Home » Eurovision Song Contest 2023 tiltrekker seg 162 millioner seere og slår rekorder for deltakelse på nettet

Eurovision Song Contest 2023 tiltrekker seg 162 millioner seere og slår rekorder for deltakelse på nettet

by Henrik Ibsen

  • 162 millioner mennesker så Eurovision 2023 på offentlige mediekanaler, i og utenfor Europa
  • Velgere i 144 land
  • 4,8 milliarder visninger av hashtaggen #Eurovision 2023 på TikTok
  • 540 millioner visninger av offisielle videoer på TikTok, Twitter, Instagram og Facebook
  • Søndag 14. mai var den offisielle Eurovision 2023-spillelisten den mest spilte spillelisten på Spotify globalt.

Den 67. utgaven av Eurovision Song Contest (ECC), som BBC arrangerte i Liverpool på vegne av Ukraina, samlet et enormt publikum over hele verden, både på lineær TV og nettplattformer.

Organisert av European Broadcasting Union (EBU) og sendt direkte, samlet de to semifinalene og finalen 162 millioner mennesker i 38 markeder.*

Lørdag 13. mai var publikummet til finalen 40,9 %, mer enn det dobbelte av gjennomsnittlig publikum for nettverkene (17,4 %).

Noel Curran, dens generaldirektør, sa på vegne av EBU: «Eurovision Song Contest var nok en gang en rungende suksess: hundrevis av millioner mennesker så våre medlemmers live-show og sanger fra EBU. CEC slår popularitetsrekorder på våre digitale plattformer. Vi takker oppriktig BBC, som har jobbet tett med UA:PBC for å produsere eksepsjonelle programmer, fremheve ukrainsk kultur og vise frem mangfoldet og kreativiteten til europeisk musikk.»

Martin Österdahl, CEC Executive Supervisor, la til: «Eurovision Song Contest beviste nok en gang at public service-medier kan forene verden rundt musikk. Vi er utrolig stolte av dens internasjonale innflytelse og glade for at den har klart å vinne et stadig større publikum, samtidig som den fortsetter å fungere som et springbrett for nye artister. »
I Storbritannia, vertslandet, slo Eurovision publikumsrekorder, og finalen ble sett av et gjennomsnitt på 9,9 millioner seere på BBC One, noe som representerer en økning på 12 % sammenlignet med 2022 og en markedsandel på 63 %.

BBCs generaldirektør Tim Davie sa: «Vi er alle veldig stolte over å ha produsert tre fremragende programmer, som har slått internasjonale publikumsrekorder. Tallene taler for seg selv og vitner om det enorme arbeidet som er utført av BBC-teamene og våre ukrainske kolleger. Denne utgaven av Eurovision Song Contest vil være en milepæl, og vi er glade for at den har tillatt oss å vise frem Liverpool og Ukraina for et stort publikum. »

Konkurransen bekreftet også dens popularitet blant unge publikummere: mellom 15 og 24 år nådde publikummet for finalen 53,5 %, et tall som er fire ganger høyere enn gjennomsnittlig publikum til kringkasterne (13,8%). **

I Sverige, et land som har gått inn i historien til CEC ved å vinne den for syvende gang, samlet konkurransen i gjennomsnitt 2,3 millioner mennesker, som representerer 82,3 % av de totale svenske seerne.

I Ukraina, landet som ble kronet i 2022, er publikumsandelen 19,7 %.

Le président du conseil d’administración de l’UA:PBC, Mykola Chernotytskyi, gratulerer: «Je suis ravi que les téléspectateurs aient été aussi nombreux, aux quatre coins de la planete, à suivre cette édition exceptionnelle de the Songcours Eurovision. »

«Det er lagt ned betydelig innsats for å produsere disse showene som jeg er overbevist om vil tjene som eksempler for fremtidige CEC-vertland. Jeg er stolt over det tette samarbeidet vi har fått til med BBC, som arrangerte konkurransen på vegne av Ukraina i år og var veldig flinke til å fremheve ukrainsk og britisk kultur. »

I en tredjedel av markedene (13 av 39) overstiger seerandelen 50 %: med 98,7 % er Island foran de andre nordiske landene (Norge 87,8 %, Finland 85,6 % og Sverige 82,3 %).

Totalt 7,6 millioner mennesker så finalen direkte på YouTube, og semifinalen fikk mer enn 3,2 millioner visninger i sanntid.
På TikTok, som var den offisielle underholdningspartneren til Eurovision Song Contest, ble de tre live-showene sett 4,8 millioner ganger.

VELGERE I MER ENN 140 LAND

For første gang i år kunne seere fra ikke-deltakende land også stemme på favorittlåtene deres og forene seg rundt verdiene inkludering, mangfold og universalitet til konkurransen og de deltakende allmennkringkasterne.

Seere fra 144 land stemte, inkludert de 37 landene som deltok i konkurransen.

Utenfor de deltakende landene var det mest sannsynlig at fans fra USA, Canada, Kosovo, Luxembourg, New Zealand, Mexico, Ungarn, Slovakia, De forente arabiske emirater, Tyrkia og Chile stemte.

ONLINE ENGASJEMENTSREKORDER

På sine digitale plattformer slo Eurovision rekorder når det gjelder interaksjoner.

