Home » I Sudan, sporadiske skyting i strid med en ny våpenhvile | TV5MONDE

I Sudan, sporadiske skyting i strid med en ny våpenhvile | TV5MONDE

by Liv Ullmann

Sporadiske skudd ble hørt denne tirsdagen i Khartoum til tross for ikrafttredelsen av en ny våpenhvile mellom hæren og de paramilitære, som angivelig ville tillate flukt for sivile og distribusjon av humanitær hjelp i Sudan.

Denne tirsdagen hersket en prekær ro i flere distrikter i hovedstaden så vel som i flere byer i Darfur, den vestlige regionen av landet som er mest berørt av krigen med Khartoum, ifølge innbyggerne.

En hjelpearbeider fortalte imidlertid til AFP at ingen sikre korridorer så ut til å dukke opp som ville tillate bevegelse av sivile eller levering av hjelpesendinger.

«Sporadisk artilleriild» lød i hovedstaden i dette østafrikanske landet, et av de fattigste i verden, sa en innbygger til AFP i morges.

Kort tid etter at den ukelange våpenhvilen trådte i kraft klokken 7:45 GMT mandag, rapporterte andre innbyggere i Khartoum om kamper og luftangrep.

Siden 15. april har krigen mellom hæren, ledet av general Abdel Fattah al-Burhane, og paramilitærene til Rapid Support Forces (FSR), til general Mohamed Hamdane Daglo, krevd tusen liv og mer enn en million fordrevne personer. og flyktninger.

De amerikanske og saudiske meklerne hadde kunngjort at de hadde oppnådd, etter to uker med forhandlinger i Saudi-Arabia, en våpenhvile som de to sidene hadde lovet å respektere. Men siden krigen startet har et titalls våpenhviler umiddelbart blitt brutt.

Talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Matthew Miller, sa at overvåkingsmekanismen for våpenhvilen, som består av medlemmer fra USA, Saudi-Arabia og de to motsatte sidene, studerte informasjon om «påståtte brudd» av våpenhvilen.

USAs utenriksminister Antony Blinken hadde natt til tirsdag sluppet en video som forsikret at «hvis våpenhvilen brytes (…), vil vi holde de som bryter den ansvarlige med våre sanksjoner og andre verktøy».

Karl Schembri, i Flyktninghjelpen (NRC), fordømte «mer enn en måned med brutte løfter».

«Vi er alle sultne»

«Syv dager er ikke lenge, gitt omfanget av den humanitære nødsituasjonen,» sa Patrick Youssef, regiondirektør for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

FNs menneskerettighetsekspert Radhouane Nouicer anklaget de krigførende for å «ta et helt land som gisler».

I Khartoum, en by med fem millioner mennesker, overlever de som ikke flyktet i brennende hete, de fleste uten vann, strøm eller telekommunikasjon.

– Vi er alle sultne, barna, de eldre… Vi har ikke mer vann, sa Souad al-Fateh, en innbygger i Khartoum, til AFP.

«Krigen har gjort denne byen ubeboelig: alt er ødelagt», vitner Thouraya Mohammed, som håper å flykte og ta faren med til legen.

En våpenhvile vil gjøre det mulig å gjenstarte tjenester og sykehus og fylle opp lagrene av humanitær hjelp og plyndrede eller bombede markeder, i dette landet hvor 25 av de 45 millioner innbyggerne trenger bistand, ifølge FN.

Tirsdag kunngjorde legenes fagforening nedleggelse av et nytt sykehus, fanget i kryssilden i Khartoums store forsteder.

På den ene siden, «flere ganger angrep FSR-krigere pasienter og medisinsk personell ved å skyte i korridorene på sykehuset», ifølge fagforeningen. På den annen side gjennomfører høykommandoer for den regulære hæren «en kampanje av løgner og rykter» mot legene, som mottar «trusler».

nedlagte sykehus

Helsedepartementet, lojalt mot general Burhane, anklaget tirsdag FSR for å ha installert seg på samme sykehus og for å ha «angrepet omsorgspersoner og pasienter» på et annet sykehus, «og dette klokken 13.00», lenge etter innreisen. tre i kraft av våpenhvilen. FSR-erne fordømte «løgner».

Hvis hæren kontrollerer luften, er det kort med menn i sentrum av hovedstaden, mens RSF holder bakken i Khartoum. Mange naboer anklager dem for å plyndre husene deres eller okkupere dem.

I Khartoum som i Darfur er nesten alle sykehus ute av drift. De som ikke har blitt bombet er enten utsolgt eller okkupert av krigsførende.

Hvis konflikten fortsetter, kan en million flere sudanere, ifølge FN, flykte til naboland som frykter smitte av vold.

You may also like