Home » Hviterussland boikott av import av blant annet EU-frukt og grønt fra 1. januar

Hviterussland boikott av import av blant annet EU-frukt og grønt fra 1. januar

by Russell Crowe

Tholen – Fra 1. januar vil den hviterussiske regjeringen forby import av visse matvarer, inkludert frukt og grønnsaker fra EU, USA, Canada, Norge, Albania, Island, Nord-Makedonia, Storbritannia og Sveits. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta er utspillet et svar på sanksjoner som ble innført av vestlige land mot Hviterussland i slutten av forrige uke.

Frukt og grønnsaker, nøtter, men også griser, kjøttprodukter, meieriprodukter og salt kan ikke lenger importeres fra Vesten. Fra nå av er intensjonen å importere disse produktene fra «vennlige» stater eller produsere dem selv, melder Belta. Innbyggere i Hviterussland kan importere disse produktene til eget bruk. Produkter som barnemat er også unntatt fra boikotten.

Nyheten overrasket flere nederlandske og belgiske eksportører. «Det kan være skadelig,» sier Tony Derwael fra Bel’export, som er aktiv i pærehandelen, blant annet om boikotten av importen som Hviterussland har innført på frukt og grønnsaker fra blant annet EU. . Tony indikerte at han var sjokkert over nyhetene, og til tross for uroen forårsaket av migrasjonsstrømmen i regionen, hadde han ikke planlagt en importboikott i det hele tatt. Tony anslår at volumet av belgiske og nederlandske pærer som går til Hviterussland er 50 000 tonn per år. «Å miste et slikt volum kan være skadelig for prisen.» Tony bemerker at eksporten til Hviterussland hovedsakelig er opptatt av B-pærer. «De gjør det ganske bra i dagens marked for øyeblikket.»

— Jeg tror ikke det har så mange umiddelbare konsekvenser for prisdannelsen, svarer Joost Priem fra Calsa, som blant annet driver med eksport av pærer. Calsas handel med Hviterussland er begrenset, så konsekvensene for selskapet vil også være begrenset. Men heller generelt sett forventer ikke Joost noen problemer for øyeblikket. «Etterspørselen er ikke så mye fra øst for øyeblikket, men fra andre deler av Europa, og østlandene vil helt sikkert komme på markedet i januar.»

You may also like