I løpet av de to ukene av konkurransen (som betyr uken showene ble sendt og uken før), nådde den 105 millioner unike kontoer på TikTok.
Også på denne plattformen registrerte den offisielle CEC-kontoen 315 millioner videovisninger, en økning på 40 % på ett år. I dagene etter finalen ble det registrert 53 millioner visninger av innhold relatert til konkurransen.

Videoer lagt ut på plattformen med hashtaggen #Eurovision2023 har blitt sett 4,8 milliarder ganger.**

Uken med sendinger så 45 millioner unike besøkende, i 232 land og territorier, innhold om CEC på den offisielle YouTube-kanalen, en økning på 2,7 millioner sammenlignet med 2022.

Eurovision nådde også 32 millioner unike kontoer på Instagram, tre ganger flere enn i 2022.

På denne plattformen ble CEC-videoene sett 181 millioner ganger, mens Eurovision Facebook-siden ble sett av 29 millioner mennesker (5 millioner flere enn i fjor) i løpet av de to ukene konkurransen varte.

Totalt ble videoene som ble lagt ut på de fire sosiale nettverkene sett nesten 540 millioner ganger i løpet av disse to ukene, nesten det dobbelte av antallet i 2022.**
Mellom den første semifinalen og finalen ble 4 millioner tweets som inneholdt begrepet «Eurovision» lagt ut på Twitter.

EN MUSIKALSK SUKSESS

Et stort antall sanger som konkurrerer i Eurovision blir internasjonale hits og bidrar til å booste musikkmiljøet i deltakerlandene.

Søndag 14. mai var den offisielle Eurovision 2023-spillelisten den mest spilte spillelisten på Spotify globalt, og samme dag kom fem av de deltakende sangene inn på Spotifys topp 200 mest spilte sporliste.

Tattoo, sangen som vant Loreen konkurransen, hadde 4,2 millioner daglige streamingvisninger dagen etter finalen, og brøt rekorden tidligere satt av Zitti e Buoni, sangen av den kronede Maneskin-gruppen i 2021 som hadde spilt inn 3,9 millioner reproduksjoner. Loreen skrev også Pageant-historie ved å bli den første kvinnen som vant den to ganger. Hun er også den svenske artisten med flest streams på en enkelt dag.

På andreplass spilte sangen Cha Cha Cha fremført av den finske konkurrenten Käärijä inn flest strømmer på Spotify på en enkelt dag i Finland, etter å ha blitt lyttet til 469 000 ganger dagen etter finalen. Bare på Spotify Finland har Cha Cha Cha blitt lyttet til 2,5 millioner ganger, rekord her i landet!

På den offisielle Eurovision YouTube-kanalen har videoene der Loreen dukker opp (spesielt i sammenheng med liveopptredener og eksklusive intervjuer) så langt samlet 31,4 millioner visninger. Den svenske artisten fortsetter å være foran Käärijä, hvis videoer fortsetter å legge til 31 millioner visninger til dags dato.

EN PLANETÆR PÅVIRKNING

Omfanget av de økonomiske og sosiale konsekvensene av å være vertskap for konkurransen i Liverpool vurderes for tiden, men ifølge tidlige tall fra Merseyside Police deltok rundt 500 000 fans på Liverpool i løpet av de to ukene før CEC, inkludert mer enn 1100 journalister. femti land for å dekke begivenheten.

Dekning som også har økt med 20 % sammenlignet med 2022, spesielt med publisering av mer enn 150 000 artikler om konkurransen i mai alene.

BBC arrangerte konkurransen i Liverpool på vegne av UA:PBC, det ukrainske medlemmet av EBU, 9., 11. og 13. mai. Denne 67. utgaven ble sendt i de 37 deltakerlandene, samt i Chile, Kosovo, Montenegro, Nord-Makedonia, USA og online. Mer informasjon om konkurransen, inkludert de fullstendige stemmeresultatene, er tilgjengelig på eurovision.tv.

Notater for journalister

I Finland, hvis konkurrent klatret opp til andre trinn på pallen, registrerte Eurovision sitt beste publikum siden 2007 med 1,7 millioner seere, et hopp på 71 % sammenlignet med 2022.

I Tyskland så gjennomsnittlig 7,4 millioner seere finalen, 14 % flere enn i 2022. I Frankrike økte publikummet med 10 % sammenlignet med 2022, med et gjennomsnitt på 3,5 millioner seere.

Resten av markedene der konkurransens publikumsandel oversteg 50 % er følgende: Armenia, det flamske Belgia, Kypros, Kroatia, Estland, Israel, Litauen og Slovenia, uten å glemme Storbritannia, vertslandet.

Østerrike registrerte sitt beste publikum siden 2016 og Slovenia siden 2015; i disse landene ble antallet seere henholdsvis doblet og tredoblet.

*Kilde: Resultater produsert av EBU basert på relevante data fra medlemmer, blikk og partnere.
Merk at Albania, Malta og San Marino ikke er tatt med i TV-publikumsanalysen: enten har de ikke noe publikumsmålesystem, eller så blir ikke kringkasterens publikum målt.
**Kilde: data fra YouTube, Instagram, Facebook, Twitter og TikTok (for alle tall: periode fra 30. april til 15. mai)

You may also like