Home » I stedet for antidepressiva for innvandrere i Skandinavia, en hest

I stedet for antidepressiva for innvandrere i Skandinavia, en hest

by Ashley Olsen

Livskarusellen i emigrasjonen snur i en slik hastighet at helsa ofte går tapt. Tempoet på arbeid eller foretak, ansvar, risiko, familie og små barn, deres behov, bygge et hjem. Mange faller inn i en så lukket sirkel av oppgaver og jobber at det ikke er lett å slippe unna. Vanligvis er det sammenbruddet av helse eller familie, som setter håndbrekket på, det er vanskelig å føle grensene for ens fysiske og psykiske helse, spesielt siden litauere har vokst opp i kulturen «vi kan håndtere alt».

I skandinavisk statistikk vokser antallet utbrenthet og depresjonssyndrom raskt, og en hyppig ekspert kaller det en epidemi. Statistikken domineres av unge kvinner som prøver å legge et daglig puslespill med studier, karriere, økonomi, forhold, barn og tid til seg selv, med 10 av 10 saker nederst på prioriteringslisten.

I følge Vaida er det å ri gjennom skogen den beste forfriskningen for sjelen.

Veien til helbredelse er lang, det krever mye arbeid, tålmodighet og kjærlighet til seg selv, overbeviste forretningskvinnen Vaida Strazda, som går gjennom en dyp depresjon.

– Når jeg ser tilbake og tenker på hvilken forrædersk sykdom det var, når alle ser på deg som en sunn, sterk og vellykket kvinne, og faktisk ikke klarer deg uten smertestillende lenger, du vil ikke se folk lenger, du føler deg helt tom, ulykkelig, ingen er glade, han vil ikke ha noe lenger, husker Vaida. – Det er vanskelig for meg å nevne hvor lenge dette har vart, for det er en veldig sammensatt lidelse. Humørsvingninger, manglende evne til å slappe av, konsentrere seg, kommunisere først, etterfulgt av fysisk smerte og depresjon. I mitt tilfelle var det 12 år med selvutmattelse å bosette seg i et nytt land (jeg kom til Sverige alene med datteren min). Dette ble etterfulgt av 3-4 år med velvære «bunnen» perioder som jeg ikke engang husker, selv om jeg gikk på jobb hver dag og gjorde min vanlige daglige rutine.

vaida og keiron

Etter å ha søkt hjelp, fikk Vaida en resept på antidepressiva, som var hennes største overraskelse. Den unge kvinnen trodde ikke at det var en vei ut, tvert imot så det ut til at hun stupte dypt inn i sykdommen. «Jeg var sikker på at pillene ikke ville kurere min svekkede sjel,» sier Vaida.

Vi dro for å bo i en liten by, hvor levereglene er mye enklere og du er i naturen hver dag. Tempoet ble redusert. Jeg husket en barndomsdrøm og en livslang kjærlighet til hester. Med støtte fra familien våget jeg å tro at ja, jeg kan ta vare på dette praktfulle dyret.

Autonom kjøreopplæring

– Jeg dro for å se en hest alene, jeg skjønte ingenting av dem, hva man skulle se etter når man kjøper et slikt dyr. Jeg så øynene hans og kjøpte den. En trist pensjonist med en løpshest hvis alternativer var en uvitende kjøper (meg) eller et slakteri. Jeg betalte heller ikke for turen, så jeg spurte selgeren litt om hvordan han hadde det på turen – hesteelskeren snakker med et smil. — Senere viste det seg at han var en hest uten bremser, ler Vaida, men med et veldig stort og takknemlig hjerte for å passe på ham.

Andre juledag tok Vaidas mann og bror med seg hesten hjem. Dagene var fylt med dyrestell, fysisk arbeid, leting etter ny informasjon og daglige utfordringer for å lære å ri. Ikke lenge etter gjenopplivet hesten og kvinnens sjel begynte å leges, depresjonen gikk tilbake.

Vaida, som har hatt hest i tre år, sier hun ikke lenger kan forestille seg livet uten disse dyrene. Hun trodde heller ikke at avgjørelsen om å kjøpe hest ville være en så fullstendig livsendring til det bedre, men hun er veldig glad for det.

– Noen vendinger i livet bestemmes ovenfra, andre kan du velge selv. I mitt tilfelle var det å slutte med antidepressiva og lytte til hjertet mitt: å kjøpe en hest. Dette førte meg nærmere naturen og senket livets tempo. Jeg vil på ingen måte formidle at jeg anbefaler at mor er inaktiv. – Psykisk helse ved emigrasjon er bare en veldig aktuell problemstilling, dessverre for de fleste er det fortsatt tabu. Det må snakkes om.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Vaida på Patreon!

I stedet for antidepressiva for innvandrere i Skandinavia, en hest

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment