Home » I Norge drepte en overfallsmann fem personer med krutt

I Norge drepte en overfallsmann fem personer med krutt

by Russell Crowe

Angrepene skjedde natt til onsdag 13. oktober i Kongsbergs sørøstre sentrum. Politiet sier at drapsmannen kan ha brukt andre våpen enn pil og bue.

Han hadde fanget oppmerksomheten til politifolk.

Angriperen ble arrestert av politi og ført til en politistasjon.

Norsk politi sier at drapsmannen er en 37 år gammel dansk statsborger som har konvertert til islam. Han har bodd i denne norske byen en stund og har tidligere vært i synet av politiet for ulike forbrytelser.

Forbryteren er født og oppvokst i Norge, men moren er dansk.

Ifølge VG-avisen har han ikke hatt lønnet jobb siden tidlig på 2000-tallet.Han er dømt for tyveri og hasjkjøp. Han fikk forbud mot å nærme seg to familiemedlemmer i fjor etter å ha truet med å drepe en av dem.

Drapsmannen ble arrestert først etter en halvtime.

Angrepet startet onsdag like etter klokken 18 i Kongsberg sentrum, like ved Coop Extra-butikken. Byen har rundt 28 000 innbyggere. Angriperen ble pågrepet klokken 18.47, mer enn en halvtime etter at politiet kom til stedet.

Norske medier stiller seg undrende til hvorfor politiet brukte så lang tid på å pågripe angriperen.

Lokale politimenn mottok den første rapporten om angrepet klokken 18.13 lokal tid. Politiet tok ham etter rundt seks minutter, men angriperen skjøt flere piler mot politiet og stakk av. Mannen ble først pågrepet klokken 18.47.

Ved pågripelsen hadde politiet avfyrt flere varselskudd i luften, men det er ikke kjent om de også var bevæpnet da de først møtte overfallsmannen. Norske politifolk er ikke pålagt å bære skytevåpen i arbeidstiden, de oppbevares vanligvis på politistasjoner eller patruljebiler.

Skytebanen er ikke et forbudt våpen

Lokalbefolkningen sier at byen ble forferdet over skrikene fra desperate mennesker og sirenene fra en politibil, og et politihelikopter fløy over Kongsberg. Et vitne sammenlignet hendelsen med TV-opptak fra den afghanske hovedstaden Kabul.

Etter angrepet ble flere distrikter i byen midlertidig avgrenset, en spesialpolitienhet og et team av sappere kom til stedet. To skadde ble fraktet til sykehus.

Angrepet drepte fire kvinner og en mann, mellom 50 og 70 år.

I Norge er ikke et skytevåpen et forbudt våpen og eieren er ikke pålagt å registrere det, men bruk av slike våpen er kun forutsatt på spesielt utpekte skytebaner.

Den alvorligste forbrytelsen siden Braveyak-massakren

Norges nye statsminister, Jun Gar Sterre, tiltrådte torsdag og kalte angrepet i Kongsberg en «grusom og brutal forbrytelse».

I Norge er dette den verste forbrytelsen i sitt slag siden 2011, da Anders Buring-Breivik, en ekstremistisk ideologi om ekstrem ekstremisme, angrep hovedstaden Oslo og en ungdomssommerleir på øya Ute og drepte 77 mennesker.

Etter massakren dømte retten Breivik til 21 års fengsel. Dette er maksimumsstraffen gitt i norsk lov. Loven slår imidlertid også fast at spesielt farlige kriminelle kan holdes i varetekt så lenge de fortsatt utgjør en trussel mot samfunnet.

To overlevende fra massakren på Ūteija-øya vil ha ministerposter i regjeringen dannet av Stere. Tonje Brenna, 33, blir kunnskapsminister og Jan Christian Vestre, 35, blir næringsminister.

En feil i artikkelen?

Marker teksten og trykk Ctrl + Enterfor å sende utdraget til redaktøren.

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende teksten som skal redigeres!

You may also like