Home » I Storbritannia er NHS offentlige helsesystem på randen

I Storbritannia er NHS offentlige helsesystem på randen

by Liv Ullmann

Av euronews med byråer

Skrevet 06.07.2023 – 08:18

Storbritannia feiret denne onsdagen 75-årsjubileet for opprettelsen av NHS, National Health Service. Men verdens første offentlige helsesystem opplever en dyp krise.

Kongen og dronningen av England og politikere ble med på de mange feiringene onsdag for å markere 75-årsjubileet til NHS.

ANNONSE

finansiert av skatter og folketrygdavgifter, er NHS fortsatt populær blant britene. Men du overlever kanskje ikke 100-årsdagen din uten en drastiske endringer i budsjettet ditt og en kraftig økning i antall dedikerte ansatte.

Den nasjonale helsetjenesten ble grunnlagt tre år etter andre verdenskrig av en Arbeiderparti-regjering etter prinsippet om at alle skal ha tilgang til helsetjenester av høy kvalitet skattefinansiert høyere utdanning utleveres vederlagsfritt.

Statsminister Rishi Sunak, hvis foreldre var NHS-leger og farmasøyter, hyllet denne institusjonen forrige uke ved å introdusere en 15 årsplan sikte på å rekruttere hundretusenvis av nytt helsepersonell.

«For hvert minutt av hver dag i løpet av disse 75 årene har NHS blitt holdt i gang av millioner av mennesker som har jobbet for det. På vegne av en takknemlig nasjon vil jeg si: takk.»oppgitt.

I likhet med statsministerens foreldre spilte innvandrerpersonale en viktig rolle i den tidlige veksten av NHS, og bidro til å omforme Storbritannias ansikt i tiårene etter krigen.

gjentatte streiker

Men regjeringens nye rekrutteringsplan er under enestående press i kjølvannet av pandemien, likevel. 12 % av Storbritannias budsjett helsevesenet brukes på den klart største utgiftsposten i landet.

demoralisert, leger og sykepleiere intensiverte streikene de siste månedene for å få bedre lønn med tanke på aldring av befolkningen og mangel på ressurser i det offentlige helsesystemet.

Sumi Manirajan, nestleder i British Medical Associations Young Doctors Committee, anklaget den konservative regjeringen for ikke å verdsette leger nok.

«Leger forlater landet, dra utenlands, i Australia, i New Zealand, i Canada, og det er publikum som taper.»

«Regjeringen (ministrene) kan bruke privat helsevesen, men den vanlige borgeren i Storbritannia bruker NHS, stoler på NHS

I en rapport for å markere 75-årsjubileet sammenlignet veldedighetsorganisasjonen King’s Fund helsesystemene i 19 lignende land og fant ut at Storbritannias tilstand var kritisk.

ANNONSE

NGOen siterer data som viser det Storbritannia er den verste studenten når det gjelder dødsrate fra hjerneslag og nest verst av hjerteinfarkt.

Landet har «et overraskende lavt antall sykepleiere og leger per person sammenlignet med jevnaldrende» og fire ganger færre sykehussenger og intensivbehandling enn Tyskland, ifølge rapporten.

Meningsmålinger viser også at britene er det ikke for radikale reformer som å gå over til en blandet finansieringsmodell, der pasienter ville betale for deler av behandlingen gjennom forsikring, slik det er normen andre steder.

I følge fjorårets årlige undersøkelse av britiske sosiale holdninger mener 93 % av de mer enn 3000 spurte at NHS må forbli gratis på pleietidspunktet, på grunnlag av den alminnelige avgiften.

NHS svikter

Men den autoritative undersøkelsen fant også at en rekordstor prosentandel av 51 % av de spurte var ikke fornøyd med kvaliteten på omsorgen.spesielt ventetidene for time hos fastlege eller sykehuslege.

ANNONSE

Statsministeren har motstått krav om lønn fra leger mens han sliter med å tøyle inflasjonen i Storbritannia, mens han insisterer på at regjeringen hans investerer «rekordsummer» på NHS.

Men tjenesten må moderniseres gjennom bedre bruk av digital teknologi, bl.a kunstig intelligenssa fredag.

Sunak har hevdet at hans arbeidsstyrkeplan vil sikre at NHS er klar «i flere tiår framover.» Men noen, i frontlinjen, problem en mye dårligere prognose.

«For tiden, som en funksjonell og universell offentlig tjenesteNHS svikter»skrev David Oliver, en geriatrikonsulent, i det medisinske tidsskriftet The BMJ.

Han advarte: «Du er kanskje ikke helt på slutten av livet ditt, eller i ferd med å få trukket din økonomiske eller politiske støtte tilbake, men uten umiddelbar handling og langsiktig tenkning kommer du ikke til din 85-årsdag.»

You may also like