Home » «I Norge som i Europa er sosialdemokratiet i ferd med å knytte seg til sine røtter igjen»

«I Norge som i Europa er sosialdemokratiet i ferd med å knytte seg til sine røtter igjen»

by Russell Crowe

Tidligere utenriksminister (2005-2012), 61 år gamle Jonas Gahr Store, valgt til ledelsen i Arbeiderpartiet (Arbeiderpartiet) i 2014, ble utnevnt til statsminister 14. oktober. Sosialdemokratene, som forble i opposisjonen i åtte år, kommer tilbake til makten etter å ha vunnet, sammen med sentristene, parlamentsvalget en måned tidligere. Gahr Store aksjonerte mot ulikhet og for fortsatt utnyttelse av olje og gass.

Les også Artikkelen er reservert for våre abonnenter I Norge kommer Ap tilbake som regjeringssjef

Han virket veldig rørt da han i sin regjering presenterte sine utdannings- og industriministre, som begge overlevde angrepet 22. juli 2011 på øya Utoya, begått av Anders Breivik, og som etterlot 69 ofre, 77 av eksplosjonen. bombe i Oslo.

Faktisk var det et veldig rørende øyeblikk, for meg personlig, for partiet mitt, men også for landet mitt. Ved å angripe Utoya ønsket terroristen å drepe det sosialdemokratiske partiet. Det var målet hans, skrev han det i manifestet sitt. Disse to statsrådene, som er i trettiårene og blant de flinkeste på den politiske scenen, viser at de ikke har lyktes. Demokratiet vant. Ikke alle som var i Utoya var i politikk. Men denne generasjonen vet hva demokrati betyr og har betalt prisen.

For første gang siden 2001 skal Norge, Sverige, Danmark og Finland styres av sosialdemokrater. Dette kan snart være tilfelle i Tyskland. Er dette sosialdemokratiets tilbakekomst i Europa?

Lalaf Scholz sin kampanje [en Allemagne] og min fant sted parallelt. Vi holdt kontakten på telefon og uke etter uke så vi den samme trenden: vi klarte å minne velgerne våre på at identiteten til partiene våre er å forsvare arbeidernes interesser: arbeidere, funksjonærer, lavinntektsfolk. Jeg tror det vi ser, både i Norge og i Europa, er et sosialdemokrati som gjenoppstår med sine røtter og gjenoppdager sin relevans, et moderne sosialdemokrati.

Les også Artikkelen er reservert for våre abonnenter Socialdemokratiets retur til Skandinavia

Vi vet hvordan vi skal samarbeide med partene i arbeidslivet. Denne trepartsmodellen spiller en grunnleggende rolle i overgangen til våre samfunn. Høyre sier det betyr mindre fleksibilitet og tilpasning. Vi sier at modernitet er å dele ansvar i et samfunn i omstilling. Jobbsikkerhet og forsvar av arbeidernes rettigheter reduserer ikke fleksibiliteten. Dette er kilden. Det er ingen tilfeldighet at de sosialdemokratiske partiene i Norden og Tyskland er i forkant: Velferdsstaten er en europeisk oppfinnelse, av nordisk og tysk inspirasjon. Jeg tror vi kommer ut av en viss fastlåsning.

Du har 65,34 % av denne artikkelen å lese. Resten er kun for abonnenter.

You may also like