Home » General Motors tilbake i Europa? det er snakk om noen måneder

General Motors tilbake i Europa? det er snakk om noen måneder

by Siv Jensen

Vi pleide å se ned på dette tidligere største selskapet i verden. Tenk på det, General Motors, det imperiet som plasserte seg under amerikansk konkurslovgivning i 2009 og snek seg ut av Europa, ofret sin lokale Chevrolet-filial, drepte Saab og solgte Opel til Stellantis, kunne bare vegetere. Noen mer enn svake signaler burde imidlertid ha satt oss i beredskap.

Starter med de økonomiske resultatene: en 23% økning i omsetning og et overskudd på 10.000 millioner dollar i fjor. Som et resultat tildelte sjefen hans, Mary Barra, seg selv 29 millioner lønn i 2022, nok til å gjøre vår nasjonale mester, Carlos Tavares, og hans 23 millioner drømmer. I tillegg er sjefen for GM også presidenten for det lokale Medef, Brundt bord. Ikke verst for en døende boks.

Et comeback oppmuntret av slutten av termikken i 2035

Fra utstyrsprodusentene som er kontaktet, ser den amerikanske gruppen til og med ut til å være en av deres beste kunder for øyeblikket, spesielt når det gjelder nye produkter og forskning og utvikling. Det ærverdige Detroit-selskapet føler seg derfor vokse igjen og bruker det gamle økonomiske ordtaket om at alle som stagnerer går baklengs. Og her ser den igjen på denne siden av Atlanterhavet, som den lenge har vært på vakt mot, ikke bare på grunn av tidligere tilbakeslag, men også på grunn av mindre rigide miljøstandarder.

Men det er nettopp disse forskriftene som igjen tiltrekker General Motors til det gamle kontinentet, og spesielt forbudet mot termobiler innen 2035 stemte i Brussel. Eieren av Chevrolet, Cadillac, Hummer og GMC har til hensikt å dra nytte av fremveksten av elbiler i Europa og returenheten virker allerede godt etablert.

Forpliktet til 24 Hours of Le Mans neste måned, Cadillac hypercar skal tjene som et utstillingsvindu for armada-landingen til høsten.

Dermed er en stab allerede utpekt til å lede operasjonen, under ledelse av Jaclyn McQuaid, og det første sparket til invasjonen er satt. Den første fasen av raketten er forpliktelsen til Cadillac-merket for de 24 timene av Le Mans 10. og 11. juni. Hundreårsjubileet for Le Mans-sløyfen virker den perfekte måten å kunngjøre denne landingen på. Når det gjelder serieprodukter, bør de være på markedet til høsten.

Men hvilke biler vil være tilgjengelig i Europa? Fra begynnelsen virker Hummer EV ekskludert. Den enorme «tingen» som veier mer enn 3,5 tonn har ikke akkurat den bantamvekten, og forbruket, som er nødvendig for våre regioner. På den annen side kan Chevrolet Equinox være på veien, akkurat som den aller ferske Cadillac Lyriq. Begge er selvfølgelig SUV-er.
Hvordan og hvor skal disse bilene markedsføres? Det sies at kontakter er i gang for å etablere et tradisjonelt nettverk av distributører, ekskluderer gruppen et eksklusivt salg på nettet.

Den nye Cadillac Lyriq kan selges i EU.
Den nye Cadillac Lyriq kan selges i EU.

Det gjenstår å bestemme hvilke land som skal velges. Valget av de nordlige landene, og spesielt Norge, virker åpenbart. Og Frankrike. Hvis det var forutsett i retur til Europa-apparatet, kunne det godt utelukkes fra det siden Emmanuel Macrons siste uttalelser om at han har til hensikt å begrense den økologiske bonusen for elbiler til de som er montert på det gamle kontinentet. Men hvis GM har til hensikt å markedsføre sine elbiler i Europa, er det ingen tvil om at det amerikanske huset vil produsere dem her.

You may also like