Home » fordeler og dyder for helsen

fordeler og dyder for helsen

by Liv Ullmann

I meieriavdelingen er det noen ganger vanskelig å finne frem. Blant de klassiske naturyoghurtene dukker det jevnlig opp gresk yoghurt, hvitost og de beste, nye i hyllene våre. For hvis det er noe eldgammelt og utvidet til de fire verdenshjørner, er det gjæring av melk. En av disse nye konkurrentene er skyr. Har du noen gang sett det selv? Dette er en islandsk yoghurt, et perfekt eksempel på dette mangfoldet. På grunn av måten den er laget på, har den en ernæringsmessig sammensetning som er ganske unik i sin kategori, som gir den like unike fordeler og dyder. Det er derfor det er en av stjerneingrediensene som anbefales av mange ernæringsfysiologer og fortsetter derfor naturlig å vinne popularitet. Vi presenterer deg de spesifikke egenskapene til skyr og vi forklarer hvorfor det, spesielt hos eldre, vil være til nytte for deg å integrere det i kostholdet ditt.

Skyr, hva er det?

Skyr er en tradisjonell islandsk yoghurt, og veldig spesifikk for denne øya. Selv om det bare har vært i hyllene våre i noen tiår, er det godt etablert i dette lille landet, men det er ikke hjemmehørende i det. Faktisk ville det vært vikingene som ville ha importert det på stedet når de slo seg ned på øya. Skyr har altså sitt opphav i middelalderens Norge, hvorfra det imidlertid nå er forsvunnet, eller i det minste fortsatt er kjent som et islandsk produkt.

Så langt den lille historietimen. Men skyr, hva er det egentlig? Vel, hvis vi kaller det yoghurt, ville det, fra et strengt ernæringsmessig synspunkt, være nærmere ost, absolutt veldig mykt. Det spesielle med skyren ligger i produksjonsprosessen, som gir den en tykk og kremet tekstur, nær ferskost. Som sistnevnte er det faktisk drenert og inneholder løpe. Det er denne dreneringsprosessen som skiller den fra yoghurt, som bevarer mysen og gir den en så fast tekstur. Men nok av kapellkampene, skyr er laget av skummet melk, som det tilsettes spesifikke bakteriekulturer i, og det er i yoghurtavdelingen du finner det.

Og ernæringsmessig? Det er også her den skiller seg fra sine jevnaldrende i meieriavdelingen, og det er disse unike egenskapene som gir den dens styrker, ettertraktet av både idrettsutøvere og anerkjent av ernæringsfysiologer. Skyr er faktisk blottet for serum – så serumet. Hvis denne komponenten i annen yoghurt forsvinner, betyr det naturligvis at skyren er mer konsentrert i andre næringsstoffer. Du trenger ikke ha gjort matematikk for å gjette det. Dette er tilfellet med makronæringsstoffer, de næringsstoffene som gir energi til kroppen og derfor utgjør drivstoffet vårt. Og blant dem er disse spesielt proteiner at den bidrar, siden den inneholder omtrent 12 % av dem, det vil si praktisk talt 3 ganger mer enn naturell yoghurt, og nesten det dobbelte av cottage cheese. Det er veldig enkelt, skyr er mester i alle proteinkategorier i yoghurtavdelingen. I tillegg til disse er den også rik på vitaminer. Kort sagt, sammensetningen er utmerket fra et ernæringsmessig synspunkt, derav dens mange fordeler.

fordelene med skyr

vi sa nettopp, skyr inneholder protein ikke vet hva jeg skal gjøre med det. Disse næringsstoffene spiller en viktig rolle i å bygge og reparere muskelvev, samt regulere blodsukkeret. Skyr er derfor en alliert valg for idrettsutøvere og folk som ønsker å opprettholde muskelmassen. Men de er ikke de eneste som kan dra nytte av et proteinrikt kosthold. Gravide er en av dem, og selvfølgelig vegetarianere, som ikke har tilgang til alle proteinene som kjøttet tilbyr og derfor må finne dem i grønnsaks- eller meieriprodukter. Til slutt, det som er spesielt interessant for oss her, vil eldre ha godt av proteinrik mat. Disse er faktisk ofte underernærte, av ulike fysiologiske årsaker, som for eksempel deres kollapsende muskelmasse. Kort sagt, uansett din personlige tilstand, gjør skyrs rikdom på proteiner av høy kvalitet det til et utmerket valg for helse- og kostholdsbevisste.

