Home » I Norge går «Utøya-generasjonen» inn i regjeringen

I Norge går «Utøya-generasjonen» inn i regjeringen

by Russell Crowe

Et symbol. Det er det de har blitt, ti år etter å ha overlevd det mest voldelige angrepet på norsk jord siden andre verdenskrig. 14. oktober gikk Tonje Brenna (34) og Jan Christian Vestre (35) inn i regjeringen til sosialdemokraten Jonas Gahr Støre, valgt i september. Synlig rørt uttrykte statsministeren sitt «stolthet» for å se dem bli med på laget ditt og påpekte at, — Ti år senere kan vi si at demokratiet har vunnet.

Den nye kunnskapsministeren Tonje Brenna erkjenner at hennes utnevnelse og utnevnelsen av Jan Christian Vestre utgjør «Et sterkt bilde av terrorismens fiasko». For husk, 22. juli 2011, da Anders Behring Breivik detonerte en bombe foran regjeringshovedkvarteret, da ledet av Ap, etter at den høyreekstreme terroristen angrep Youth Labour League summer camp (AUF) på Utøya. , — Målet hans var å slutte å rekruttere til Arbeiderpartiet..

Hjemsøkt av spøkelser

Den nye næringsministeren Jan Christian Vestre kunne 14. oktober ikke la være å tenke på de fraværende: «Da vi forlot audiensen hos kongen og befant oss foran slottet, så jeg på Tonje, regning. Og jeg tenkte, det er vi to, men det kunne vært hvem som helst. Jeg begynte å tenke på de andre, så talentfulle, som ble brutalt myrdet. De kunne også ha blitt ministre, hatt suksess i næringslivet eller til og med hatt vanlige jobber. De ville ha stiftet familier. » Disse spøkelsene, som hjemsøker dem, er aldri langt unna.

Som mange politiske ledere i Norge begynte Jan Christian Vestre og Tonje Brenna sin karriere i sitt partis ungdomsbevegelse. Hver politisk formasjon har sin egen. Med sine 14.000 medlemmer er AUF størst. Inkubatorer av talenter, disse organisasjonene fungerer også som idébokser for partene, som konsulterer dem og ikke unnslipper kritikken, hvis unge mennesker føler at deres eldste ikke går langt nok i å forsvare partiets verdier og implementeringen av en tilstrekkelig ambisiøs politikk.

I 2011 var Tonje Brenna generalsekretær i AUF. Jan Chistian Vestre var utnevnt til å lede bevegelsen. Tidligere president i Norsk Alumniforbund, jobbet som rådgiver for Stortinget. Når de diskuterer sitt engasjement, fremkaller de to unge statsrådene drømmen om en «Egalitært samfunn», den «Internasjonal solidaritet», den «kjempe rasisme»… Alt Anders Behring Breivik hatet.

Du har 65,04 % av denne artikkelen å lese. Resten er kun for abonnenter.

You may also like