Home » Hvordan har Christiania endret seg i løpet av sine 50 år?

Hvordan har Christiania endret seg i løpet av sine 50 år?

by Russell Crowe

Kristiania, Danmarks «friby», et fristed for anarkister, hippier og artister, feiret 50-årsjubileum 26. september. Selv om bydelen har gjennomgått endringer, kjennes frihetsånden fortsatt i Christiania.

Kristiania, med base sentralt i København, blir av noen sett på som et progressivt sosialt eksperiment, mens det for andre ser ut til å bare være et apotek.

26. september 1971 konverterte en gruppe hippier med gitarer sin forlatte brakke i København sentrum. De heiste sitt «frihetsflagg» og kalte sitt nye hjem for «fristaden Christiania», avhengig av hvilken del av byen de holdt til.

De forsøkte å skape et alternativt samfunn basert på prinsippene om fred og kjærlighet, der beslutninger tas kollektivt og loven ikke anvendes. I et slikt samfunn er myke stoffer fritt tilgjengelig og det er ikke akseptert å kjøpe men å bearbeide eller dele ting.

Det var et samfunn som «tilhørte alle og ingen», sier Ole Lykke, som flyttet til et 34 hektar stort område på 1970-tallet.

Disse prinsippene er fortsatt aktuelle i dag, men området har endret seg betraktelig: gatene er fulle av turister og den en gang så foraktede markedsøkonomien blomstrer.

Det viktigste er nok at dette ikke lenger er en knebøy. Beboerne ble lovlige eiere da de kjøpte en del av landet fra staten i 2012.

Det er nå hjem til rundt ni hundre mennesker, mange kunstnere og aktivister, og restauranter, kafeer og butikker som er populære blant turister, som besøker rundt en halv million hvert år.

– Området har blitt mer «normalt», forklarer Oyk Lykke (75), som er begeistret for Christiania, selvstendigheten og den blomstrende kulturscenen.

Christianias evne til å tilpasse seg tidene og endringene har gjort at området har overlevet, sier Helen Jarvis, professor i sosialt og geografisk engasjement ved Newcastle University.

«Christiania er unik. Den vedvarer fordi den ikke slutter å utvikle seg og ikke er redd for endringer, sier H. Jarvis, som bodde i Kristiania i 2010.

Noen av disse endringene ville ha virket utenkelige i begynnelsen av Christianias liv.

Beboere har tatt opp et banklån på flere millioner euro for å kjøpe grunnen, og nå forvaltes Kristiania selvstendig gjennom et fond. Det utbetales også lønn til om lag 40 personer ansatt i Kristiania, inkludert søppelsankere og barnepassere.

Penger er veldig viktig nå, sa Lykke. Han er arkivar og har nå stilt ut 100 plakater i Københavns Museum som skildrer utviklingen av Christianias historie.

Men Christiania glemte ikke røttene sine.

– Sosialt og kulturelt har ikke Christiania endret seg mye, sa Lykke, og mente at samfunnets behov fortsatt er i høysetet.

Kristiania er fortsatt et kultursenter, med dusinvis av konserter og andre kulturelle arrangementer som finner sted hver uke frem til pandemien.

Likevel har ikke Kristiania mistet russenterets rykte.

Mens en del av Christiania er rolig, er andre steder livlige, med et postkontor, et helsesenter og selvfølgelig Pusher Street, et kjent narkotikamarked.

Ifølge E. Lykke kunne mange av Christiania klart seg uten denne siden.

«De fleste av oss ønsker å bli kvitt det. Men så lenge bruk av marihuana er forbudt, inntil det er legalisert, vil vi ikke bli kvitt dette problemet», uten tvil E. Lykke.

Selv om det er offisielt ulovlig, tolereres lett narkotika som marihuana og hasj til en viss grad.

Siden tidlig på 2020-tallet har politiet i København beslaglagt mer enn et tonn marihuana og mer enn en million euro.

«Noen ganger forteller jeg ikke andre at jeg bor her fordi jeg setter litt pris på meg selv. Hvis du bor her, bruker du definitivt marihuana,» forklarer Anemone, en 34 år gammel fotograf.

For andre er Christiania imidlertid ganske enkelt attraktiv blant annet på grunn av den avslappede atmosfæren knyttet til henne.

Det er sant at spørsmålet om organisert marihuanahandel på Pusher Street fortsatt er på den politiske dagsorden.

Det er imidlertid ikke noe svar på i hvilken grad Københavns politi har bevilget midler til å bekjempe organisert hasjhandel i Kristiania siden 2012, da en egen innsatsstyrke ble opprettet. Partiene reiste dette spørsmålet i parlamentet mer enn én gang for å finne ut hvor mye politiinnsats koster (eller billig) i en «friby», men de fikk ikke noe håndfast svar.

Selv om politiet patruljerer rundt Pusher Street i Cristia hver dag, med mer enn 500 personer arrestert hvert år, øker trafikken så snart betjentene drar.

En september var journalister fra TV2 på besøk i Kristiania. Her telte de de 24 bodene hvor hasjen utvilsomt hvilte. Journalister ble tilbudt blant annet tre gram hasj for 100 kroner. Besøket fant sted fem dager etter politiets razzia i Pusher Street.

At kostnadene ved politiarbeid i Kristiania er uklare er ifølge stortingsrepresentant Rosa Lund problematisk og påvirker beslutningene til politikerne.

«Vi burde vite hvor mye det koster oss å handle ulovlig marihuana i Danmark,» sa han.

Regjerende sosialdemokrater er mer tilgivende for manglende data.

Ifølge talsmann for justisminister Nick Hækkerup, Kasper Sando Kæær, er det forståelig at det er vanskelig å definere det eksakte antallet, da Københavns politi utfører mange oppgaver både i Kristiania og i andre deler av byen.

Han forklarte: «Å ha data og bevis er alltid bra, men vi vil ikke be politiet i København om å endre måten arbeidet er organisert på slik at data kan telles og presenteres for politikere.»

En undersøkelse utført i mai 2019 viste at 65 prosent. Danskene støtter legalisering av marihuana, 25 prosent er uenige i det.

Sosialdemokratene skifter imidlertid ikke standpunkt. Etter hans mening er det som før ingen grunn til å tro at noe som er åpenbart farlig og skadelig, spesielt for ungdom, bør legaliseres.

Københavns politi svarte skriftlig på TV2s henvendelse og bemerket at hasjhandel i Kristiania har vært prioritert i mange år.

Spesialenheten Pusher Street ble etablert av Københavns politi i 2012, men ble stengt i 2017. Politiet har åpnet en ny enhet, Department of Special Operations, for å trappe opp kampen mot organisert kriminalitet, inkludert marihuanahandel.

Ettersom kampen mot narkotikasmugling involverer et stort antall enheter og ulik grad av deltakelse, har ikke politiet mulighet til å gi et konkret bilde av all innsatsen og kostnadene deres, forklarer politiets svar fra København. Også i enkelte tilfeller kan ikke politiet avsløre hvilke kilder som brukes.

Utarbeidet av thelocal.dk og tv2.dk.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hvordan har Christiania endret seg i løpet av sine 50 år?

sfgdfg

You may also like