I tillegg til det høye proteininnholdet er skyr også lite fett og sukker. Det er et ideelt alternativ for folk som følger et lavkaloridiett eller ønsker å gå ned i vekt. På toppen av det gjør dens kompakte tekstur den ganske klumpete: skyr har en appetittdempende effekt. Hvis vi nøyer oss med lite, og at den knapt går opp i vekt, sier begge at det er det den ideelle allierte for å gå ned i vekt. For ikke å snakke om at takket være det høye proteininnholdet styrker den muskelmassen, noe som bidrar til å opprettholde en sporty figur. Selvfølgelig er det forutsatt at du ikke søler halvparten av sukkerbollen, som vanligvis er slik barn og matelskere foretrekker det. Og takket være det høye innholdet av vitamin, spesielt A og hele gruppe BDet bidrar til god øye- og hudhelse, samt til vedlikehold av immun- og nervesystemet.

Og som alle yoghurter og meieriprodukter er skyr naturlig rik på kalsium, og dekker en god del av vårt anbefalte daglige inntak. Dette er spesielt interessant for eldre mennesker, som har mer skjøre bein og ofte lider av beinsykdommer som osteoporose. Takket være skyr kan de bidra til å opprettholde bein- og tannhelsen din.

Til slutt er det fortsatt en vanlig egenskap ved yoghurt, men skyr inneholder også melkesyregjæring, som også kalles probiotika, som er gunstige mikroorganismer for fordøyelsessystemet vårt. De favoriserer balansen i tarmfloraen, og sikrer en fordelaktig balanse mellom de «gode» og «dårlige» bakteriene som befolker magen vår og kjemper der. En sunn mikrobiota er avgjørende for en god assimilering av næringsstoffer og en bedre generell helse, for eksempel ved å bidra til vedlikehold av immunforsvaret. Igjen, dette er et aspekt av helsen deres som eldre mennesker må overvåke, siden de er mer utsatt for infeksjon og andre angrep fra miljøet.

godt å vite om skyr

Hvordan konsumerer du skyr? På grunn av sin kremete konsistens og delikat sure smak, kan den spises på forskjellige måter. Den kan selvfølgelig nytes som den er; Slik vil du sørge for at du får mest mulig ut av de mange fordelene. Men for de som ikke setter pris på smaken, kan du også være smaksatt med frisk frukt, honning eller frokostblanding. Noen kan også legge til sukker. Dens nærmeste søskenbarn i yoghurtgangen er uten tvil petit suisses, og det spises vanligvis på samme måte. Men det kan også brukes som ingrediens i oppskrifter på desserter, smoothies eller lette sauser – det favoriserer matlaging, og spist både søtt og salt.

Det er også på grunn av den mye billigere lille sveitseren, som kan erstattes, for skjøre vesker som fortsatt ønsker å dra nytte av de mange fordelene. Faktisk er skyr dessverre et av de avanserte produktene i sortimentet. Men ernæringseksperter bemerker at takket være den veldig enkle sammensetningen, er det bare to ingredienser (skummet melk og melkesyregjæring), uten tilsetningsstoffer, fortykningsmidler, etc. — private label-produkter, som er rimeligere, er like sunne.

Som alle klassiske meieriprodukter inneholder ikke skyr gluten, noe som gjør det til et meget godt egnet produkt for personer med cøliaki. På den annen side er den selvsagt rik på laktose. Så det finnes grønnsaksskyr for intolerante. Dette er imidlertid ultrabearbeidede produkter, i motsetning til det klassiske skyr. Hvis du ikke er intolerant, er det å foretrekke å fortsette å ty til sistnevnte.

Med alle disse dydene ville vi spist det til frokost, mellommåltid og dessert, ikke sant? Men man bør likevel huske at meieriprodukter er rike, og dette er spesielt tilfellet med skyr. Hvis det er lite fett, gjør proteinene det inneholder i massevis, det spesielt kaloririkt. Dette blir absolutt ikke hjulpet av de store porsjonene som det oftest markedsføres under. Og generelt er meierianbefalingene maksimalt 2 om dagen – de ble revidert ned i 2018. Kort sagt, som alle gode ting, skal skyr inntas med måte – men ikke prøv det!

You may also like