Home » Forskere har oppdaget en ny sammenheng mellom tarmhelse og psykiatrisk sykdom

Forskere har oppdaget en ny sammenheng mellom tarmhelse og psykiatrisk sykdom

by Liv Ullmann

Tidligere hadde studier avslørt eksistensen en sammenheng mellom irritabel tarm-syndrom (IBS) og psykiatriske lidelsers. Denne undersøkelsen indikerte at komorbiditeten av IBS med psykiatrisk sykdom var mellom 54 og 94 %.

Nylig er det innhentet ny informasjon om Genetiske grunnlag for IBS og dets forhold til psykiske sykdommer. I følge en ny studie, ja ville dele 70 gen-loci med ulike psykiatriske lidelser.

Kreditt 123RF.com

Studien ble utført av forskere fra Universitetet i Bergen, i Norge. Genetiske data fra 53 400 personer med IBS og 433 201 kontroller ble brukt til forskningen.

Les også: Depresjon vil redusere sannsynligheten for å få barn

Vanlige steder

På DNA-nivå er gener plassert på bestemte steder kalt loci. Under studien fant forskerne 116 nye genomiske risikosteder for IBS. De identifiserte også 70 unike loci som IBS og psykiatriske lidelser delte med hverandre. Av disse lociene er syv assosiert med generalisert angstlidelse, 15 med schizofreni, 27 med bipolar sykdom og 35 med alvorlig depresjon.

Ifølge forskere er det vanlige underliggende biologiske mekanismer mellom IBS og psykiatriske sykdommer. Derfor ble genene identifisert på de delte lociene beriket i veier relatert til immun- og nervesystemet.

Forholdet mellom tarmlidelser og psykiatriske sykdommer

Foreløpig har forskerne bak den nye studien ennå ikke klart å fastslå hvordan tarmlidelser kan føre til psykiske lidelser. Det har de imidlertid hans teori om emnet.

I henhold markos tesfayehovedforfatter av studien, noen forskere har rapportert at betennelse i tarmen kan føre til nedbrytning av tarmbarrieren OG lekkasje av bakterielle produkter inn i sirkulasjonen. Når bakterieprodukter når blod-hjerne-barrieren, kan de endre dens permeabilitet. Derfor kan også hjernen bli påvirket, derav utviklingen av psykiske lidelser.

Selv om det fortsatt er behov for mer forskning, håper teamet at informasjonen som er samlet inn fra denne studien kan brukes til utvikling av nye behandlinger for IBS.

Studien ble publisert i tidsskriftet Genomisk medisin.

FONTENE: nytt atlas

You may also like