Home » I Moldova tar Zelensky nok en gang til orde for sitt lands inntreden i EU og NATO

I Moldova tar Zelensky nok en gang til orde for sitt lands inntreden i EU og NATO

by Russell Crowe

Et møte under enhetens tegn mot Russland. Omtrent femti europeiske ledere møttes torsdag 1Ahem juni, i moldovafor det andre toppmøtet til European Political Community (EPC), og utfordret den russiske presidenten Vladimir Putin i dette lille nabolandetUkraina som også lever i frykt for Russland.

Deltakerne samlet seg bare 20 km fra den ukrainske grensen for å sende en melding om støtte til disse to tidligere sovjetrepublikkene da et nytt luftangrep slo til mot Kiev tidlig torsdag morgen, og drepte minst tre mennesker, inkludert et barn.

Samtidig hevdet Moskva at ukrainske styrker hadde forsøkt å «invadere» Russlands Belgorod-region og utført tunge angrep som gjorde at elleve ble skadet, spesielt i grensebyen Chebekino.

Den ukrainske presidenten benyttet seg av plattformen som ble tilbudt av det andre møtet i European Political Community (EPC) for å gå kraftig inn for landets tiltredelse tilNATO og til EU.

«All tvil vi uttrykker er en skyttergrav som Russland vil prøve å okkupere,» sa han. «Alle europeiske land som grenser til Russland og ikke vil at Russland skal ta bort deler av deres territorium, må være fullverdige medlemmer av NATO og EU,» fortsatte han.

Diplomatisjefene til landene i Atlanterhavsalliansen møttes også torsdag i Oslo, Norge, for å diskutere mulige svar på Kievs søknad om medlemskap.

En «unik europeisk familie»

EPC-toppmøtet «er et tydelig uttrykk for vår enhet, styrke og besluttsomhet til å handle sammen som én (…) en enkelt europeisk familie (…) for å avskrekke aggresjon og konsolidere freden på kontinentet,» sa han. Moldova, Maia Sandu, som også banker på døren til EU.

Som i sin første utgave i Praha i oktober 2022, ga toppmøtet, organisert på Mimi Castle, en vingård i byen Bulboaca, opphav til et «familiebilde», denne gangen med en bemerkelsesverdig fraværende, den tyrkiske presidenten Recep Tayyp Erdoğan. , gjenvalgt på søndag og som ikke tok turen.

Tatt i denne byen nær transnistriaen pro-russisk utbryterregion på 300 000 øst i landet, er bildet et sterkt symbol på Putins isolasjon på kontinentet.

Samles mye større enn EU (20 land ble invitert i tillegg til de 27 medlemmene av blokken), CPE, sett for seg av den franske presidenten Emmanuel MacronDen samler stater med svært forskjellige profiler og opphav: Armenia, Georgia, Island, Norge, Sveits, Tyrkia, Storbritannia, Serbia, Aserbajdsjan…

«Putins Russland har ekskludert seg selv fra dette fellesskapet ved å starte denne krigen mot Ukraina,» understreket lederen for EUs diplomati, Josep Borrell. «Jeg håper at tilstedeværelsen av så mange ledere her, veldig nær Ukraina, vil sende et sterkt budskap om enhet fra mange stater, ikke bare fra EU, for å forsvare den internasjonale orden,» la han til.

med AFP

You may also like