Home » I Hajnówka forbereder de et show «Dancing» med en polsk-norsk rollebesetning

I Hajnówka forbereder de et show «Dancing» med en polsk-norsk rollebesetning

by Russell Crowe

I løpet av den siste uken ble det holdt øvelser for «Dancing»-forestillingen på Hajnówka Centralna, kulturstasjonen. Skuespillere fra Polen og Norge kunne endelig møtes live etter utbruddet av pandemien.

Foto: M. Zakrzewski

Energien som ble generert under arbeidet lover godt for ytelsen. Premieren finner sted 26. oktober i Warszawa under International Mime Art Festival. Før det, 15. oktober, vises en spesiell forestilling i Hajnówka. Hajnowians er også invitert til åpne prøver, som starter igjen 11. oktober.

Artister fra Norges Studium Actoris ankom Hajnówka 12. september. De hadde imidlertid ikke tid til å utforske området.

– Forsøkene varte fra 9.00 til 22.00, noen ganger til og med til midnatt, men vi klarte å gjøre 40 minutter av forestillingen. Derfor er jeg veldig glad, for det viser at våre mange måneder med nettforberedelser ikke var forgjeves. Alt var gjennomtenkt og innøvd. Nå måtte vi bare spille den live – sier Dariusz Skibiński, regissør for showet «Dancing», som skapes takket være prosjektet «Next Stop – Art Close to People / Next Station – Art Close to People», laget med Norwegian midler fra Postkulturforeningen.

– Å jobbe med showet over Internett var like spennende som det var surrealistisk. Et øyeblikk vurderte vi til og med om vi skulle stoppe i løpet av pandemien, men bestemte oss for å fortsette innsatsen i den tro at kultur ikke kan forsvinne slik, legger Paolo Martini, skuespiller og president i Studium Actoris, som er prosjektpartner … – Det krevde mye disiplin og tålmodighet. Det var vellykket hovedsakelig fordi vi alle har lang erfaring fra å jobbe med tradisjonelt teater.

Chopin og milongi

Forestillingen «Dancing» er basert på Fryderyk Chopins nocturner, men omskrevet på populære tangoer. Det skal også være et epitafium av den store karakteren på scenen: Pina Bausch. Det er sitater fra ulike komponister og referanser til milongaen. Den musikalske scenen ble forberedt av Targanescu Trio, som under prøvene viste sin virtuositet og utmerkede forståelse av emnet.

Som regissøren sier, vil forestillingen fortelle om en dansesal hvor det danses milongaer eller tango. I dette rommet blir alle den de ønsker å være, noe som ofte er langt unna den de er i hverdagen. Scenograf Ann-Karin Myklebostad deltok også på møtene. Han baserte sin grove idé hovedsakelig på spill av speil og multipliserte refleksjoner som reflekterer atmosfæren i milongaen.

Hajnowka-transformasjoner

Skaperne ønsker at innbyggerne i Hajnówka også skal delta på prøvene.

– Egentlig er forestillingen bare et påskudd, en spektakulær effekt av et prosjekt som er mye mer omfattende – sier Skibiński. – Vi har tenkt å bygge et kunstnerisk, sosialt og pedagogisk rom i Hajnówka Centralna i den gamle togstasjonen, som alltid har vært et vanlig sted. Jeg inviterer deg til Hajnowians forsøk på å få dem til å føle seg som en del av dette prosjektet. Tilskuere er vanligvis klare når det meste av handlingen gjør seg klar. Vi ønsker at publikum skal være vitne til alle disse kunstneriske kampene, innsatsene og sammenstøtene. Så sluttproduktet oppfattes annerledes. Den teatralske forvandlingen påvirker også delvis betrakteren. Det handler ikke bare om skuespill, men om at vi bør begynne å tenke på Hajnówka Centralna som en mulighet til å forandre byen, gjøre den litt mer enn den egentlig ønsker å være – legger regissøren til.

Premiere på polsk og norsk

Innbyggerne i Hajnówka vil også være de første til å se forestillingen under en spesiell forestilling, som vises på Hajnówka Centralna 15. oktober. Premieren finner sted 26. oktober i Warszawa under International Mime Art Festival.

Norgespremieren er berammet til 11. november i Fredrikstad, hvor Studium Actoris opererer. Kunstnerne håper at forestillingen skal vises på de viktigste teaterbegivenhetene i Europa.

You may also like