Home » Nesten alle sveitsere har kontanter, ikke alltid etter eget valg.

Nesten alle sveitsere har kontanter, ikke alltid etter eget valg.

by Ashley Olsen

Betalinger i Sveits

Hvis du ønsker å leve uten kontanter, bør du reise til utlandet

Selv om kontantbetalinger går ned i Sveits, lar infrastrukturene bare et lite mindretall klare seg helt uten dem.

Publisert

Hvem som ikke bærer sedler og mynter, betaler noen ganger ikke.

20min/Vanessa Lam

Det er butikker som surmuler når du vil betale med kort eller som avviser dem direkte; og det er de som tvert imot sier nei til kontanter. Resultat: Sveitserne blir ofte tvunget til å ha både digitale medier og kontanter for å kunne leve hver dag uten problemer. Den sveitsiske nasjonalbanken (SNB) publiserte torsdag resultatene av sin undersøkelse om betalingsmidler. Den viser at selv om andelen kontantbetalinger falt til 36 % i 2020 fra 70 % i 2017, sier de aller fleste sveitsere at de fortsatt har kontanter på seg (eller hjemme) i påvente av transaksjoner.

Hvis det er så mye penger til overs, er det blant annet fordi den digitale infrastrukturen ennå ikke er ideell. Dermed har 52 % av de spurte møtt tekniske hendelser de siste tolv månedene og 47 % har allerede møtt virksomheter som ikke har ønsket å akseptere betalingsmåten kunden foretrekker.

Twint blir populært

Derfor er sveitserne tvunget til å ha en mengde betalingsmidler. Andelen av de som bruker kontanter er 96 %. Deltakelsen til de som har debetkort er 93 %. Som et resultat befant bare 3 % av respondentene seg i en situasjon der en betaling ikke ble utført, bemerker SNB.

Det er også noe nytt å vurdere: Andelen utbetalinger per søknad (som Twint) øker betraktelig. I dag, i tillegg, når det ikke er mulig å betale med kort, går Twint foran kontanter som alternativ betalingsmiddel.

Hvis det viser seg vanskelig å bo i Sveits uten kontanter, kan sveitserne som reiser til utlandet oppleve at det i mange land er mulig å gjøre alt uten å røre en seddel. Ifølge observatører er det i Sverige og Norge de første kontantløse selskapene kan bli født. I Norge skjer nå kun 2-3 % av transaksjonene kontant. Kina har også tatt et stort sprang mot dematerialisering av transaksjoner. Der utføres de hovedsakelig gjennom betalingsapplikasjoner, fremfor med kort. Alipay-appen ble brukt i 2022 av 1,3 milliarder mennesker og WeChat av 900 millioner.

For å holde deg informert om favorittemnene dine og ikke gå glipp av noen nyheter, abonner på vårt nyhetsbrev og motta daglig, direkte i postkassen, dagens hovedinformasjon.

vis kommentarer

You may also like