppfylle kravene i tysk lov for å bli en «uavhengig transittoperatør».

Bundesnetzagentur vil ikke starte sertifiseringen på nytt før disse kravene er oppfylt og datterselskapet har søkt på nytt. Fristen 8. januar hvor tilsynsmyndigheten måtte legge frem et utkast til vedtak er forsinket på grunn av situasjonen. EU-kommisjonen må da godkjenne dette utkastet til vedtak.

Nord Stream 2 er kontroversiell fordi Europa kan bli for avhengig av Russland for gassforsyninger. Videre, med den nye rørledningen, kan Russland marginalisere land som Ukraina. De får fortsatt betalt for gassen som transporteres gjennom deres territorium.

Russland har flere ganger sagt at dersom Nord Stream 2 er sertifisert, kan landet begynne å levere mer gass umiddelbart. Samtidig har Russland allerede i flere måneder besluttet å ikke reservere ekstra plass gjennom eksisterende gassrørledninger, noe som får kritikere til å hevde at Moskva spiller maktspill.

Månedlige gassterminkontrakter som handles i Nederland, som regnes som standard, var opp rundt 4 prosent. Som følge av dette må det nå betales et beløp på 83,18 euro per megawattime. En megawatt kan drive rundt 1000 hjem samtidig.

You may also like