Home » For første gang ToBRFV i Ungarn, Bulgaria og Norge

For første gang ToBRFV i Ungarn, Bulgaria og Norge

by Russell Crowe

Tholen: Brun tomat grovfruktvirus (ToBRFV) ble funnet for første gang i Ungarn, Bulgaria og Norge. Det melder European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO) i en junioppdatering. Viruset, som er ufarlig for mennesker, fortsetter å påvirke produsenter internasjonalt.

Holland og Belgia
Nederland har for tiden 26 infeksjoner i henhold til de siste tallene som regelmessig deles av NVWA. Belgia for tiden 6, sa Federal Agency for Food Chain Safety på forespørsel.

I alle tilfeller er dette produsenter fra provinsen Antwerpen. Årsaken til infeksjonene er ukjent. Ved angrep må symptom- og naboplanter fjernes, andre planter kan stå til avlingen endres.

Når det gjelder en produsent i Ungarn, er plantene kjent for å komme fra Nederland.

Ungarn
I Ungarn ble viruset funnet i to drivhus hos produksjonsdyrkere med et areal på 6,2 og 5,2 hektar. Funnene ble gjort i mai i Lébény og Forráskút. Symptomene ble bare observert i bladene, ikke i fruktene.

Kilden til forurensning undersøkes. I Lébény kom plantene fra Nederland. Hos dyrkere fjernes avlingen etter høsting av asymptomatisk, uinfisert frukt. Det er besluttet å selge siste høsting.

Bulgaria
I Bulgaria er dette et funn i et 500 kvadratmeter stort drivhus. Funnet ble gjort i juni i Mezdra. Symptomene var synlige på blader og frukter. De infiserte plantene har blitt avlivet og ødelagt.

Norge
ToBRFV ble også funnet i mai i en liten barnehage i Norge. Det er en Vestfold-bedrift. De infiserte plantene blir ødelagt. Drivhuset er desinfisert. Det pågår nå undersøkelser av infeksjoner hos andre produsenter.

Italia
EPPO gir også en oppdatering om viruset i Italia. De første rapportene ble gjort her i 2019. I 2021 ble det gjort tre funn hos kommersielt produserte dyrkere i Caltanissetta-provinsen og ett i Ragusa-provinsen. Viruset ble også funnet på kontinentet hos produsenter i Apulia (Giovinazzo, mai, tomat og pepper, to drivhus ved siden av hverandre. Pepperplantene var symptomfrie) og Toscana (Monterotondo Marittimo, 2 drivhus, oktober 2020).

Frankrike
Etter et funn i januar 2020 har Frankrike klart å utrydde viruset, ifølge EPPO. Det var ingen nye virusinfeksjoner.

Kilde: EPPO / FASFC

You may also like