Home » I Norge rammer et nettangrep tolv departementer

I Norge rammer et nettangrep tolv departementer

by Ashley Olsen

Norske myndigheter rapporterte mandag om et nettangrep rettet mot plattformene til tolv departementer. Det er fortsatt ukjent hvem som lanserte den. I mellomtiden gjennomfører en forskningsorganisasjon en undersøkelse i landet.

– Vi har oppdaget en tidligere ukjent feil i programvaren til en av våre leverandører, som har blitt aktivt misbrukt, sier Erik Hope, direktør for det norske statlige organet med ansvar for IT-sikkerhet i landet. Ifølge ham er det fortsatt for tidlig å avklare hvem som står bak angrepet og hva som er betydningen.

Ingen tilgang til jobb-e-post

Viktige norske regjeringsfunksjoner (inkludert Statsministerens kontor, Forsvars-, Utenriks- og Justisdepartementene) har ikke egne plattformer og ble derfor ikke berørt. Ifølge Hope er feilen rettet i mellomtiden, men ansatte i de tolv berørte departementene har fortsatt ikke tilgang til jobbe-e-postene deres.

I 2020 og 2021 var Stortinget også målet for hacks, hvorav minst én offisielt ble tilskrevet den russiske hackergruppen Fancy Bear, som har bånd til russiske etterretningstjenester. Den russiske ambassaden kalte de «grunnløse» påstandene «uakseptable».

You may also like